Петър Петров в помощ на фермерите от Дупница


18 Декември 2015, Петък


Народният представител от Патриотичния фронт и член на парламентарната земеделска комисия Петър Петров се срещна със земеделски производители от Дупница на 12 декември.

Автор: Десант

Основна тема на разговора бе липсата на адекватна и навременна информация за Програмата за развитие на селските райони, което прави невъзможно местните фермери да се възползват от средствата, отпускани по програмите на Европейския съюз.
„Повечето земеделски производители от Дупница не знаят към кои държавни институции да се обърнат, за да бъдат насочени къде да подават своите заявления за субсидии и документи за оценка на насажденията им. Фермерите трябва да знаят своите права.

Корупцията във фонд „Земеделие“ и подобните му организации бе намалена в известна степен заради засиления контрол от Брюксел. За сметка на това обаче се наблюдават редица корупционни практики, които са на регионално ниво - замесени са отделни служители на агенциите по места, които отговарят пряко за разпределянето на средствата от еврофондовете“, заяви Петър Петров.

Разяснителната среща за начините на комуникиране с държавните институции даде надежда на дребните и средни фермери от Дупница и региона, че ще могат да получат субсидия за своите стопанства за следващата 2016 г. Голяма част от производителите са дребни и често са пренебрегвани в разпределянето на евросредствата заради едри земеделски босове, притежаващи хиляди декари земя.
Депутатът от ПФ помогна и на производителите на череши от региона, като им разясни как чрез структурните фондове на ЕС да изнасят своята продукция в страните членки на съюза.

„Това, което чухме на срещата, бе изключително полезно за нас. В Дупница няма откъде да получим информация за възможностите на Програмата за развитие на селските райони, начините на кандидатстване за субсидиите по европрограмите или пък как да се противопоставяме на чиновниците, искащи рушвет. Петър Петров отговори не само на всичките ни въпроси, но и помогна индивидуално на много от нашите членове“, заяви Емил Атанасов, председател на регионалното звено на „Национална асоциация на животновъдите и земеделците - Струма 2012“ .
Следващата среща на Петър Петров ще бъде с фермери от Кюстендилско.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки