Чия е вината за гредата, убила осмокласник в Разлог


Чия е вината за гредата, убила осмокласник в Разлог
Игрището с фаталната врата, чиято греда отне живота на Наско от Разлог
11 Декември 2015, Петък


Ще позволим ли и занапред родното училище да убива децата ни, вместо да ги учи

Автор: Ерол Емилов

Цяла България бе потресена от трагичния инцидент, случил се миналата сряда в двора на разложкото училище „Никола Парапунов“, където греда на футболна врата уби ученик по време на час по физическо.
14-годишният Атанас и група негови съученици играели мач на двора, докато преподавателят Иван Дурев бил във физкултурния салон с други ученици. Изведнъж гредата на вратата се откъртила и се стоварила върху осмокласника.

Веднага е извикан екип на Спешна помощ, който обаче преценил, че момчето трябва да се транспортира за лечение в столичния институт „Пирогов“.
Малко преди 16 часа на 2 декември то е прието в детската реанимация на лечебното заведение в състояние на тежка кома. След обстойни лекарски прегледи се оказва, че пострадалият ученик има тежка контузия на главния мозък и мозъчния ствол, а черепът му е счупен.

Три дни лекарите се бориха за живота на Наско, но в събота вечерта той издъхна.
Майка му бе неотлъчно до него в „Пирогов“. Учителят по физическо също. Баща му е международен шофьор и по време на инцидента е бил в Испания, но се завърна за погребението на сина си, което се състоя във вторник на градските гробища.
Проверка на Община Разлог на спортното съоръжение установи, че причината за трагичния инцидент е вандалски акт. Едно от стоманените въжета, с които вратата е била вързана за оградата, е било отрязано и откраднато от неизвестни лица.
Ръководството на училището обаче не е забелязало това.
На спешна проверка в учебното заведение дойдоха и експерти от Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград.

„Поне на пръв поглед спортната площадка отговаря на изискванията за използване. Сега там се споменават едни обезопасителни въжета, но въпросът е дали въобще трябва да има такива и с каква цел са слагани. Според ръководството на Общината проектът е изработен така, че тези футболни врати да бъдат преместваеми, а не статични и неподвижни“, съобщи Методи Попов, началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ в благоевградския образователен инспекторат.
Той допълни, че служителите на реда са започнали следствени действия, а РИО-Благоевград оказва пълна подкрепа на разследването.
Началникът на институцията Ивайло Златанов обаче директно обвини педагога за трагедията.

Досъдебно производство по случая образува и Районна прокуратура – Разлог. В хода на започналото разследване са разпитани очевидци и е направен оглед на мястото на злополуката. При евентуално съдебно дело за доказателства ще бъдат използвани и записите от охранителните камери на училището. Община Разлог е задължена да предостави всички документи за експлоатацията и изграждането на спортното съоръжение.
Очаква се разследването да покаже каква е причината за случилото се, а съдът ще реши дали става въпрос за немарливост.

В понеделник в общината бе обявен ден на траур в памет на тийнейджъра. Знамената в града бяха спуснати наполовина, а гражданите – посърнали.
Директорката на училището Даниела Пелтегова и учителят Иван Дурев отказаха коментар.
Това е поредната ужасна трагедия, случила се в българско училище. Преди около две години в двора на школото в гоцеделчевското село Копривлен почина 11-годишния Ангел Капсъзов. Той бе повален от волтова дъга, възникнала отново по време на игра. Тогава никой не пое отговорност, а след дълго разследване на прокуратурата за виновни бяха обявени двамата електротехници Пелтеков и Витанов.

Според държавното обвинение те не са установили реалното състояние на проводниците в района на училището, но вписали в констативния протокол, че няма проводници с негодна изолация. Специалистите не били регистрирали  неизправностите във въздушния електропровод и не информирали преките си началници в енергодружеството. А това представлява сериозна опасност за здравето и живота на хората, които живеят в района, категорични са обвинителите.
По делото са разпитани 33-ма свидетели. Направени са и 10 психологически, 3 електротехнически, пожаротехническа, трасологична, съдебномедицинска и 2 компютърно-технически експертизи.

След всичко това е редно да се запитаме дали трябва да позволяваме родното училище да убива децата ни вместо да ги учи. Дали някой ще поеме отговорност за случилото се или отново тя ще бъде вменена на най-уязвимия в случая – учителят по физкултура?! 
И ако у ръководителите на Основно училище „Никола Парапунов“ Даниела Пелтегова и на РИО – Благоевград Ивайло Златанов е останало поне малко човечност, то те трябва да открият и разрешат проблемите, съществуващи на територията на учебните заведения в района. В противен случай оставката е единственото решение...


Училището в Копривлен, където преди две години ученикът Ангел Капсъзов бе поразен от волтова дъга

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки