Депутати и чиновници се сдобили с ведомствени жилища на безценица


Депутати и чиновници се сдобили с ведомствени жилища на безценица
Депутатът от ПФ Валентин Николов е инициатор на проверката за неправомерно раздадените държавни жилища
11 Декември 2015, Петък


Разкритията идват след проверка на парламентарната Комисия за борба с корупцията, инициирана от депутатите от Патриотичния фронт Валентин Николов и Валентин Касабов

Автор: Десант

Над 170 държавни жилища са продадени неправомерно и на ниски цени на заемащи високи публични длъжности по етажите на властта. Данните бяха огласени на 4 декември от Комисията за борба с корупцията (КБК) към Народното събрание, която се оглавява от депутата от Патриотичния фронт Валентин Николов.
Разследването на комисията е установило, че скандалните сделки са сключвани основно в периода 2001-2009 г., по време на управлението на кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

„През последните 18 години само в София неправомерно продадените ведомствени жилища на служители на парламента, на отделните министерства и на столичната областна управа са 57. При всички разгледани от нас сделки данъчните оценки на жилищата са далеч под пазарните. Стойностите, на които те са продавани, са изключително занижени. Установихме, че с апартаменти са се сдобили много широк кръг от наетите на държавна служба чиновници, които нямат това право - несемейни младши експерти, неквалифицирани служители, дори чистачки“, заяви Николов на брифинг в парламента.

При това, всичките са уредени с огромна жилищна площ, която далеч надхвърля изискванията по норматив. Има случаи, в които на сто квадратни метра се шири един човек.
„Всъщност, в столицата всички жилища са над 100 кв. м, което означава, че ако тези жилища не са предоставени на многодетни семейства да живеят в тях, това безспорно е нарушение на закона“, заяви пред медиите Валентин Николов.

Проверката започна още през юли тази година, като неин инициатор бе именно Николов. Той загатна за някои от най-скандалните случаи. Срещу 20 хил. лв. бивш областен управител се е сдобил с апартамент от 200 квадрата в столичния кв. "Изток". Бивш министър пък е собственик на жилище от 71 кв. м. в „Дианабад“ срещу сумата от 53 хил. лв., при пазарна цена на имота от 176 хил. лв.
„Поводът за проверката беше оповестената в медиите информация за продажба на апартамент на действащ народен представител – на Мустафа Карадайъ от ДПС. И за да няма никакви съмнения или пък обвинения в преднамереност, решихме да проверим всички случаи“, уточни Валентин Касабов.

Случаят с Карадайъ датира от 2003 г., когато той е бил заместник-председател на Агенцията за следприватизационен контрол. Той е купил държавното жилище благодарение на подписа на Росен Владимиров, тогава областен управител на София и заместник-председател на ДПС.
Данъчната оценка на луксозния апартамент е била около 54 хиляди лева. Продажбата обаче е станала за 24 600, като Карадайъ е платил само 25 процента от сумата в реални пари, а другите 75 на сто са били платени с компенсаторни записи. Тогава те имали стойност между 18 и 30 стотинки, което означава, че Карадайъ си е купил апартамента за 11 000 лв.

Скандалното е, че народният представител от ДПС е член на Комисията за борба с корупцията, което го поставя в тежък конфликт на интереси – да разследва сам себе си.
Карадайъ обаче отказа да напусне КБК въпреки призивите на Патриотичния фронт и ГЕРБ, като редовно се опитва да саботира заседанията на комисията с оправданието, че му трябва преводач от турски език.
Валентин Николов посочи, че освен Мустафа Карадайъ, в скандалния списък на облажили се от властта е и Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. Той дори е поискал от Народното събрание жилището му в София да бъде продадено на пазарна цена, тъй като закупил такова и в Плевен, и сумата да му бъде преведена.

„Определено има закононарушения в раздаването на държавни жилища, но всички подробности ще станат ясни, когато завършим проверката официално. До края на идващата седмица ще обобщим цялата информация и имената на всички - настоящи и бивши служители на властови позиции, които се облагодетелствали незаконно, ще се появят на сайта на Народното събрание“, категоричен бе Валентин Николов.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки