Плевнелиев щял да е президент цял живот


18 Декември 2015, Петък


Както е нормално, в края на годината медиите се надпреварват да правят интервюта с видни личности от родната политическа сцена,

Автор: Диана Славчева

които да коментират случилото се през изминалите 12 месеца. Така и гост на „Дарик“ тези дни бе държавният глава Росен Плевнелиев.
Кой го чул в етера, кой не, но от Президентството услужливо са публикували стенограмата от разговора му с водещия на предаването „Годината“. Та от нея научаваме много интересни неща за родната политика, както и разни любопитни мисли, родили се в главата на държавния глава.

По щекотливия въпрос трябва ли да се свика Велико народно събрание за промени в Конституцията например, Плевнелиев отсича, че Великото народно събрание било остаряло като институция?! Щото го нямало никъде другаде в останалите демократични държави, „от  които ние се вдъхновяваме в своите реформи от техния просперитет и техния успех и на които и Васил Левски ни е завещал да станем равни, да бъдем достойни с другите европейски народи“.
Дано да сте разбрали какво точно е изгърлобутал президентът.

Но да видим какво смята за мигрантите, наводнили Стария континент. „Най-големият шок за мен и отново заплаха за европейския проект за стабилността в Европа е, че поколението, което събори Берлинската стена, сега изгражда нови стени в сърцето на Европа. Същото това поколение, което събаряше стените, което вярваше в интеграцията, което подаде ръка, за да може Изток и Запад, богати и бедни да изградят една Европа на бъдещето, една Европа, в която всеки е важен и в която човешките права, свободи и демокрацията, социалноотговорната икономика, намират своето уникално развитие, както в нито една друга част от света“.

От цялата тази абракадабра се разбира единствено, че президентът нещо е недоволен. Но тук той прави гениалния извод, че „миграционният натиск към Европа ще продължи“ – „поради  простата причина, че ние не решаваме първопричината на проблема“. Вярно е! Прав е Плевнелиев.

И понеже и ние сме част от тази Европа, логично му е зададен въпросът трябва ли и нашата страна да участва във войната срещу „Ислямска държава“. А от отговора му разбираме, че всъщност „България е част от международната антитерористична коалиция и ние трябва да се гордеем с това“. Как участваме ли – ами... „със своята ангажираност“ – отвръща президентът. Пък тази наша „ангажираност“, по думите му, се изразява в изпращането на „доставки на оръжие“ за кюрдите. 

Апропо, дали искаме или не такъв президент – няма значение. Тъй като той смята да остане такъв за цял живот. „Защото да бъдеш президент на България е, както казва народът, веднъж президент – винаги президент. Щом си президент, ти си президент за цял живот, независимо дали има или няма втори мандат, кога ще бъде този втори мандат“ – заявява той.
Както пише под някои карикатури: „Без думи“!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки