В Хасково кръстиха улица на загинал пилот


В Хасково кръстиха улица на загинал пилот
майор Георги Русев
20 Декември 2015, Неделя


На последната си сесия за годината Общинският съвет в Хасково гласува предложението една малка улица в града

Автор: Десант

да носи името на загиналия на 2 юни 1999 г. пилот майор Георги Русев.
В деня, в който честваме паметта на героите, паднали за свободата ни, летецът изпълнява тренировъчен полет от авиобазата в Граф Игнатиево с МиГ-21. Изтребителят обаче започва да губи височина. Въпреки заповедта, която получава – да катапултира и да се спаси, майор Русев преценява, че неуправляемата машина може да падне на оживено място в Хасково и да убие десетки хиляди негови жители, затова отказва да скочи. Той насочва самолета си към пловдивското село Драгомир, където го разбива безопасно, но с цената на младия си живот. Когато е застигнат от смъртта, той е само на 33 г., като оставя дъщеря на 9 г. и бременна в петия месец съпруга. Но с  постъпката си спасява стотици животи.

Междувременно, в Свиленград бе отбелязана 130-годишнината от рождението на един друг славен ас – родения на 16 декември 1885 г. в Бургас поручик Христо Топракчиев. Той е първият геройски загинал пилот в историята на световната бойна авиация. Но също така е и човекът, който заедно със Симен Петров първи в света разработва специална методика за кацане със спрял двигател, която след това инструктори от чужбина използват за обучение на пилоти.
Топракчиев извършва последния си полет на 19 октомври 1912 г. по време на Балканската война. Самолетът му се разбива близко до летището край днешния  Свиленград, където той е погребан с почести.


Момент от церемонията в Свиленград, с която бе отбелязана 130-годишнината от рождението на Христо Топракчиев

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки