Урокът на таралежите за геополитиците


17 Декември 2015, Четвъртък


Съгласно теорията на Чарлз Дарвин сме произлезли от човекоподобните маймуни. И все пак не знаем кои сме – изправени маймуни или падащи ангели,



добри хора или убийци на хора? Нито сме наясно къде отиваме, особено сега, когато властва геополитиката на парите, глобалното затопляне, глобалното затлъстяване, глобалната несправедливост... И глобалният тероризъм.
И си припомних приказката за таралежите. „Било много студено и много животни измирали от студ. Таралежите, като ви­дели това, решили да се обединят в групи – да се топлят взаимно, но бодлите на всеки един наранявали съседите му. Тогава те решили да се отдалечат и започнали да умират от измръзване. По-умните таралежи обаче се съгласили – без някой да им налага решението си – да при­емат бодлите на другите и по този начин се научили да живеят с малките рани, нанесени им от общуването с най-близките.“

Това е урок за прилагането на политиката на баланс между сътрудничество и независимост. Добре е по-умните политици да го знаят. И да го прилагат.
В хилядолетната история на човешките цивилизации непрекъснато настъпват различни критични събития. И решенията, които хората са взимали, често са били погрешни. 
Светът продължава да бъде глобално асиметричен, разрязан на две, дихотомен – той вечно се дели на бедни и богати, на болни и здрави, на грамотни и неграмотни.

Пет милиона деца умират годишно от глад в Африка и Азия, други пет милиона преяждат и пълнеят в САЩ – това е една от най-трагичните асиметрии. Гладните и необразованите са най-много в Африка и Азия, нахранените и изучените – в евроатлантическите страни, Япония и Китай. Три милиона семейства във Великобритания и САЩ имат поне по един милион долара – три милиарда човека в Африка и Азия имат месечен доход по-малко от десет долара. Има хиляди убити в Африка и Азия, за които няма глобална съпричастност, сравнена с тази за стотици убити в Европа и САЩ.
д-р Георги Чалдъков


В категории: Горещи новини , Трибуна

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
17.12.2015 18:01:34
0
0
Чарлз Дарвин на смъртния си одър е говорил-Аз не бях атеист-вярвах в Господ,но измамни люде ми платиха да лъжа,че човек е син на маймуни.-Ще има глад и страдания в света,защото нее премахнат-греха на Адам и Ева-непослушание,към Господ.В гена ни на нас човеците е греховноста на тях Ева и Адам.Власта в целия свят е съставена от погрешими човеци,които не ще оправят икономическата криза,тъй,като Сащ,Русия,Италия са в дългове,към вътрешни и международни банки-та,кое остава за малка България.И аз пишещият и бай Спас да сме на власт-все е тая-икономически няма да оправиме Б-я.Дано има хляб за българските граждани.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки