Особености на българския национален лов


Особености на българския национален лов
Лидерът на ДПС Лютви Местан позира гордо с вълчите си трофеи Снимка: bglov.com
11 Декември 2015, Петък


През изминалата седмица обикновеният българин бе залисван с втръсналия на всички „исторически компромис“ за конституционните промени, които уж щяха да реформират

Автор: Георги Стоянов

съдебната система. Вместо това бе „отстрелян“ от заверата на хората на Бойко Борисов и собствените му съпартийци от Реформаторския блок правосъдният министър Христо Иванов. Встрани от медийната пушилка обаче остана един друг отстрел – къде по-интересен за масовата публика.
Най-неочаквано се оказа, че лидерът на ДПС Лютви Местан не е само майстор на „екзактните“ напудрени и празнословни изрази, но и се нарежда сред видните ловджии на Републиката.

Навръх Никулден той „ударил“ не един или два, а цели големи три вълка. Това чутовно ловно постижение станало според сайта bglov.com в район, в който успешно съжителстват елени лопатари, вълци и лешояди. След всеки точен изстрел по щъкащите из него вълци Местан със „силна воля преодолявал желанието да разгледа отблизо поваления хищник и по този начин успехът му надминал и най-смелите очаквания за резултата от лов“, разлива се в хвалби ловният сайт.

Добре, ама да ставаше дума за обикновен ловец, а не за политик и депутат. Някак си обществото е твърде чувствително към гледката на такава персона, просната в самодоволна поза пред фотообектива до труповете на гръмнатите от пушката й диви животни. Западните политици например предпазливо избягват дори да наметнат кожено палто, камо ли да се снимат с ловни трофеи и да се хвалят с бабаитлъка си. 

Но Местан очевидно просто следва първосигнално примера на другите родни висши политици от близкото минало, които не пропускаха да позират с пушка в ръка до някой гръмнат от тях голям звяр. Лидерът на ДПС определено не е искал да остава по-назад от един  от най-верните коалиционни партньори на своята партия – бившия президент Георги Първанов. През декември 2008 г. сегашният шеф на АБВ, докато харчи парите на данъкоплатците за държавно посещение в Узбекистан, ей така между другото отстреля един изключително рядък Северцов архар.

Уникалният вид див козел се среща само в бившата съветска република и е записан в Червената книга. След отстрела му узбеките помолиха президента си Ислан Каримов повече да не кани български политици, защото след гръмването на архара страната им била налегната от проклятие – животното е считано за свещено и символ на слънцето и в резултат на ловния „подвиг“ на Първанов зимата през 2009 г. дошла с три месеца по-рано, като била необикновено люта!

Но да бяха само Местан и Първанов, с мед да ги намажеш. Желанието на нашите политици  да се правят на ловни герои се корени всъщност десетилетия по-назад и ни е останало в наследство още от живковско-брежневските времена. Тато се бе прочул като шампион сред лидерите на социалистическия блок по брой на ударени мечки, глигани и всякакъв друг дивеч. Негов е и световният рекорд от 70-те години на миналия век за най-големи еленови рога, но пък постижението за най-много трофеи от лов на лъвове и тигри в Източна Европа принадлежи на друг виден български комунистически функционер – Пенчо Кубадински.

Междувременно в началото на седмицата станаха скандално известни едни обществени поръчки, обявени от четири от общо шестте държавни горски предприятия, за закупуване на  високопроходими автомобили с всевъзможни екстри – всеки с цена от близо 200 хиляди лева.
Въпросните лесничейства са под прякото управление на земеделския министър Десислава Танева, която поясни, че скъпите джипове били крайно необходими за „скъп ловен туризъм на петролни шейхове“.

Редовите ловци обаче заподозряха, че може и да не е баш тъй, щото покрай всички други екстри, луксозните возила ще са оборудвани с кожен салон, с плазмени монитори на всяка седалка и... с устройства за изпращане на имейли. Поради що са нужни тези глезотии се опита да обясни директорът на „Южноцентрално държавно предприятие“ Ботьо Арабаджиев. Но вместо да успокои страстите, той още повече нагнети атмосферата с невероятното си разяснение, че: „Налага се да контактуваме, имейли си пускаме, постоянно сме в някаква кореспонденция. Какво му е интересното на кожения салон? По-лесно се поддържа“!

Вярно е, но и на слепия е ясно, че не това е важното. Както показа разследване на сайта offnews.bg, поръчките за скъпите високопроходими автомобили са спечелени (в приключените три от четирите конкурса на горските стопанства) от... съученик на земеделския министър. Това е Калоян Ганев – собственик на избраната за доставките на джиповете фирма „Кале ауто“. Той е представител на „Тойота” в родния град на министър Танева – Сливен, и е един от най-близките й приятели от детинство, освен че са търкали чиновете в едно и също училище.

Господинът се оказва единственият кандидат в конкурсите за обществените поръчки и въпреки че предлага най-високата възможна цена за автомобилите, куриозно печели именно по критерия „най-ниска цена“.
Както се казва, коментарът е излишен. На фона на неуспялата съдебна реформа надали може и да очакваме прокуратурата да се самосезира за този явен конфликт на интереси.
Всъщност нищо ново под слънцето – просто такива са особеностите на българския национален лов и политика.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки