Учителят, който прави „фабрика за силни хора“


Учителят, който прави „фабрика за силни хора“
Теодосий Теодосиев
11 Декември 2015, Петък


Теодосий Теодосиев подготвя отварянето на Дом на физиката в Габровския Балкан

Автор: Надя Христова

Учителят по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, който подготвя ежегодно националния отбор по физика, е напът да сбъдне една от големите си мечти – да построи Дом на физиката, където да преподава и на децата, чиито родители нямат възможност за летни лагери.
От години той и още няколко негови колеги провеждат през лятото школи по физика. В тях на децата се преподава безплатно, но пансионът за храна и спане, който възлиза на около стотина лева, е непосилен за една част от учениците.

Със спестявания от скромната си учителска заплата през 2003 г. Теодосий Теодосиев  успява да закупи едно изоставено полусрутено училище в Габровския Балкан. С помощта на дарители и благодарение на положения всеотдаен труд се очаква през следващото лято Домът на физиката да посрещне първите си гости.
Теодосий Теодосиев е дългогодишен преподавател по физика в ПМГ ,,Никола Обрешков“, а обучаваните от него деца съставят по-голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади в областта на тази наука.

От общо 11 златни медала, спечелени досега от български участници на международните форуми, 7 принадлежат на възпитаници от неговата школа. В актива на неговите ученици са и най-високите индивидуални резултати и отборни постижения. 
Той е изучил 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници в международните състезания.
„Чисто научно няма обяснение за високите резултати. Отговорът как са постигнати е в неуморния труд и любов към децата“ – казва Теодосиев.

И изтъква, че на една малка държава като България, която е една хилядна от света, защото планетата обитават 7 милиарда човека, а България е кажи-речи със 7 милиона жители, й се полага веднъж на хиляда години да има абсолютен първенец на олимпиада. „Е, има го. При това той не е един“ – хвали се физикът и подчертава, че дори бием по този показател и китайците, които най-често обират първите места във всякакви състезания, може би защото са и най-многобройни като нация.

Роден в бедно семейство, Тео, както всички наричат Теодосий, е възпитан в трудолюбие и патриотизъм. „Ние бяхме четири деца и понеже имаше само едно легло за нас, мама ни нареждаше перпендикулярно, като поставяше отстрани на кревата столове за стърчащите ни крака. Но ни учиха на труд и знание. Е, всички сме с университетско образование, всеки доказал се професионалист в областта си” – разказва самият той.
Това са и основите, на които се крепи безкористният му и прилежен труд – посветен и на физиката, и на учениците.

Всяка събота и неделя той посреща в пристегнатите от спонсори две стаи в предоставената му от правителството за безвъзмездно ползване заради постигнатите успехи сграда на бившия Техникум по хидравлика в Казанлък деца от цяла България, които идват тук, за да трупат знания от областта на физиката. Занятията започват в 8 и половина сутринта и приключват в осем и половина вечерта.
За своята мисия Теодосиев казва с гордост: „Аз правя фабрика за силни хора”!

За 40-годишната му учителска практика той е дал на света не един свой възпитаник, който е достигнал висините на физиката на световно ниво. Сред неговите ученици са обявеният за най-добрия специалист по лазери на рентгенови лъчи Теньо Попминчев, университетският преподавател Иван Иванов, който води семинари по физика в САЩ и Канада, както и изобретателят на най-качествените телевизионни камери на планетата, които един от техническите гиганти купува за промишлените си роботи – българинът  Петко Динев.

Всички те не забравят откъде са тръгнали и намират начини да подпомогнат школата на Тео както финансово, така и с нужното за експерименталните опити оборудване. Сред най-сърцатите дарители е професор Красимир Минев, който работи в Германия и ежегодно изпраща оттам ценна апаратура.
Така с годините учителят по физика натрупва техника, която помага в подготовката  на възпитаниците му за бъдещите им успехи на състезанията.
Неотдавна обаче голяма част от оборудването, оставено в Природоматематическата гимназия в Казанлък, бе заключено от директора и може да бъде използвано само през работно време, и то с предварителна заявка.

Теодосиев доста се притеснява какво ще се случи с него, ако попадне в ръцете на некомпетентни хора. По този повод той дава следния пример: „Мой бивш ученик ми изпрати скъпоструващ лазер от Америка, с който да правим опити с учениците ми. В един злощастен ден един преподавател от същото училище решава да го разгледа, отваря го, пуска го и го забравя. Лазерът изгоря, а ремонт в България не може да му се направи – първо, защото няма нужната част,  и второ, защото тук не се намират такива специалисти, които могат да се справят с поправката му”.
За щастие, в двете скромни стаички, където през почивните дни се събират над 100 ученика, е останала част от техниката.

Междувременно Теодосиев бе обвиняван от някои родители на галеници на елитното училище, че им е писал двойка по предмета. По този повод той заявява, че не прави компромиси с качеството на образованието. Непрестанните си конфликти с ръководството и родителите на „ощетените деца” преподавателят обяснява с въвеждането в училищата на делегираните бюджети, които на практика превръщат учебните заведения в пазар за ученици. А това неизбежно води до чувствително разминаване в количеството и качеството на образователния процес.

В същото време директорът на казанлъшката природоматематическа гимназия Красимир Дамянов е непреклонен, че „арестуваното“ оборудване е собственост на училището.
Така ставаме свидетели на поредния опит един всеотдаен преподавател да бъде отказан от мисията си – в случая да дава на България и света силни физици. Но Теодосий Теодосиев е убеден, че доброто съществува и вярва в патриотизма в хората, които му помагат и на които ще разчита и в бъдеще, за да стане факт неговият мечтан Дом на физиката.


Оборудването е преместено и поставено под ключ в срутилото се през лятото крило на казанлъшката природоматематическа гимназия За подготовката на бъдещите физици са нужни и много високотехнологични уреди

В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки