В отговор на вашите въпроси


10 Декември 2015, Четвъртък


Внукът ми страда от тежко акне, поради което много се притеснява и избягва общуването с други хора и приятели.



Дали има народни рецепти, с които може да му се помогне?
Ангел Бибишков,
Казанлък

Акнето е заболяване на мастните жлези, които се намират в основата на косъма. Започва да се проявява най-често по време на пубертета. Смята се, че в основата му стои повишаването на нивата на хормона андроген. В резултат на това подкожните мастни жлези започват да произвеждат повече мазнина.

Акне може да се появи и при стрес, който също оказва влияние върху нивата на някои хормони. Появата му е възможно да се обуслови и от продължително пребиваване на горещо и влажно място, съпроводено с обилно потене.
Болестта не е опасна, но може да остави неприятни белези.
Акнето може да засегне лицето, гърба, гърдите, раменете и врата. Според специалистите има добри и лоши щамове на бактерии, които определят тежестта и честотата на развитие на акне.
Народната медицина предлага някои рецепти за справяне с този неприятен проблем.

Рецепта 1: Сместват се мед, зехтин, захар, лимонов сок и сода и с получената кремообразна маса се намазва на лицето за 15 минути. Ефектът е много добър.

Рецепта 2: С памучен тампон се нанася на лицето сокът на един лимон. Добре е това да стане преди лягане. Резултатът става виден след седмица.

Рецепта 3: Прави се паста от сода за хляб и топла вода. Нанася се върху лицето и се оставя там, докато изсъхне напълно. За да се почисти, ползва се мека четка и оцет. После се измива с топла вода.

Рецепта 4: Смесват се 2 с. л. мед със сока от половин лимон. Преди това засегнатото място трябва да се измие с топла вода. Нанася се сместа и остава там в продължение на 15 мин., след което се измива със студена вода.

Рецепта 5: 5 с.л. мед, 1 ч. л. канела, 2 с. л. сода за хляб и сокът от половин лимон се размесват добре. Маската стои на лицето не повече от 5 мин., след което то се измива със студена вода.

Рецепта 6: 500 мг витамин С дневно в рамките на две седмици може да излекуват много заболявания по кожата.
При прилагането на горните рецепти е добре да се спазват и някои правила на хранене. Те са следните: Всяка вечер да се пие по 1 с.л. домашен ябълков оцет. От менюто следва да се изключат напълно захарта и млечните продукти и да се приемат повече зеленчуци.
3-4 пъти седмично върху лицето или другите засегнати места да се налага овесена каша. Ръцете да се мият често, а лицето – не повече от 2 пъти дневно с топла вода и сапун.


Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки