В отговор на вашите въпроси


28 Декември 2015, Понеделник


Моля ви да публикувате изпитани рецепти от народната медицина за лечение на туберкулоза.
Иван Петров, с. Марково, Пловдивско



Туберкулозата е хронично протичаща възпалителна болест, която засяга предимно белите дробове, но може да порази и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.
Класическите симптоми на активната туберкулозна инфекция са хронична кашлица с примесени с кръв храчки, температура, нощно потене и загуба на тегло.

Петър Дънов например съветва покосените от болестта да ядат всеки ден по 1-2 лимона, по една глава червен кромид лук и една глава чесън, както и да консумират кисели ябълки, задължително с кората. Според него при това състояние е добре да се премине на домашно приготвяна вегетарианска храна, в която да се включват по 100 г кисело мляко (по възможност домашно приготвено) при всяко ядене.
Продължителният престой в борова гора на височина от 900 до 1500 м надморска височина също спомага за лечението на туберкулозата.

Дънов препоръчва също използването на целебно средство, приготвено от борови връхчета. От тях се взимат 100 броя и се слагат да врат в 2 л вода, докато омекнат. След това се прибавя 1 кг захар и варенето продължава при непрекъснато бъркане, докато захарта се разтопи и смолата от боровите връхчета излезе над водата. От тази смола всеки ден се взема по 1 с.л. сутрин, обед и вечер, преди храна, заедно с боровите връхчета.
Алое вера има сходно лечебно действие. От растението се взема колкото орех и с малко ръжено брашно и вода се замесва питка, която се оставя да втаса. След това се добавят мед и нишадър и се оформят малки питки. Те се разточват и се поставят на гърдите и гърба. Тази процедура се прави 6-7 пъти на ден сутрин до обяд и вечер.

Храната трябва да е богата и разнообразна с тенденция за ограничаване на въглехидратите и увеличение на белтъчините. Пресни зарзавати, плодове и салати трябва да се консумират в изобилие поради съдържанието на витамини в тях.
Особено полезни са смокините, ябълките и ягодите. Орехите, бадемите и лешниците също са много добра храна. Болният винаги трябва да ги има на разположение и често да посяга към тях.

От зеленчуците се препоръчват спанак, ряпа, моркови, тиква, картофи, целина и хрян. Полезни са още оризът и булгурът. Киселото зеле, възможно по-слабо солено, е също отлична храна и лекарство за тези болни. Добри резултати дава и употребата на обикновеното сурово бяло и червено зеле.
Медът (особено боровият и балканският) е отлична храна и лекарство, но не суровият, защото той засилва кашлицата, а вареният. Всекидневно да се вземат по няколко чаени лъжички, а и с него винаги да се подслажда всичко вместо със захар. Той усилва и сърцето.

Взет сутрин на гладен стомах, този мед, наполовина размесен с прясно краве масло, регулира храносмилането и изпразването на червата. По същите съображения се препоръчва и чистото краве масло. Особено добра комбинация е препечен хляб с масло, отгоре намазан с мед и поръсен със смлени на ситно орехови ядки.
Полезно е сутрин, обед и вечер след ядене болният да взема по 1 супена лъжица чисто ленено масло (от аптеката) с малко лимон и след него една лъжичка копривено брашно с мед или пък - за калциране на инфекцията в дробовете - смес от яйца с лимони.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки