На море и през зимата


29 Декември 2015, Вторник


Идват студените месеци, през които обикновено хората планират почивка на планина.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

А дали е полезно за здравето по това време на годината да се ходи на море?
Благой Борисов,
Горна Оряховица

Според специалистите през студените месеци лечението и закаляването край морския бряг са не само възможни, но и препоръчителни. Това може да се осъществи чрез морска аеротерапия (въздухолечение), морско балнеолечение и калолечение.
Особено внимание заслужава аеротерапията с всички нейни форми: аерация, верандно лечение, сън на брега на морето, въздушни бани. Все пак най-добре е всичко това да се провежда в специално устроени за целта павилиони или на някоя широка странична веранда, която да пропуска макар и оскъдните слънчеви лъчи през студените месеци и да предлага широка панорама към морето.

Главно условие при провеждане на аеротерапията е да не се допуска нито простудяване, нито прегряване на болните. За целта се използват специални чували, топли вълнени одеяла, предпазващи от студа дрехи и други.
Верандната аеротерапия трябва да се съчетава и с активно пребиваване на открит въздух. На морския бряг може да се провежда лечебна физкултура. Освен това всеки ден може да се правят разходки край морето, а в някои случаи дори да се прави лечебен масаж край бреговата ивица.

При хора със заболявания на сърдечносъдовата система и ставите активното пребиваване на открит въздух да започва с дозирано ходене в бавен темп (60 крачки за минута на разстояние 50 до 100 метра).
В практиката широко се използва и морското балнеолечение, като морската вода се предлага за плуване в закрити басейни или в открити плувни комплекси със затоплена морска или минерална вода. Препоръчват се и басейните, в които специални устройства генерират изкуствени вълни.

Морската вода се използва и под формата на душове, инхалации, промивки и други. Лечебната кал и матерната луга, приложени по установените методи, допълват оздравителния комплекс през студеното полугодие.
Нека не забравяме, че и цените в морските ни курорти през зимата спадат драстично, което дава възможност на повече хора да се подложат на благоприятното въздействие на морския климат и солена вода.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки