Гробокопачите на българското образование


10 Декември 2015, Четвъртък


Вина за съсипването му имат и БАН, и МОН, и просветният министър



Когато един ръководител на дадена институция се откъсне или по начало е бил винаги чужд на своя народ, тогава той остава в някакво безвъздушно пространство, което може и да му хареса, ако го възприеме като комфортен за него вакуум. Тази ситуация не е чужда на нашите политици, ръководители на институции, държавници, които са убедени, че „Приказката за стълбата“ на Христо Смирненски не се отнася за тях.

Неотдавна по телевизията гледах едно предаване, в което акад. Стефан Воденичаров обясняваше мотивите си да издигне кандидатурата си за президент на наближаващите избори. Като основна причина той изтъкваше „довода“, че в БАН нямало корупция и че академията на науките ни била „храм на духовността“, на истинската наука и почтеност. Досмеша ме, защото това твърдение е невярно. То обаче не би се отразило толкова негативно върху нацията ни, ако БАН не дирижираше Образователното министерство в сферата на науката.

Свойствено за човека е „да създава по свой образ и подобие“, както това прави Бог. Но надареният дава път на надарените, посредственият дава „зелена улица“ на посредствените. Нашият 26-годишен преход даде свобода на действие на втория тип академични люде. Защото ако т. нар. „промяна“ у нас бе нормална, както това стана в други бивши соцстрани, то хора като акад. проф. Иван Николов Радев например биха били принудени от обстоятелствата да станат прогимназиални учители в родните си села – в неговия случай  Гороцвет, Разградско, а не да лансира „научните“ си архиглупости във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Нямам думи, за да изразя възмущението си от абсурдите в нелепостите, които срещаме в трудовете именно на акад. Радев. „Не толкова философски и естетически, колкото прагматично-житейски фактори обаче се намесват и започват да предопределят именно на виното известни етноконсолидиращи и гражданско-активизиращи функции. И то в духа на хедонистично-епикурейското начало, и то на всички равнища на тогавашния живот... Всъщност ролите на виното са документирани за всяко от важните събития и на обществено-политическия живот, на свързания с него революционно-патриотичен подем. Така самият трибун на църковната борба – архимандрит Неофит Бозвели, е бил доказан поклонник на червеното вино“ – твърди той в труда си „Любовните истории и авантюризмът на българина“.

Може ли виното да има за нашия народ „етноконсолидиращи и гражданско-активизиращи функции“? Мисля, че не може, защото по същата „логика“ би трябвало за руснаците такива функции да изпълнява водката, а за турците – шербетът. Отделно, от текста излиза, че без вино у нас не може да има революционен подем.
Като почитател на гроздовата напитка е посочен не само Бозвели, но и въстаниците от 1876 г. „Спомените говорят, че през Априлското въстание за тържествеността при изпращането на четата на поп Харитон и Бачо Киро Петров от покрайнините на село Мусина за към Дряновския манастир не малко са допринесли ведрата с вино, изнесени от дома на Недялко Костадински. За проявения героизъм и „епопеята на 9-те дни“ там вероятно са си казали думата запасите от него и в светата обител“ - изтъква Радев в съчиненията си.

Още по-страшното е, че колегите на академика позорно мълчат срещу това скверно очерняне на националните ни герои! Тях не ги възмущава и предговора му към повестта на Любен Каравелов „Маминото детенце“, в което съветва: „Ако непременно търсим положителен персонаж в „Маминото детенце“, би трябвало да го видим в „Гюловата ракия“ и в „Градинката на Пенко“.
Но не само той е автор на глупости. С каква методология е написан например един текст в учебник по литература за 11 клас на издателство „Булвест“ с автор Евгения Костадинова, която заявява: „По светоглед и нагласа Вазов е възторжен и непоправим оптимист, вярва в крайната победа на светлината и правдата...

Убеден в потенциалните духовни заложби на нацията, той не може да остане равнодушен към обезценяването на великите исторически стремления и възвишените възрожденски идеали в следосвобожденска България. Като човек е склонен да прости дребните човешки слабости, но като българин и демократ е непримирим към пороците на съвремието си и нравственото израждане на обществото... Опиянението и възторгът от свободата са отшумели и на тяхно място е дошло внимателното вглеждане в нова България, мъчителното отрезвяване и горчивото разочарование“.

Както се вижда, текстът се състои от разни безсъдържателни думи, от „локуми“ и имитации на соцреалистически постулати. А написалата го Евгения Костадинова е директор на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ към МОН. Трябва ли да се учудваме тогава, че образователното ни ведомство твори гаф след гаф, и че натрапва на учителите и учениците системата „миш-маш“ от псевдореформи и сбъркани учебни планове.

Веригата на посредствеността и „гробокопачеството на българското образование“ е ясна: БАН със своите  „академици“ и „член-кореспонденти“, които просто нямат качество за научни работници – МОН със своите посредственици и натегачи – некомпетентният министър Тодор Танев, който иначе е неимоверно амбициозен.
Както е рекъл народът, „от всяко дърво свирка не става“. Бих добавил – и от научен работник академик не става. Без истинска научна компетентност всякакви знания и титли са просто глупави и ненужни детски дрънкулки.
Петър Тодоров,
Тутракан


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки