Животновъдите ще получат субсидии за мляко


Животновъдите ще получат субсидии за мляко
22 Декември 2015, Вторник


Държавата разсрочва кредитите им за закупуване на фураж


Българските животновъди ще получат финансово подпомагане за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС. Вече е определен размерът на плащането за литър от продукта, както и ставката за едно допустимо за подпомагане животно по извънредните схеми за земеделски стопани, отглеждащи млечни крави (по 21,27 лв.), овце майки и кози майки (по 3,27 лв.) и биволици (по 43,91 лв.).

За временната извънредна помощ за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС в сектор „Животновъдство” е предвиден общ бюджет от близо 13,3 млн. лв., от които 1 541 165 лв. са националните средства.
Ставките по всяка от четирите схеми са определени на базата на подадените заявления, които са общо 12 642. Фонд „Земеделие” изготви списък на производителите на краве мляко, както и на земеделските стопани, които отговарят на критериите, заложени в наредбата.

Участие в Схемата за подпомагане на база доставки и/или директни продажби на краве мляко през квотния период 2014/2015 г. са заявили 2992 фермери. Подадените заявления по Схемата за подпомагане на брой млечни крави в стопанството са 6046, а за овцете и козите майки са 6975. По Схемата за подпомагане на брой биволици кандидатите са 172.
Финансовата помощ по одобрените заявления за извънредно подпомагане ще бъде изплатена до края на годината.

Междувременно фонд „Земеделие“ започна изплащането на първия транш субсидии за подпомагане по Схемата за говеда и биволи, необвързана с производството. По нея финансова помощ ще получат близо 6000 земеделски стопани. Право на подпомагане имат фермери, които към последния ден за подаване на заявления отглеждат в стопанствата си минимум 70% от референтния брой животни. Общата сума е почти 19 млн. лева. Размерът на ставките е определен със заповед на министъра на земеделието и храните и предвижда 195 лв. за говеда и 340 лв. за биволи. Вторият транш от субсидията ще бъде преведена на стопаните през януари.

Още едно облекчение за животновъдите предложи ДФ „Земеделие”. До 29 февруари те могат да кандидатстват за разсрочване на кредити за закупуване на фураж, като заявленията за това ще се приемат в областните дирекции на Фонда. Новата отсрочка на дължимите главница и лихва е до 25 ноември 2016 г. при лихва от 4%, но не по-малка от референтния лихвен процент за страната към датата на сключване на анекса за отсрочване на кредита.
Заявления могат да подават птицевъди, взели кредити за фураж от 2008 и 2010 г., свиневъди с кредити за фураж от 2008 и 2010 г. и животновъди с кредити за фураж от 2008, 2009, 2010 и 2012 г.

От възможността за отсрочване на дължимите кредити могат да се възползват само тези животновъди, които през стопанската 2014/2015 г. отглеждат животни от същото направление, по което е получен кредитът, и имат регистриран животновъден обект. Това се удостоверява с извлечение от интегрираната информационна система на БАБХ, а за животни, които не подлежат на идентификация – с писмо от официален ветеринарен лекар.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки