2222 крилати мисли за живота в новата книга на Тодор Бакърджиев


2222 крилати мисли за живота в новата книга на Тодор Бакърджиев
18 Декември 2015, Петък


Новата книга с афоризми на Тодор Бакърджиев „И падна Икар върху Сизиф“ бе посрещната с интерес от любителите на късите прозаични форми у нас.

Автор: Десант

Тя бе представена на щанда на издателството „Авангард принт“ на Панаира на книгата, който се проведе от 8 до 13 декември 2015 г. в Националния дворец на културата в София.
В изданието са събрани точно 2222 афоризъма. „И падна Икар върху Сизиф“ е продължение на първата книга на автора, събрала произведенията му от този специфичен по своята форма и въздействие жанр - „Десантни мисли“, издадена през 1997 г.

Тодор Бакърджиев е изявен публицист и сатирик. Завършил е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ с първия му випуск, специалност „Българска филология и история“. Започва да пише още от студентските си години и неговите крилати мисли звучат по БНР, по радио „Свободна Европа“, чийто сътрудник е, появяват се редовно и в централния печат.
Понякога хапливи, друг път пропити с дълбок философски контекст, а често родени от обикновената житейска логика, неговите къси изречения поразяват със своя дълбок смисъл:

„Всеки пън претендира, че е от дървото на познанието.“
„Ключът към проблема често се оказва в ключалката.“
„Няма нищо по-безнадеждно от вечните надежди.“


Сравняван с пълно право с големите майстори - Сенека, Марк Твен, Радой Ралин, Бакърджиев внася свой съществен дял в развитието на този жанр в българската литература, който един от големите писатели на афоризми Франсис Бейкън определя като „шепа сол, която поддържа апетита на читателя, но не го засища“.

„Вече тридесет години Тодор Бакърджиев се надява да оправи света с афоризмите си. Какво друго му остава на талантливия човек, освен да се надява?“, пише за него Кръстьо Кръстев, главен редактор на в. „Стършел“. Допълва го Борис Арнаудов, сатирик, член на Сдружението на българските писатели: „Много гнет и мъка са натрупани в афоризмите на Тодор Бакърджиев. И много блестящи прозрения. Неговите умни изречения не са игра на думи, а игра с думите, заредени с много чувствителност и изстрадана философия.“

Като един от постоянните желани дописници на вестник „Десант“, Тодор Бакърджиев винаги се е отличавал с оригиналния си поглед върху анализа на проблемите от живота, станали достойни за описване от талантливо му и остро сатирично перо.
Редакцията на вестника се радва заедно с него на големия успех на новата му книга.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки