САЩ и Русия сближиха позициите си


САЩ и Русия сближиха позициите си
Джон Кери и Владимир Путин се видяха, поговориха, плеснаха с ръце, та се прегърнаха... Снимка: АП
18 Декември 2015, Петък


Джон Кери даде ясно да се разбере, че Белият дом дава заден по отношение на изолацията на Москва от световната сцена

Автор: Яна Славянска

Несъмнено събитието, което прикова вниманието на медии и политически наблюдатели през изминалата седмица, бе посещението на американския държавен секретар в Русия. Общото впечатление, което оставиха у всички срещите на Джон Кери с руския президент и външния министър на РФ, бе, че Вашингтон и Москва нагледно демонстрират поемането на курс по сближаването на позициите си по редица злободневни проблеми, както и начините за тяхното решаване.
Повече от три часа, вместо планирания час, продължи рандевуто между Путин, Сергей Лавров и американския им гост.

Както отбелязва Сергей Михайлов от руския изследователски център РИСИ, „САЩ добре разбират, че техният образ в Русия е доста пострадал в последно време. И затова правят опити да поправят ситуацията в своя полза“. Според експерта, Кери се е опитал да представи „американската политика с човешко лице“. За целта височайшата му персона дори се разходи по култовия „Арбат“, откъдето си накупи цял чувал сувенири с руска символика за цели 35 000 рубли, т. е. за близо 900 лева – 6 матрьошки, няколко кукли от плат с руски носии и два  кехлибарени пръстена. За внуците си взел тениски, а за жена си – кожена шапка, която премерил на една дама от придружаващата го делегация. Както коментира пред медиите продавачката в магазина, в който висшият дипломат направил алъш-вериша, покупките му са „стандартни за турист с добър вкус“.

Преди воаяжа си по известната московска улица, по време на разговора си със Сергей Лавров, вниманието на Кери привлякла висяща на елхата коледна играчка във формата на Дядо Мраз. Проявявайки традиционно руско гостоприемство, домакинът му подарил украшението.
Изобщо визитата на американския държавен секретар в Москва премина в натрапливо дружеска атмосфера. Руският президент дори си позволи да го посъветва да се наспи добре. „Виждаме колко усилия полагате за решаване на спешните въпроси. Не успяваме да проследим придвижването ви. Трябва да се наспите”.

Разбира се, тези думи на Путин очевадно не бяха само приятелски акъл – доста анализатори прозряха зад тях специално послание, на което тепърва ще има да се разбира смисълът и въобще какво е имал предвид стопанинът на Кремъл.
По-важното е, че двамата с госта му непрекъснато се „тупаха по гърба“ колко са велики и взаимно се убеждаваха как пред тях се откриват нови възможности заедно да направят много.  „Що се отнася до нашите усилия, то те действително са съвместни и се правят на базата на сътрудничество, за което сме много благодарни“ – отбеляза американският държавен секретар.

Шефовете на външнополитическите ведомства на двете страни проведоха във вторник разговор, в който взе участие и руският държавен глава. Главна тема в срещата между Лавров и Кери бе преодоляването на конфликта в Сирия и перспективите за обединяване на усилията в борбата с международния тероризъм. Обсъдена бе и украинската криза.
В изявление на дипломатическото ведомство на Русия бе отбелязано, че РФ активно работи с американските и другите си партньори „над създаването на условия за стартирането на политическия процес“ в Сирия на основата на Женевското комюнике от 2012 г.

Естествено, важен акцент в дневния ред на рандевуто в Кремъл стана и съвместната борба с тероризма. „Когато Москва и Вашингтон работят в съгласие, такова сътрудничество съответства на интересите на целия свят“ – изтъкна Джон Кери.
Така, въпреки че в посещението му в руската столица нямаше никаква сензация, стана очевидно, че официалната риторика на САЩ по отношение на РФ се променя. Една от първите реакции на срещите му с Путин и Лавров дойде от официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова. „Кери публично се отказа от американската политика на изолация спрямо Русия“ – подчерта тя, визирайки думите му, казани на висок глас: „Нашата политика не си поставя за цел изолацията на Русия“!

При това, тези негови изявления противоречат по същество на позицията на президента на Съединените щати Барак Обама за изолиране на руската страна от световната сцена. „През миналата година въведохме санкции срещу Русия. Сега Америка се обедини със съюзниците си, а Русия се оказа в изолация“ – хвалеше се до неотдавна той.
Засега политическите наблюдатели не се наемат да твърдят убедено какво е повлияло за промяната в позицията на Белия дом. Както някои от тях коментират, това може да е успешната руска операция в Сирия, но е възможно и да е радушното гостоприемство, оказано на високия гост в Москва.

Във всеки случай по всичко е видно, че вече става дума за обединяване на усилията на РФ и САЩ. Най-активно това става по отношение на борбата срещу тероризма. „Днес потвърждаваме решимостта си да изкореним това зло“ – обобщи руският външен министър след срещата с американския си колега.
Той посочи още, че с Кери са постигали съгласие да продължат работата по съвместен списък на терористичните групи в Сирия. Двамата са на едно мнение, че за терористи ще се смятат „Ислямска държава“ и групировката „Джебхад ан Нусра“. Тези две терористични  организации ще бъдат във фокуса на разговорите за уреждане на сирийската криза, съобщи „Ройтерс“.

Краят на изолацията на Русия настъпва. Колкото и да е първосигнално и на пръв поглед дори  несериозно, доказва го прогулката на Кери по „Арбат“ и свойственото пазарен на матрьошки като коледни подаръци за близките му. Какво ли ще има още да изскача от тях занапред?!
Както казват руснаците: „Ще поживеем, ще видим“.


Американският държавен секретар на пазар за матрьошки в магазините по московския „Арбат“

В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pia desideria -skromni shelani
20.12.2015 06:12:18
0
0
mnogo balgari se pitat kakva e fajdata i kakva e vredata ot sblishavane ili rasdaleshavane na vashni upravljavashti i zatova njakoi si zloslovjat po upravljavashti putin bil turski mickey maus ,erdogan evrejski mickey maus obama afrikanski mickey maus i iskat da im pusnat kotarazi v shismi da gi presledvat v pomislite i dejaniata im az predlagam vseki da se prezenjava spored zaslugite kam balgaria i kam balgarite kakto te prezenjavat balgaria i balgarite spored tova kakvi zaslugi imat za tjah az naprimer gledam kakvo sa dali i vseli balgaria , balgarite ,rusia germania amerika turzia garzia i drugi strani i narodi na mene ,na balgarite ,na balgaria i kato napravja summa summarum imam simpatii interesi po malko poveshe ili hitsh .zashtoto naj zdravoslovnoto mislene e positivno-negativnoto ,,,DA DA DA AKO IMAM FAJDA ,,,NE NE NE AKO ZA MENE TOVA NE E DOBRE...I ZATOVA KASVAM SAMO TESI KOITO SA MI DALI I DAVAT TOVA KOETO ISKAM SHELAJA I MI E NUSHNO NEOBHODIMO POLESNO PRIJATNO SAMO TE MOGAT DA IMAT MORALNOTO PRAVO DA OSHAKVAT DA IM POMOGNA DA IMAT TOVA KOETO TE ISKAT zatova se pregleshdat vsishki svarsani s vidimi i nevidimi nishki s mene i tesi koito samo vsemat bes da davat im se stopjavat nishkite s mene .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки