В деня на св. Спиридон слънцето се „завърта“


В деня на св. Спиридон слънцето се „завърта“
Икона на св. Спиридон
12 Декември 2015, Събота


Смята се, че то спира пътя си към зимата и поема обратно към лятото


На 12 декември Православната църква почита паметта на свети Спиридон Чудотворец – един от най-великите светии от ІV в. Той бил овчар, но след като овдовял, се отдал изцяло в служба на хората – хранел бедни и сираци, приютявал странници. И тъй като Господ му дал дарба да лекува различни болести, при него започнали да идват хора от близо и далеч.
По-късно бил ръкоположен за епископ на град Тримитунт на о. Кипър. На иконите е изобразяван с любимата си шапка, изплетена от върбови клони (самото му име означава „кръгла плетена кошница“). Често е изографисван и с овчарската си гега.

Според народните вярвания той предпазва хората от обриви, пъпки и рани. Затова на празника му жените месят и раздават обредни хлябове – колаци за здраве.
В Асеновградско вярват, че светията лекува ушни заболявания. Според местна легенда той се явил насън на един човек, който имал болки в ушите, и му казал да отиде в параклиса „Св. Спиридон“, да натопи едно памуче в кандилото пред иконата му и да си избърше с него ушите. Човекът изпълнил заръката на светеца и оздравял. И до днес хора с ушни проблеми търсят помощ в асеновградския параклис, посветен на светеца.

Освен като лечител, в народните представи св. Спиридон присъства още като занаятчия и покровител на занаятите. След тържествената църковна служба в негова чест занаятчиите (шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери и т.н.) колят курбан – обикновено мъжко животно, и заедно със семействата си устройват празнични угощения. Около трапезата се нареждат майсторите, а техните чираци и калфи се събират на отделно място. Обущарският еснаф в град Прилеп почита чудотвореца като свой патрон, защото, според едно поверие, някога светецът подарил чехлите си на един сиромах. Беднякът ги продал и със спечелените пари успял да омъжи двете си дъщери.

Друга легенда разказва, че Спиридон бил светия, но останалите светци не го зачитали, защото бил много горделив и се обличал и обувал по чорбаджийски. Веднъж, когато всички отивали при Господ на поклонение, замръкнали в крайпътен хан. За назидание светиите накарали ханджията да заколи коня му, а на измекярина му – магарето. Когато на сутринта видял поразията, Спиридон рекъл на слугата си: „Не се бой, тури им главите и те ще станат". И станало чудо – щом поставил отрязаните глави, животните мигом оживели. Само дето в бързината слугата сложил на коня магарешка глава, а на магарето – конска. Когато другите светии видели това, признали Спиридон за свой равен събрат. А хората започнали да го смятат и за покровител на конете и едрия добитък. В деня, който се чества паметта му, празнуват и козарите.

В Троянския Балкан е разпространено вярването, че на Спиридоновден „слънцето спира своя път към зимата, завърта се и поема обратно към лятото“. В тази връзка от незапомнени времена се спазват някои ритуали
Така например жените още преди изгрев слънце изпичат хляб, който раздават за св. Спиридон – да вземе и да отпрати надалеч пъпките. Там, където тачат светията като покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб и за здравето на животните.
В този ден не се работи никаква женска работа и най-вече се спазва забраната да не се шие, тъй като се смята, че ако домакинята се убоде с иглата, раната й няма да зарасне лесно. Освен това не се рони царевица и не се варят зърнени храни (леща, боб, грах) – да не излизат пъпки по тялото.

По време на празника се правят и различни гадания. Смята се, че каквото е времето през 12-те дни след честването на св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първия ден съответства януари, на втория – февруари и т. н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.
Не само по дните се гадае за идващите месеци, но и 12-те следващи празника нощи също показват какви ще бъдат те.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки