Кълновете на картофите водят до тежки отравяния


Кълновете на картофите водят до тежки отравяния
22 Декември 2015, Вторник


През зимния период много стопани използват за изхранване на животните картофи, особено по-ситните и наранени при добиването.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Те са една от най-добрите храни както за хората, така и за животните, тъй като са евтини, вкусни, много хранителни и богати на минерали – калий, магнезий, натрий и др.
Добре е да се знае, че в кълновете на прорасналите картофи се съдържа веществото соланин, което може да причини тежки интоксикации с фатален край. Много често стопаните забелязват прорасването на клубените, но въпреки това продължават да ги дават на животните.

Особено опасно е да се предлагат на преживните животни и конете цели неварени картофи, които съдържат много висока концентрация на токсина. Понякога дори кълновете се покриват със зеленикав слой, което показва, че те са много рискови. Консумирането на такива картофи винаги води до тежки интоксикации.
При отравянето се наблюдават повръщане, диария, колики, тежко дишане, сърдечна аритмия. В тези критични състояния трябва да се вземат неотложни мерки. Всяко забавяне може да се окаже фатално.

Тъй като невинаги е на разположение ветеринарен лекар, до идването му може да дадете антидотни (противоотровни) средства, с което се цели да се осигури бързо изхвърляне на токсичните вещества от организма. На болните животни е добре да се осигури вода в големи количества и да се направи стомашна промивка и клизма.
Стомашната промивка е малко по-сложна манипулация за повечето стопани, но тя може спокойно да се замени с т.нар. принудително „наливане” на препаратите само при преживните и конете, но не и при свинете. Как практически се прави това?

В бутилка от вино или оцет с дълга шийка се наливат половин пакетче английска сол, разтворена в 200 мл топла вода, половин пакетче (50 г) смляно кафе, предварително сварено в 200 мл вода и охладено, едно флаконче от 50 мл рициново масло, 4-5 пакетчета черен чай, сварени в 200 мл вода и охладени. Гърлото на шишето се поставя в беззъбото пространство отстрани, повдига се главата на животното и на малки глътки се принуждава да изпие разтвора, като се следи добичето да прави с езика гълтателни движения. Описаната доза е за едро животно – крава или кон. За теле или овца дозата се намалява съответно 3-4 пъти в зависимост от живото тегло. Добре е да се направи и клизма с топла сапунена вода.

При свинете принудителното наливане е невъзможно, тъй като те се задавят и се получават по-тежки усложнения. При тях е добре да се осигури подсладена вода за пиене, наполовина смесена с прясно мляко и добавени чай, кафе и много бледорозов разтвор на калиев перманганат. Може да се направи и клизма с топла сапунена вода с разтворена в нея 1 чаена лъжичка английска сол на 200 мл вода. Гореописаните терапевтични мерки, ако се изпълнят бързо и правилно, в много от случаите са достатъчни да спасят отровеното животно.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки