Загадката на една улица в Германия


Загадката на една улица в Германия
Райна Герова
16 Декември 2015, Сряда


В германското градче Геминген, намиращо се в провинция Баден Витенбург, съществува една малка улица, която е кръстена... „Райна Герова“.

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

Никой от жителите на населеното място не знае нищо за нея. Коя е тя?!
Райна Георгиева Герова е родена в Русе през 1876 г. Баща й – Георги П. Геров, е заможен търговец  и политик, член на либералната партия на Драган Цанков. Два пъти е избиран за народен представител и многократно за общински съветник.
Той основава застрахователно дружество, изгражда тухларна фабрика и дарява 40 хиляди лева за построяване на читалище в родния си град.

Геров осигурява много добро образование на дъщеря си, която завършва гимназия и немски колеж. Омъжва се за адвоката Константин Милчев, но през 1914 г. той умира и  тя остава сама с едно дете – момиченце.
В един момент овдовялата жена се запознава с Франц фон Геминген. Германецът произхожда от много стар благороднически род, чиито корени са датирани още от ХІІІ в. Мъжът е бил военен, но при едно учение пада от коня си, получава тежки наранявания и това слага край на офицерската му кариера.

В дунавския град той попада през Първата световна война като комендант на русенското пристанище. Именно тогава среща и Райна Герова. Двамата се венчават на 24 юни 1918 г., след което заминават за Германия. Там Франц показва на българката обширните си владения – замък с парк от 200 ха, гора от 4000 ха и 5300 ха обработваеми площи.
Но скоро германецът също умира и всички тези имоти остават на вдовицата му Райна Герова фон Геминген, защото починалият й съпруг няма братя и сестри, а и не му се е родило дете.

Нашата сънародничка продава по-голямата част от парка и гората на общината и на местни жители. Тя си отива от този свят през 1955 г. и е наследена от дъщеря си от първия брак – Мара Милчева. На свой ред тя разпродава обработваемите площи и останалата част от гората.
Когато умира през 1962 г., неин единствен наследник се оказва племенникът на майка й – Константин Григоров, който през 1953 г. е емигрирал от България  и оттогава живее в замъка на леля си. Той е човек без образование и професия, няма никакви доходи, затова доразпродава всичко и с парите заминава за Австралия, където следите му се губят.

Аз попаднах случайно в Геминген, гостувайки на мой филателен кореспондент. И още по-случайно забелязах малката уличка Raina Gerova. Това предизвика любопитството ми и попитах моя познат дали знае на кого е кръстена тя, но той също не знаеше. Отидох в общината, където зададох същия въпрос, но и там не получих отговор. Съобщиха ми само, че името си улицата получава през 1946 г. и ми позволиха да ползвам общинските архиви. Прекарах повече от една седмица над тях и накрая открих каквото търсех.
Оказа се, че през 1934 г. Райна Герова фон Геминген не е продала част от парка към замъка, а го е дарила на бездомни работници в имението, заедно с намиращите се в него постройки.

През Втората световна война всички мъже са мобилизирани и по-голямата част от тях  загиват на фронтовете. През 1946 г. в градчето се завръщат шестима оцелели – до един останали инвалиди. По време на войната  Райна Герова е подпомагала според възможностите си техните семейства, както и близките на загиналите. За да й се отблагодарят, те отправят петиция към общината с искане на нейно име да бъде кръстена улица в градчето.
Така през 1946 г. се появява улица Raina Gerova, която преди това се е наричала Wald (в превод „гора“). В началото на улицата някога е имало барелеф на българката, който обаче сега не съществува.

Замъкът на Фон Геминген  днес е превърнат в музей, който обаче рядко се посещава. Входът за него е само 2 евро, докато в други замъци, включени в популярни туристически маршрути, се влиза срещу 7-8 и повече евро (Фамилният замък е построен около 1274 г., като първоначално е представлявал крепост, издигната върху вода. След множество реконструкции през вековете е добил вид на жилищен дом. От старото здание е останала единствено една кръгла каменна кула, б. а.).
Когато го посетих, видях в него портрет на Райна фон Геминген с надпис: „Последната владетелка на замъка“. До него имаше и табела на български език със същото съдържание. Според уредника на музея тя е била намерена на смъртното ложе на починалата далече от родината си русенка.


Патриотичен календар

11 ноември 1850 г. — Роден е големият български революционер Ангел Кънчев

13 ноември 1912 г. — Българските войски влизат в Дедеагач

14 ноември 1878 г. — По силата на Санстефанския мирен договор в Северна Добруджа е въведено цивилно румънско управление

14 ноември 1885 г. — Започва Сръбско-българската война

14 ноември 1943 г. — Провежда се първата бомбардировка на София от британско-американската авиация

15 ноември 1990 г. — 7-то Велико народно събрание променя името на държавата от Народна република България на Република България 

15 ноември 1885 г. — Обсадата на Видин по време на Сръбско-българската война завършва с успех за българите, които отбиват всички пристъпи на сръбската армия

17 ноември 1912 г. — Начало на Чаталджанската операция


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки