Прасетата за разплод са източник на добри доходи


15 Декември 2015, Вторник


Добиването на повече и по-жизнеспособни прасета от всяка свиня майка е в пряка връзка с финансовите резултати на фермера.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Доказано е например, че разходите за свиня майка с 5 отбити прасета и за майка с 10 отбити прасета са почти еднакви, а приходите от първата са почти два пъти по-малко. Този факт категорично показва колко голямо е значението на плодовитостта.
А тя зависи не само от генетичните заложби, но и от организацията, създадена от фермера, за точния подбор на женските свине за разплод, които при отбиването след второ или трето прасило трябва да се намират в отлична форма.

В основата на правилната организация на развъдната дейност е доброто познаване на възрастта за първото раждане и правилното откриване на разгонените животни. Ако стопанинът пропусне една разгоненост, това носи загуби от фураж, труд, неефективно използване на сградата в продължение на 21 дни, а ако пропусне и втора разгоненост, загубите се удвояват. Затова се налага добре да се познават биологичните особености в протичането и проявата на репродуктивните функции и всеки стопанин да се съобразява с тях, за да получава максимални доходи от животните.

Устройството и функционирането на половата система при свинете са типични за  многоплодните животни. Малките грухтящи същества бързо нарастват след раждането си и успоредно с телесната маса се развиват и половите им органи.Когато женските животни достигнат определена възраст и определено живо тегло и телесни размери, в яйчниците им започват да се оформят първите 10-15 първични фоликули.

Впоследствие те преминават във вторични и накрая в третични или граафови фоликули, в които се намира вече зрялата и готова за оплождане яйцеклетка. Този период съвпада с появата на първата разгоненост (развитост), при която свинете показват и външни признаци на разгонеността, а от фоликулите се отделят яйцеклетки. Появата на първата разгоненост и на овулацията е свързана с настъпването на половата зрялост или пубертета.
При добро хранене, гледане и други благоприятни фактори разгонването при някои женски прасета може да настъпи още на 3-5-месечна възраст, а на 6-месечна възраст се развиват и отделят пълноценни яйцеклетки при почти всички женски екземпляри.

Веднага обаче трябва да отбележим, че на тази възраст те не трябва да се заплождат, тъй като броят на получените приплоди ще бъде твърде малък, а и първата бременност ще окаже отрицателно влияние върху растежа и развитието на заплодените млади свине.
Заплождането следва да се извърши едва при настъпването на т.нар. развъдна или стопанска възраст, т.е. когато е достигнато добро телесно развитие и нормално функциониране на яйчниците. Това става, когато свинята достигне живо тегло, представляващо 75% от живото тегло, типично за породата на възрастните прасета. Така например оптималната възраст за заплождане на свинете от породите Дунавска бяла, Голяма бяла, Ландрас и на хибридните майки с тяхно участие са навършени 7-8 месеца и живо тегло 110 кг.

Недопустимо е заплождането на много слаби и много угоени свине. Слабите животни са недоразвити, инфантилни, а угоените – трудно се заплождат и дават малки прасила.
Когато стопаните искат да повишат плодовитостта по най-естествения и евтин начин е достатъчно да дават на животните зелени храни, в които има голямо количество хормони – естрогени. В това отношение най-добрият помощник си остават зърнените кълнове. Може да се използват също според сезона зелена трева, магданоз, моркови, спанак и др.
Не трябва да се забравя и нерезът. В дажбата на мъжкия разплодник непременно следва да се включи ежедневно даване на 1-2 пресни кокоши яйца, моркови, кълнове и др.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки