Колитът се лекува трудно


29 Декември 2015, Вторник


От дълго време страдам от колит. Усещането е много неприятно, но лекарствата ми помагат само временно.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Какво представлява заболяването и как мога да облекча симптомите му?
Стоя Стоянова,
Бургас

Възпалението на червата, известно като „колит“, е едно от най-често срещаните страдания на стомашно-чревния тракт. Острият колит естествено се характеризира с остро начало, като при инфекциозните се установява и повишение на температурата. Причините обикновено са различни микробни агенти или грешки в диетата.
Острият колит обикновено е с добра прогноза. При правилно проведено лечение преминава за няколко дни. Но той обаче може да се усложни и да премине в хроничен. Най-голямо значение за практиката имат хроничният язвен колит, също така и протозойният и глистни колити.

Техните причинители са ясни: инфекциозни агенти, токсични вещества, нарушения на храненето, алергични и имунни механизми, нервни разстройства и други.
Независимо от вида на причинителя, признаците на заболяването са общи при различните видове хронични колити. Те се групират в няколко синдрома: болков, диспептичен (лошо храносмилане), нарушения в дефекацията (диария или запек), кръвоизлив от червата.
Клинично острият колит се характеризира с остро начало, с коликообразни болки по хода на дебелото черво, с диарични изпражнения. При инфекциозните колити, както вече посочихме, се повишава и температурата.

Особено важно в профилактично отношение е правилното лечение на болните с остри инфекциозни колити и тяхното проследяване. Изисква се спазването на режим без психични травми и със строга диета.
Препоръчва се употребата на следните храни: мляко, крехко варено на пара или печено месо, сокове от плодове и зеленчуци (недразнещи), пасирани, чай от боровинки, ябълкова диета. Храната трябва да се приема няколко пъти (4-5) дневно в добре приготвен вид, но да бъде кашава.

Препоръчва се и балнеолечение, като най-подходящи за целта са курортите Хисаря, Велинград, Сливенски минерални бани, Наречен, Меричлери и други.
Подходящо е и физиолечение чрез електролечение, топлолечение и клизми с ленено семе и лайка.
Прогнозата по отношение на живота е добра, но по отношение на излекуването е съмнителна, тъй като всяко нарушение на хранителния режим, различни инфекции и психични травми водят до нови изостряния.
Трудоспособността на болните е ограничена. Необходимо е на всяка цена спазването на профилактичен диетичен режим!


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки