Правителствена „милост“ за концесионери, близки до властта


Правителствена „милост“ за концесионери, близки до властта
Гъсто поставените чадъри на плажа в Несебър и липсата на свободна зона за летовниците бяха повод за нестихващи скандали през последния летен сезон
18 Декември 2015, Петък


Въпреки системните нарушения на договорите за концесията на фирмите, държащи плажове в Несебър и Слънчев бряг, кабинетът ги остави да работят и през следващото лято

Автор: Десант

Законите не важат за хората във или близо до властта. Тази максима, болезнено позната на всеки българин, получи поредното си потвърждение. На своето заседание на 16 декември правителството реши, че въпреки сериозните дългогодишни нарушения, концесиите на атрактивните плажове „Слънчев бряг-Север“ и „Несебър-Юг“ няма да бъдат разваляни. За това иначе настояваше самият министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Лиляна Павлова.

След шумни и показни проверки в края на летния сезон, тя обяви на всеослушание, че договорите на двете фирми-концесионери "Сироко" ЕООД и "Сънинвест" ООД ще бъде прекратени, защото са допуснали тежки системни нарушения на договорите.
Компаниите масово не спазвали правилото за 50 на сто свободна за плажуване площ, която освен това трябва да бъде равностойна на платената. Вместо това туристите, които не желаят да плащат, са изтикани далеч назад към сушата, зад плътните редици от шезлонги на концесионера.

На пясъка, върху площ от два декара повече над допустимата, са поставени търговски обекти. С три дка повече пък е площта, заета от батути, места за масажи и водни колела и други подобни атракциони. Премиерът Бойко Борисов обаче си затвори очи за всичко това и реши милостиво даде отсрочка на нарушителите.
Според решението на кабинета от сряда на тях им се предоставя "последна възможност" да приведат поставените преместваеми обекти в съответствие със съгласуваната схема на МРРБ.

Също така им се дава възможност в следващите шест месеца да изплатят задълженията си в пълен размер. Едва след това, според правителството, ще се премине към крайния акт – прекратяване на договора. Явно всичко дотук се е видяло малко на министрите и те достигат още по-далече в своята благосклонност. Дори концесионерът да не изпълни задълженията си или още по-лошо – направи нови нарушения по договора, той ще се счита за прекратен едва след края на другия летен сезон - към 30 септември 2016 г.
На какво се дължи решението на премиера става ясно, като се види кой стои за фирмите нарушители.

„Слънчев бряг-Север" се стопанисва от „Сънинвест“. Дружеството има 20-годишен договор за концесия, който тече от 9 септември 2002 г. Пловдивският консорциум е обединение от шест фирми, зад които стоят близки до властта бизнесмени. Повечето от тях са босове на хотели и заведения в Слънчев бряг – например Сава Чоролеев, който е мажоритарен акционер на захарния завод „Победа“ в Бургас и собственик на казино в Слънчев бряг.

Дял има и дружеството „Елеонора транс“ - собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Сред акционерите са още и пловдивчаните Петко Кисьов и Ангел Палийски, като последният е един от собствениците на хотел „Белвю“ в Слънчев бряг и е в управлението на футболния клуб „Ботев“.
Важен акционер е и хотелиерския бос Ветко Арабаджиев, който си позволи през юли да изкорени знаменитите японски вишни пред бившия столичен японски хотел.

От „Сънинвест" също системно не са спазвали законовото изискване половината от плажа "Слънчев бряг-Север" да бъде оставен за свободен достъп и затова концесионерът почти всяка година е глобяван със суми между 80 хил. и 360 хил. лева.
Другата фирма, пожалена от кабинета – „Сироко“, която държи „Несебър-Юг“, също не е случайна. Тя пък е свързана с ямболския бизнесмен Боян Бонев, който, според запознати от туристическия бранш, е роднина на съветника на Лиляна Павлова и бивш регионален министър Евгени Чачев от кабинета на Иван Костов „Сироко“ държи плажа в Несебър от 1999 г., когато печели 20-годишната концесия за стопанисването му. Регионален министър по това време е именно Евгени Чачев.

Името на Бонев често влиза в медиите по скандални поводи. В периода 2004-2007 г. той завлича десетки ирландски инвеститори с продажби на апартаменти на зелено в нереализирания комплекс „Ахелой бийч резидънс“ и в момента срещу него се водят редица съдебни дела.
Проблемите със самата концесия датират от години, като периодично хотелиери и туристи протестират срещу космическите наеми, които им иска Бонев.

При първия кабинет на Бойко Борисов пък беше съборен незаконно построен на самата плажна ивицанегов ресторант. През август тази година отново имаше повод за напрежение, след като „Сироко“ огради с платени чадъри и шезлонги плажната ивица пред хотелите „Биляна", „Арсена" и „Мираж" в Несебър. Стигна се дори до физически сблъсък с чужди туристи, които отказаха да плащат по 30 лв. за пясък, който до предния ден е бил без пари. Хотелиери в градчето направиха подписка срещу концесионера и поискаха намесата на местната власт и регионалното министерство.

Решението на кабинета да опрости греховете  на „Сироко“ и „Съниинвест“ бе изненадващо, тъй като месец по-рано, на 27 ноември, министрите без колебание развалиха предсрочно за подобни нарушения концесионните договори за централния плаж на Обзор и за северния в Ахтопол. Въпреки че и те също не се стопанисваха от случайни лица. „Обзор-Централен" беше даден на бившия полицай Рали Пенков, който в началото на 90-те години стана съосновател на една от първите охранителни фирми в Бургас – „Първа частна милиция".

Мотивите на хората на Лиляна Павлова за спирането на концесията му бяха допуснатите системни неизпълнения на основни задължения, свързани с опазване на околната среда, охраната на крайбрежната плажна ивица, както и неплащане на концесионно възнаграждение на държавата за периода от 2013-2015 г.
Плажът „Ахтопол-Север" бе отдаден на концесия за 20 години през 1999 г. на дружеството „Стингър“. Причините за прекратяването й бяха сходни – неплащане на дължимите суми към регионалното министерство и неадекватни грижи за бреговата ивица.

„Тази година ще бъдем твърди и категорични“, тръбеше пред журналистите през август Лиляна Павлова по отношение на нарушителите. От решителността на министърката остана само спомен. Явно се е стопила скоропостижно след активно лобиране в полза на богопомазаните концесионери – „Сироко“ ЕООД и „Сънинвест“ ООД.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки