Съдът потвърди спорно решение за площада пред дома на Йовков


Съдът потвърди спорно решение за площада пред дома на Йовков
В добруджанския град са категорични, че разделянето на апетитния парцел в центъра на Добрич противоречи на обществения интерес
11 Декември 2015, Петък


Административният съд в Добрич потвърди скандалното решение на предходния състав на общинския съвет в града, с което бе дадено съгласие за изменение на

Автор: Пламен Николов

Подробния устройствен план (ПУП) за пространството между Дом-паметник „Йордан Йовков” и клуб „Бакарди”.
Както „Десант“ вече писа, две години се точи предисторията на опита в услуга на частни интереси да се сложи ръка върху общински терен, който е част от архитектурния ансамбъл на литературния музей, включен в 100-те национални обекта.

През есента на 2013 г. „Бакарди клуб” ЕООД внася искане в пространството, източно от заведението, което всъщност е част от площада пред Дом-паметника, да се обособят два нови урегулирани поземлени имота. Единият е с площ 641 кв. м. и се предвижда да бъде предназначен за обществено обслужване – точно това парче искат собствениците на „Бакарди”. А другият терен, който е 4417 кв. м., остава за Дом-паметника на големия писател.
Така всъщност парцелът, ползван от „Бакарди”, се разширява за сметка на площадното пространство, алеите и зелените площи, които досега бяха в рамките на имота на литературния музей с обща площ 5508 кв.м.

По кадастрални карти теренът се води общински. Но по делото е представен акт за държавна собственост от 1951 г. Според него триетажната сграда, в която се помещава заведението, строена по време на румънската окупация, е придобита от българската държава по силата на Крайовската спогодба.
През изминалите 70 години е изпълнявала различни функции – била е библиотека, детска градина, а в края на миналия век запустява. Дотогава тя е в списъка на културните паметници с местно значение, от който е извадена по време на управлението на НДСВ и е дадена за партиен клуб на царската партия. В края на мандата на кабинета „Сакскобурготски” изведнъж е закупена от частна строителна фирма, която пък я препродава на „Бакарди клуб”.

Съветниците в Добрич за първи път дават съгласие да се промени Подробния устройствен план на 17 декември 2013 г. Тогавашният областен управител Недко Марчев обаче прати решението им в съда, където административните магистрати го обявиха за нищожно. Два месеца след съдебното решение - на 16 февруари 2015 г.,  в Общината е депозирано ново искане от представителя на „Бакарди клуб” ООД Катя Янакиева.
Общинската администрация със завидна бързина го придвижва и още на сесията през март е взето ново решение за даване на съгласие за исканата промяна. Докладната е подкрепена основно от мнозинството на ГЕРБ, което тогава се състоеше от 25 съветника.

Областният управител д-р Маргарита Новоселска, назначена също от ГЕРБ, обаче спря решението, защото, както вече уточнихме, държавата разполага с акт за собственост на имота, макар в кадастъра да се води общински.
Решението на местния парламент бе обжалвано в съда и от Сдружението „Гражданско общество за Добрич”, което в жалбата си отбелязва, че липсва съгласие от министъра на културата, което според неправителствената организация е необходимо, когато става въпрос за имот, ползван за културни цели, в случая – за обособяване на архитектурен ансамбъл, посветен на Йордан Йовков.

„Създаването на два нови УПИ е с комерсиална цел и противоречи на обществения интерес, пренебрегнат за сметка на частна полза“, твърдят от гражданското сдружение.
Административните съдии обаче този път не взеха под внимание нито спора за собствеността, нито становището на прокуратурата, която пледира, че жалбите са основателни и решението на съветниците трябва да бъде отменено. Магистратите са преценили, че всички законови разпоредби са спазени.

Самото обстоятелство, че по един и същи казус има две противоречиви съдебни решения, вече дава индикации, че има нещо гнило. А в добруджанския град всички са убедени, че бъдещето градоустройствено решение за апетитния терен няма да обслужва гражданите, а  частни интереси.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки