Норвегия ще плаща на бежанците, за да напуснат страната


11 Декември 2015, Петък


Властите в скандинавската държава предприемат редица инициативи, за да „отпъдят“ нежеланите мигранти


Миграционната политика на Норвегия постигна неочакван ефект. Телевизионният канал NRK отбеляза рязко увеличаване на приютяването на търсещи убежище лица, които на практика се надяват да получат в скандинавската страна финансова помощ и да се върнат в дома си. В същото време тези, които искат да останат на норвежка територия, изпитват разочарование от несъответствието между действителността и техните очаквания.
„Те си мислят, че когато попаднат в Норвегия, всичките им проблеми ще се разрешат, и то достатъчно бързо. Че тук ще намерят възможност да ходят на работа и училище. И може би дори да докарат при себе си и своите семейства“ – отбелязва представителят на норвежкото управление на имиграцията Катинка Хартман.

По думите й, на практика на търсещите убежище в страната им се налага да чакат твърде дълго. Може да минат години, докато получат положително становище за предоставянето му. Но на тези, които не го дочакат или получат отказ, може да бъде предоставена финансова помощ за връщането им в родината.
Хартман отбелязва още, че през 2015 г. близо 1000 души са си тръгнали от Норвегия с подкрепата на тамошното правителство. Семейство с две деца например може да разчита на 80 хиляди крони месечно, което прави около 9,5 хиляди долара, и безплатни билети.

Тази политика предизвика рязко увеличаване на броя на тези, които се обръщат за помощ и консултации към Международната организация по миграция. В началото на годината норвежкото й представителство е получавало по стотина такива заявления на месец. През октомври те са били 150, а през ноември – вече 230, съобщава представителят на организацията в Осло Йост ван дер Аалст.
Както отбелязва британският „Индипендънт“, Норвегия се е задължила да приеме хиляди сирийски бежанци. Болшинството от тях имат близки и роднини, останали в родината им, на които биха искали да помогнат.

В продължение на дълго време скандинавската страна се сблъскваше с невъзможността принудително да върне по родните им места мигранти от Сомалия, но сега властите разчитат да се увеличи броят на желаещите да вземат пари и да си заминат.
Ще допълним, че през ноември норвежкото правителство стартира пиар кампания, която имаше за цел да „отпъди“ мигрантите, възнамеряващи да останат в тази държава. Част от тази стратегия бе и страница във „Фейсбук“, разясняваща подробно суровостта на миграционното законодателство в Норвегия.

Освен това, по примера на Дания бе започнато да се поместват в медиите на някои неблагонадеждни страни, като Афганистан например, информационни материали, в които се изтъква, че потенциалните просители на убежище може да бъдат „върнати насила“ в родината си. Съответно подобни обявления бяха публикувани и във вестниците, излизащи на местните езици.
Съдейки по резултатите от социологическите проучвания, само за половин година болшинството норвежци значително са променили мнението си относно перспективите по приемането на бежанци.

Както съобщи в средата на ноември изданието Dagbladet, 42 на сто от населението смятат, че Норвегия трябва да приема по-малко имигранти, 25 процента се изказват срещу увеличаването на техния брой, а едва 28 % споделят становището, че все още има къде да се настанят пришълците в страната им.
След дълги обсъждания норвежките власти се договориха на 19 ноември да втвърдят миграционната си политика. Както бе съобщено, на тази дата в Осло са получени 29 хиляди заявления за предоставяне на убежище при обща численост на населението на страната от 5,2 милиона човека.

Правителството има намерение да изравни условията за приемането на мигранти с други скандинавски страни, така че Норвегия да не изглежда твърде привлекателна за тях, а също така да съкрати обема на социалните си гаранции за бежанците и да ускори процесите за произнасяне на отказ за предоставяне на убежище и настаняване на нежелани лица.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки