Колко е яко да си еко


11 Декември 2015, Петък


Безразсъдното харчене на пари в нашата държава за всякакви тъпотии продължава да набира скорост. Колкото по-идиотска е някаква идея, толкова повече има шанс

Автор: Яна Славянска

 да стигне до широката публика с помощта на европейските пари, които се наливат у нас за щяло и не щяло.
Тези дни от Министерството на околната среда и водите се похвалиха, че са провели първия спектакъл от мащабна образователна кампания по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, наречен „Яко е да си еко“. Както информира прессъобщение на екологичното ведомство, пред над 350 деца от шест столични училища с екоклубове или участници в инициативата „Детски воден парламент“ така наречените екопосланици Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека са представили „по атрактивен начин пред младите хора „зелената“ тема“.

Акцент на мероприятието са станали няколко гръмко тиражирани като „крилати послания“ инфантилни (да не използваме по-тежка дума) тъпоумия от рода на: „Не прехвърляй боклука на ближния си!“, „Престани да гориш тези калпави въглища!“, „Ако нещо не ти трябва, не значи, че на някой друг не му трябва!“ и „Събирай тоя пусти боклук разделно“.
Идеята на тази тумба-лумба, както посочват от Министерството на околната среда и водите, била да се създаде у подрастващите интерес и отношение към опазването на природата. То няма лошо у тях наистина да се формира любов и грижа към заобикалящия ни свят, но дали точно по този начин може да стане това – с идиотски лозунги и псевдо шоу спектакли, наситени с откровен кич и отблъскваща халтура?!

Не е ли по-добре да учим децата да садят дръвчета; да ги възпитаваме да почистват пред дома си и школския двор; да не хвърлят боклуците си където им падне и т. н.
В края на ноември бе отбелязана Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Не съм чула по този повод у нас да се е направило нещо запомнящо се.
Апропо, безсилието на Екоминистерството да се справи с тази задача личи и по това, че заглавието на споменатия спектакъл – „Яко е да си еко“, е най-безцеремонно откраднато от една инициатива на провинциалното панагюрско основно училище „Нешо Бончев“, което през юни тази година под същия надслов организира по повод Световния ден на околната среда конкурс за рисунка върху асфалт!

Ами да бяха се поучили чиновниците от МОСВ от целия добър опит на това учебно заведение в областта на екологичното възпитание. През лятото неговите четвъртокласници се напреварваха да освободят един приказен герой, явяващ се пазител на природата, като освен че рисуваха колко е яко да си еко, се състезаваха с колелета и пускаха хвърчила. И сигурно са научили много повече за опазването на Земята, отколкото тези, облъчвани с лозунга „Събирай тоя пусти боклук разделно“.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки