Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
18 Декември 2015, Петък


Покрай празничната коледна атмосфера все още се намира време и за безумие


Дядо Коледа се развихря

Преди дни в Лондон се проведе ежегодният фестивал SantaCon, посветен на идващото Рождество. Улиците на британската столица изпълниха стотици хора, костюмирани като Дядо Коледа, а също и като елени и елфи, които си устроиха масово празненство, завършило чак призори на следващия ден.
Въпреки молбата на организаторите участниците във феста да се забавляват, като внимават да не нарушават правилата за добро поведение на обществени места, мероприятието не мина без инциденти. На мнозина от включилите се в маскарада се наложи да се оказва медицинска помощ, а някои от тях изпаднаха в толкова дълбоко алкохолно опиянение, че заспаха проснати върху асфалта.

В края на ноември неизвестен престъпник, нахлузил костюма на добрия старец, отвлече вертолет в бразилския град Сан Пауло. Фалшивият Дядо Коледа наел от местното летище въздухоплавателното средство заедно с пилота му.  След излитането той му наредил да насочи машината към една селска местност, където се приземили край една ферма. Там пилотът бил завързан, а Дядо Коледа, заедно с взетия от ранчото негов съучастник, отлетял в неизвестна посока.
Според информация в сайта на производителя, базовият вариант на нов вертолет от модела на откраднатия – Robinson 44, струва около 400 хиляди долара.


В Китай продават „въздух под налягане“

Смогът в Китай оказва все по-голямо влияние върху ежедневието на жителите на Поднебесната империя. В последно време например, все повече стават „пристрастените“ към свежия въздух, доставян в страната от... Канада. Както отбелязват местните медии, търсенето на бутилирания планински въздух чувствително е нараснало и продажбите с празни бутилки са „скочили до небето“.

Двама предприемачи от канадската провинция Алберта разказват, че вече почти година продават флакони с въздух от марката „Виталити еър“ (Vitality аir), но през последните две седмици техният стокооборот в Китай рязко се е увеличил. Тяхната продукция може да бъде поръчана и по интернет, като асортиментът й включва специални бутилки с „пресован“ въздух от различни канадски езера или поне така гласят описанията в сайта на „производителя“. Цената на въздуха под налягане варира от 15 до 46 долара за наподобяващите термоси флакони, в зависимост от качеството и количеството на „стоката“.

За отбелязване е, че за най-голямата разфасовка китайците плащат около 400 юана, което е 200 пъти по-скъпо от шише минерална вода, което струва около 2 юана. 
Замърсяването в Китай е огромен проблем, но както и другаде по света, и там се срещат хора, които намират начин да печелят от него. Така например, един от ресторантите в източната провинция Дзянсу вече събира пари от посетителите срещу предоставянето им на възможността да се насладят на храната си „на свеж въздух“. Около нововъведението се вдигна шум покрай жалбата на един от посетителите срещу допълнителното заплащане.

Собственикът на ресторантът се изкушил да изкара лесни пари и купил устройство за пречистване на въздуха, включвайки в сметките на клиентите си по още 1 юан. В крайна сметка, местните чиновници постановили, че заведението няма право да иска пари за свежия въздух в него, тъй като в задълженията му влиза осигуряването на комфортни условия за посетителите си. А освен това, клиентите нямат възможност за избор или за отказването си от тази „услуга“.

Замърсеният въздух в китайската столица Пекин съдържа опасни за здравето твърди частици, които надвишават до 20 пъти препоръчваната от СЗО норма. В някои градове смогът е толкова гъст, че хората трудно откриват пътя към домовете си. Неотдавна такъв случай е регистриран в Мааншан, където роднините на изгубила се китайка дори я бяха обявили за издирване.  


„Зимни празници“ вместо Рождество

Ръководството на едно от училищата в Бруклин забрани на учениците и учителите да споменават за Рождество. Вместо него е предложен да се използва вариантът „Зимни празници“. Плюс това, възпитаниците на школото и техните преподаватели няма да имат право дори да споменават Санта Клаус, както е известен зад Океана Дядо Коледа. По време на зимните празници не трябва да се срещат и ангели. Дори в декорацията не трябва да има и звезди, тъй като може да бъдат интерпретирани като... религиозен символ (например звездата на Давид или Витлеемската звезда).

Както съобщава американското издание „Ню Йорк пост“, под възбрана се оказал и култовият в САЩ Ден на благодарността, който сега ще трябва да се нарича... „Празник на плодородието“.
В училището учат около 1600 ученици, като 95 % от тях са имигранти от азиатските страни и Латинска Америка. Промените са предложени от завеждащия учебната дейност Хосе Чапаро, който призова персонала и децата „да бъдат чувствителни към разнообразието от семейства, тъй като не всички деца отбелязват едни и същи празници“.

Преди това градският департамент по образованието обнародва директива, с която се допускат като празнични символи елхите, ханукалните свещи и ислямските полумесеци, но се забраняват „изображенията на божества, религиозни дейци и текстове“. Именно под това табу попада и „религиозният деец“ Санта Клаус.
Апропо, понастоящем САЩ са залети от мощна вълна на отхвърляне на християнските  символи с криворазбраната цел „да не се оскърбяват представителите на други религии“.

В началото на ноември стана известно, че веригата от кафенета Starbucks тази година се отказва от традиционното украсяване на своите чаши за еднократна употреба, в които сервира напитката. Компанията използва прости червени кофички, без никакви снежни човечета, еленчета, снежинки и камбанки по тях, което предизвика бурно негодувание сред обикновените американци.


5 пъти повече милиардери за 20 години

Броят на милиардерите в света за последните 20 години се е увеличил близо пет пъти и вече е 1347 души, става ясно от съвместен доклад на UBS и PricewaterhouseCoopers. Благосъстоянието на богаташите също отбелязва положителен тренд и нараства по-бързо дори от световната икономика. Както показват статистическите данни, от 1995 г. общото състояние на най-богатите хора на планетата се е увеличило 8 пъти до 5,4 трилиона долара през 2014 г., докато в същото време БВП за същия период е нараснал само три пъти, достигайки 77 трилиона долара.

Само 126 от общо 289 представители на бизнеса са могли да се задържат в списъка за изминалите 20 години, което прави общо 44 на сто от наличните милиардери през 1995 г. През 2014 г. този списък наброява повече от 1300 човека.
Дамите с дебели портмонета от 1995 г. насам са се увеличили 6,6 пъти – от 22 до 145, докато в същото време мъжете, разполагащи с несметни богатства, са разширили редиците си само 5,2 пъти. Но пък 90 % от включените в рейтинговата класация на най-богатите хора в света все пак са представители на силния пол.


Френските пенсионери са по-добре от работещите си сънародници

Стандартът на живот на френските пенсионери надхвърля този на работещите техни сънародници, информира тези дни Les Echos, позовавайки се на данни на съвета по пенсионната реформа COR. През 2012–2013 г. жизненият стандарт на пенсионерите е представлявал 105 % от средния за страната.
Средната пенсия през 2013 г. във Франция е била 1600 евро (1800 евро за мъжете и 1300 евро за жените).
По прогнози на ведомството обаче, след 2020 г. жизненият стандарт на пенсионерите ще започне постепенно да се снижава заради новите принципи на индексации на пенсиите им. Към 2060 г. този показател ще достига 74–90% от нивото му при работещите французи.


Отмениха затвора за фалшиво пеене на американския химн

Властите в американския щат Мичигън отмениха вкарването зад решетките за пеенето на химна не в такта му, съобщи сайтът на щатската администрация.

Подписвайки тези дни седем законопроекта, губернаторът Рис Снайдер е премахнал от списъка с наказваните със затвор престъпления някои положения, отнасящи се до дуелите, тъпкането на боровинкови и къпинови храсти без разрешението на техните собственици, както и отказа да гасиш горски пожари. Освен това, повече в този щат в затвора няма да се влиза заради използването на псувни от жени и деца. Някои от тези действия, числили се досега като углавни престъпления, ще се смятат за административни правонарушения.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
прчел в интернет
26.12.2015 14:01:50
0
0
от години след всв президентите на сащ катотдават клетва не земат библията .не казват коледа /а пък ''рождетво христово''никога а казват ''санта клаус''нямащо нищо общто с коледа.това говори че сащ вземат решение тези които не са христяни,а от друга религия.следва да се премахне хистиянството в сащ ,а да остане само една.може би се сещате коя.този процес се засили след всв.и президентите се ''назначават'' от тях.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки