Скандал край морето: Учители остават без пари по Коледа


Скандал край морето: Учители остават  без пари по Коледа
Созополският кмет Панайот Рейзи обича показните мероприятия
11 Декември 2015, Петък


Ще чакате, докато влязат средства в хазната, казват от Созопол на ощетените преподаватели, които наивно търсят и обещаните от Борисов 70 лева „бонус“ към заплатата

Автор: Янко Георгиев

Вкрая на октомври, на съвместна пресконференция премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов с апломб обявиха пред медиите, че правителството ще увеличи заплатите на работещите в сферата на образованието с 12 на сто. Промяната влезе в сила със задна дата, от 1 октомври.
Предвиденото завишение няма да бъде по-малко от 70 лева на човек, обеща тогава Горанов. Например, един млад учител, който досега взимаше 530 лева, месечният му доход след промяната вече ще е 600 лв. Добрата новина касае още и целия учителски персонал от средното образование, детската градина и всички видове учебни заведения, както и извънучилищните образователни звена.

Дотук добре, но както многократно обществото се е убеждавало, обещанията на кабинета на Борисов и на ГЕРБ са едно, а действителността - съвсем друго.
През последните дни в редакцията на „Десант“ получихме множество сигнали, че има опасност преподаватели и училищен персонал в Община Созопол да останат без пари за коледните празници. Учителите не само не са видели и стотинка от въпросното увеличение, но и редовните им заплати за октомври и ноември се бавят.

Проблемът засяга петте основни училища в селата Зидарово, Крушевец, Росен, Равна гора и в град Черноморец, както и средното школо в самия общински център.
Скандалното в случая е, че субсидиите от Министерсвото на образованието и науката (МОН) по системата на така наречения делегиран бюджет са преведни по график, но ръководството на черноморската община в лицето на кмета Панайот Рейзи (ГЕРБ) не ги е изплатило.
Проучване на „Десант“ показа, че освен редовното забавяне на учителските заплати в Созопол, на преподавателите там не са им изплатени парите за лекторските часове, отказва им се и аванс.

Единствените средства, с които преподавателите и служители в училищата и детските градини преживяват към момента, са така наречените диверсифицирани средства, които учебните заведения получават според броя на учениците. Те са отделени от основаната заплата и се превеждат директно от образователното министерство.
До абсурдното положение – „царят дава, пъдарят не дава“, се стига защото според сегашното законодателство учебните заведения са второстепенни разпоредители с бюджетни средства и зависят от добрата воля на съответната община, която е първостепенен разпоредител.

„Това не ни в ресора“, „Ще почакате, няма пари в хазната“ – това са дежурните отговори, които получават напоследък созополските учители. Защо се получава така, потърсихме за коментар началника на отдел „Образование“ в морската община Вяра Милчева.
Първоначално тя се опита да ни вкара в заблуда – обясни ни, нямала нищо общо с учебните заведения, освен че само отговаряла за ремонтите в тях. И ни препрати към главния счетоводител на общината Златка Мусева, както и към самия градоначалник Панайот Рейзи.

„Знам за проблема, нека всички преподаватели и служители да бъдат спокойни – има известно забавяне, но всичко ще бъде изплатено. Няма да ги оставим с празни джобове за Коледа“, опита се да успокои духовете Милчева малко по-късно.
На нашия въпрос на какво се дължи скандалната ситуация и кога точно хората ще си получат заработените пари, тя, вместо отговор, започна внезапно да брани с всички сили созополския кмет: „Той няма нищо общо. Господин Рейзи винаги много е държал на образованието, вероятно в следващите дни всичко ще бъде преведено“.

Потърсихме за коментар и началника на Регионалния образователен инспекторат Виолета Илиева, която пряко отговаря за управлението и контрола на образователната система в Бургаска област. Оказа се обаче, че тя е в дълга командировка, а без нейно разрешение подчинените й отказаха категорично да излязат с някаква позиция по скандалния казус.
Междувременно, малко преди редакционното приключване на броя, научихме, че препоаваталети от созополските училища са получили парите си за октомври. Но без обещаното увеличение от 70 лева.

Възможно е тези пари изобщо да не стигнат до техните джобове. Или поне не до всички. При това не само в Созопол, но и на национално ниво. Според служители на столични гимназии е възможно учители с 20-годишен стаж да получат не обещаната сума, а двойно по-малко.
Анексът към колективния трудов договор между МОН и синдикатите, подписан на 9 ноември, включва сложна схема за разпределяне на „бонусите“. Всъщност парите няма да се дават „на калпак“, а ще се изчисляват според няколко фактора. Ще се има предвид размерът на досегашната заплата, броят на преподавателите, които получават минимално възнаграждение, и т.н.

Ако в школото например на щат се водят повече младши учители, които са с минимална заплата от 530 лв., всички те ще получат обещаното увеличение. Така обаче ще останат по-малко средства за разпределяне към останалите им колеги с по-голям стаж.
Както често се случва в нашата страна, вместо да помогне на едно съсловие, в крайна сметка правителството ще налее още напрежение в него.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки