Тъмна Индия се изправя пред българския туризъм


Тъмна Индия се изправя пред българския туризъм
В Министерството на туризма разчитат премиерата на снимания у нас филм „Дилвали“ да повиши интереса на индийските туристи към България
11 Декември 2015, Петък


Три години след логото „яйца на очи”, което струваше 1,4 милиона лева, продължава пилеенето на пари за реклама със съмнителен ефект

Автор: Борислав Михайлов

Пред българския туризъм бъдещето ясно очертава се прекрасно, както би казал поетът. Например Трендафил Акациев или някой друг събирателен образ от неговия тип.  Можем да разчитаме на около 2 милиарда потенциални чуждестранни гости от Китай и от Индия. Както и на милиони руснаци, които доскоро предпочитаха турския ол инклузив.
В Китай нещата ги уреждаше неотдавна лично премиерът Бойко Борисов, а с Индия и Русия се е заела министър Ангелкова. Дори ще ви кажем предпочетения тип реклама – турове за журналисти от съответните страни. Те – китайци, индийци или руснаци – ще ни погостуват, ще се влюбят, ще се почувстват задължени да ни се отблагодарят за гостоприемството – и ето ти мощни лобита за българския туризъм, действащи на територията на Китай, Индия, Русия.

От Русия с любов

Това ви напомня нещо, нали? Така се казваше вторият филм от поредицата за Джеймс Бонд и вторият с Шон Конъри в ролята на Агент 007. Сценарият на киносагата е адаптиран по едноименната книга на Ян Флеминг от 1957 г., а в тях – в книгата и във филма, за първи път се споменава престъпната организация „Спектър”, която оживява в последната, току-що появила се екранизация за легендарния шпионин с три цифри в псевдонима си.
Нашият пък агент е с кодовото име „Министър” – министър Ангелкова. Буквално преди дни тя се срещна в Москва с шефа на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов, с когото сподели амбициите си за втората година откакто ръководи възкръсналото туристическо ведомство.

„Ние сме амбицирани да предложим най-добрите условия за руските туристи. Продължаваме да проучваме всички възможности за предлагането на допълнителни облекчения при издаването на визи, в това число и с откриването на още изнесени визови центрове“, съобщи госпожата.
Да не забравяме най-важното – министър Ангелкова обеща да направи всичко възможно визите за българските визи за руските туристи да станат безплатни. В момента цената им е около 50 евро и отмяната на тази такса би лишила бюджета от десетки милиони.

Но от друга страна, статистиката твърди, че всеки руски турист харчи средно около 1000 евро за едноседмичен престой у нас, като в най-добрите години броят на братушките, предпочели да почиват у нас, е достигал 500 000. Което обяснява защо се борим за тях с личното участие на министърката, и то в ситуация, когато съседна Гърция също е готова да прави чудеса от храброст, за да привлече руснаците, които засега повече няма да могат да почиват в Турция.
В Москва Ангелкова се срещна и с колегата си в правителството (кметството) на Москва, както и с ръководството на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР).
Добро пожеловать!

След звездите на Холивуд идва Боливуд

Ей, нали не сте забравили култовата реплика: „България е мястото!”. Когато я казва Силвестър Сталоун, дори на българските гурбетчии в Испания, Италия, Франция и Гърция им се иска да прекарат лятната си почивка в родината. Шегичка!
А след Холивуд вече и Боливуд ще работи в полза на българския туризъм.
Уверете се сами. Източник на информацията е Министерство на туризма.
„Предстоящата премиера на снимания у нас филм „Дилвали“ с участието на звездите на Боливуд Шарук Кхан и Каджол през месец декември се очаква да повиши интереса от страна на индийските туристи към България.

Това споделиха представители на водещи индийски туроператори по време на срещата им с българския министър на туризма Николина Ангелкова, която се състоя в Мумбай в края на ноември. На срещата, организирана от почетния консул на България в Мумбай Виней Патил, присъстваха над 80 туроператори и членове на Travel Association of Tour Operators of India.

През 2016 г. министерството ще организира журналистически и експедиентски (опознавателни, б.р.) турове за индийския пазар, както и съвместна кръгла маса за насърчаване на туристопотока от двете държави. Съществуват реални възможности за чувствително увеличаване на броя на индийските туристи у нас, особено след като Боливуд ни избра за една от водещите си кинолокации“, подчерта министър Ангелкова. Тя припомни  и  че през 2016 г. ще бъдат заснети още 10 боливудски продукции в България“. Това гласи прессъобщение на туристическото ведомство.

Представяте ли си каква реклама за нас ще е, ако в Бояна или на остров Света Анастасия индийците заснемат римейк на култовата лента „Слонът – моят приятел”? Всичко това – съчетано с журналистически и т. нар. експидиентски турове. За организирането на опознавателните трипове и разхождането на журналистите готовност да партнират на Министерството на туризма изразяват... катарските авиолинии, които се наемат да превозят индийските медии и туроператори до България.

Да не забравяме и Китай, където неотдавна премиерът Борисов заведе шестима министри и лично лобира за каузата на българския туризъм. Вярно е, че през миналата година България е била посетена едва от около 16 хиляди китайски туристи, но макар този брой да е скромен, той бележи ръст от 13% спрямо 2013 г. За тази година се очаква ръст от 30%, а двете страни не изключват в скоро време броят туристическите посещения на китайци в България да надхвърли 200 хиляди. Поради което се проучват възможностите за създаване на  Българо-китайска туристическа камара.

Николина Ангелкова разчита, че през 2016 г. нейното министерство ще разполага с около 9 млн. лева за реклама на българския туристически продукт. По думите й, тези пари ще отидат основно за онлайн и дигитален маркетинг, предвиждат се също 120 журналистически и 120 експидиентски турове.
По този начин ще показваме какво имаме ние като дадености и ще правим реклама на страната, категорична е министърката. Тя защити и рекламния преход Холивуд-Боливуд-България. По нейна информация само за три дни след публикуването на рекламният клип на страната ни с участието на световни звезди, той е гледан от над 2 млн. потребители. Регистърът на туристическите обекти пък бил посетен от 2,7 млн. души.

Ще има ли безплатни чадъри за българите

Дойде време да се сетим и за българските туристи – същите, на които министър Ангелкова обещава догодина по гръцки модел безплатни чадъри и шезлонги по плажовете.
Министерството на туризма отчете неотдавна като изпълнени целите на комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм, продължила на два етапа цели седем вместо предвидените три години, представляваща по същество реализация на призива на Надежда Михайлова „Нахранете журналистите”.
Проектът е финансиран със средства по ОП „Регионално развитие” на ЕС. Общата му стойност е около 3 млн. лв., като за същинската кампания са изхарчени около 2 млн. лв. Изпълнението му през годините е забавено, като в края на  2014  г. екипът на Министерството на туризма ускорява всички процедури, за да го реализира и за да не изгуби европейските пари.

А сега се запасете с търпение за малко сухоежбина, т.е. за неатрактивна, но полезна информация. Проведени са три журналистически тура, 10 пресконференции, „подадена” е информация на повече от 500 журналисти, платени са няколко „вълни” от реклами по електронните медии. Публикувани са десетки рекламни карета и статии по конкретни проблеми на туризма, изготвени и монтирани са 80 билборда. Като сумарен ефект се отчита, че над 300 хил. души са посетили поне един от обектите, включени в обхвата на кампанията. А сред косвените резултати от нея е и регистрираното увеличение на почивалите в страната българи, които за последните 12 месеца достигат повече от 3 млн. души. Кампанията е повишила и информираността за 50-те малко познати туристически обекта (ръст от над 14%) и е провокирала интерес към конкретни дестинации в България – делът на българите с намерение за почивка, които имат интерес към конкретни дестинации, нараства до 62% (ръст от 4%).

Всъщност всичко това може да се каже много по-кратко и простичко – българските туристи почиват у нас само в краен случай, независимо от призива на премиера, отправен в началото на летния сезон. За своя отдих те разчитат не на официозната реклама, а на намаленията в сайтовете за промоции и отстъпки. Харчат малко – в пъти по-малко, отколкото споменатите руски туристи. Средната почивка на българина у нас е 5-6 дни с разход от 244 лв. на човек. В чужбина нашенци харчат около 3 пъти повече – средно по 646 лв. на човек, но получават и друго качество на туристическия продукт, вкл. и на обслужването.
А у нас дори реномирани плажове биват затваряни за седмици заради замърсяване с фекални води...

Може да се каже и по друг начин – три години след рекламното лого на България като туристическа дестинация, известно като „яйца на очи” и платено с 1,4 млн. лева на данъкоплатците, продължава пилеенето на пари за реклама със съмнителен ефект. В момента от сайта на Министерство на туризма става ясно, че се изпълняват проекти с общ бюджет от над 16 млн. евро, идващи по оперативни програми на ЕС.
Ще е радостно, ако китайски и индийски туристи решат да опитат от екзотиката на Балканите; ще е полезно за бизнеса, ако руските туристи се завърнат по българските курорти. Но всичко това ще е всуе, ако българският туристически бизнес не разбере, че трябва също така да се бори и за вниманието и парите на българина по правилата на конкуренцията – сиреч с качество и цени на туристическия продукт, съпоставими с това, което предлагат Гърция и Турция.
Останалото е надлъгване.

Анализирай това
Ще е радостно, ако китайски и индийски туристи решат да опитат от екзотиката на Балканите; ще е полезно за бизнеса, ако руските туристи се завърнат по нашите курорти. Но родният туризъм трябва да се бори и за вниманието на българите...


В категории: Анализи , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
playboy mediator kato batista
22.12.2015 06:33:11
0
0
moeto promenlivo mnenie za drugite e kato promenlivite mnenia na drugite za mene i za gorepososhenite prjakori . taj kato shivota sadbata na edin shovek se vlijaje ot drugite shovezi i naj mnogo ot hitrezite ot tajni i drugi slushbi to ako na valja tanpv mu sloshat turski fes i mu napravjat fotomontashi i rasgovorni montashi s dami sas samnitelen proishod i profesii to ima da go usmivat i prijateli i neprijateli no9 ako valja tanov zagubi posta si i poloshenieto si ot tova shte zagubjat prijateli ,rodnini,sanarodnizi a koj shte spesheli njakoi koito samo debnat balgarite za greshni dejania i da gi isdavat na nashi i shushdi tajni i drugi slushbi .az naprimer desetiletia rabotih kato BIB bezplaten info bankomat v germania ,balgaria i po sveta kato kandadt zar solomon pasi ,zar simeon ,kato ljutvi mestan ,kato stani shef , parvanov ,i drugi podobni kato si vaobrasjavah she rabotja za sebe si za rodinata balgaria i za nejnite prijateli no se okasa she sam rabotil za podslushvashi ,presledvashi ,manipulatori ,isnudvashi i podobni
i zatova ne moshah dosega da stana tova koeto vinagi sam shelal bogat targovez s playboyski mantalitet i biologishen bashta na mnogodetno semejstvo s ljubimi sheni zatova pisah v prjakora si tesi imena na targovzi koito shelaja da imam kato prijateli sled kato mi podarjat po njakolko miliona evro.us$ leva,pesos,krusejros ,fantasejros i drugi valuti ako ne to se nalaga da prodam njakoi ot firmite si ot uebersee ,polinesia ,brasilia za da imam pari da otida do polinesia ,brasilia a ako si zamina ot balgaria bes prijateli i hubavi spomeni moga samo da kasha ako shefa gospod reshi da kashe ,,,sled men potop,,, to parvo da mi dade cash % ot milioneri i hotelshe na visoka planina v tropizite kato v nikaragua .
1
pia desideria -skromni shelani
12.12.2015 06:24:00
0
0
ami artistite ot BOLLYWOOD,, sa desetki ako ne i stotizi pati po eVtini ot tesi na ,,HOLLYWOOD ,,i filmite im sashto sa mnogo pati po evtini i po bliso do mantaliteta na shast ot naselenieto na BALGARIA taka she e dobre tesi turski latino i hollywood seriali i filmi leka poleka da se zamenjat s hubavi
indijski musikali filmi koito posnavame oshte ot bivshi vremena kato ,,,BRODJAGA,,i neka naselenieto v balgaria si isbira da gleda tesi filmi koito mu haresvat .pusnete po internet ,,,BOLLYWOOD,,,tam ima stotizi filmi
koito sa i po moj vkus i predpolagam s tesi filmi moshem da zamenim mnogo ot turskite ,,,NARKOFILMI,, s indijski i az taj kato ne vsemam nito % nito pari nito sheni ot kinokompaniite moga da bada obektiven bezpristrasten ,,DJURI MAN ,, a na kinokompaniite koito iskaha da pravjat filmi s mene im kasah parvo parite i artistkite i rolite posle igrite .zashtoto taktikata na ,,,DOSTIGNI SALAMA,, kato vdigat vse po visoko salama za da sablasnjavat gladnite kotarazi vashi samo ako kotarazite sa gladni a kato sa siti sa lenivi marselivi i neuslushlivi .



Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки