Ценните целебни свойства на билката шлемник


28 Декември 2015, Понеделник


Чай от нея стимулира селективното унищожаване на раковите клетки


Под наименованието шлемник се обединяват две растения – американски шлемник (Scutellaria lateriflora) и китайски шлемник (Scutellaria baicalensis), като и двете се използват като лечебни растения. Успокояващите свойства са характерни в по-голяма степен за американския шлемник, а положителното влияние върху сърдечносъдовата система и противораковото действие – за китайския.
За медицински цели се използват различни части от китайския и американския шлемник. При китайския се използват корените и коренищата, а при американския – наземните части, преди всичко листата.

Билката се прилага като лечебно растение от векове. Основното й терапевтично въздействие е насочено към подобряване на състоянието при нервно напрежение, трескави състояния, повишен холестерол в кръвта и атеросклероза, високо кръвно налягане, възпалителни заболявания, включително и артрит.
Редовната употреба на чай от билката може да подобри симптомите при състояния като тревожност, стрес, предменструален синдром, безсъние. Има данни, че приемът на растението може да намали честотата и тежестта на пристъпите на мигренозното главоболие.

Изследвания върху животни (мишки) с епилепсия са показали, че тридесетдневно приемане на отвара от шлемник вместо вода е довело до значително намаляване на припадъците при тях. Предполага се, че този ефект се дължи на наличието на фенолни антиоксиданти в състава на растението.

Полезните ефекти на билката са проучвани и в посока на въздействието й върху раковите клетки. Изследвания са установили, че приемът на чай от шлемник стимулира процеса на селективно унищожаване на раковите клетки, без да се засягат здравите. Смята се, че това се дължи на наличието на силни антиоксиданти в растението. Въпреки че не  се прилага самостоятелно за лечение на ракови заболявания, билката може да се използва като съпътстващо основното лечение на злокачествените заболявания. Желателно е, разбира се, това да стане след консултация с лекуващия лекар, за да се избегнат нежелани взаимодействия между билката и приеманите лекарства.

Шлемник притежава и противовъзпалителни свойства, които обуславят приложението му при хора, страдащи от артрит. Приемът на отвара от растението води до намаляване на болката и отока на ставите, без да са налице нежеланите реакции от стандартните лекарства.
Антиоксидантните свойства на билката допринасят и за положителния й ефект върху състоянието на сърдечносъдовата система. Има данни, че приемът на растението забавя процесите на образуване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и понижава стойностите на кръвното налягане.

Шлемник може да се приема под формата на отвара (чай), тинктура, на прах от изсушените и стрити на прах части на растението и като капсули или таблетки. За приготвянето на отвара се вземат две чаени лъжички от изсушената билка и се запарват с една чаша вряла вода за около 10 минути. Течността се пие след прецеждане. Тинктурата се смесва с вода или друга течност. Капсулите и таблетките се приемат с достатъчно количество вода.

При състояния на тежка тревожност и стрес се препоръчва да се приемат от 3 до 6 чаши чай от шлемник в продължение на един до два дни. След това дозата се намалява на две – три чаши дневно, ако е необходимо. При по-леки състояния е възможно чаят да се пие по-продължително време в доза 1 ч.ч. на ден.
Ако се приема под формата на тинктура – по 1 ч.л. два до четири пъти на ден.

Препоръчително е да се започне с по-ниска доза и постепенно да се достигне до предписаната. Курсът на лечение не трябва да бъде много продължителен.
Предупреждения Приемана в обичайните препоръчвани дозировки и за кратък период от време, билката се счита за безопасна за повечето хора. Възможно е да се наблюдават алергични реакции. Към тях се отнасят появата на сърбеж по кожата, уртикария, оток на устните, езика или гърлото.
Не се препоръчва при бременност и кърмене.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки