Откриха нови огнища на бруцелоза


Откриха нови огнища на бруцелоза
08 Декември 2015, Вторник


Две нови огнища на бруцелоза са констатирани в селища в благоевградското село Кочан и в град Кнежа, област Плевен. 22 дребни преживни животни в село Кочан


и 6 говеда в град Кнежа са реагирали положително за заразата. Наложена е забрана за придвижване на животните. Заразените ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат унищожени в екарисаж. Обследването на епизоотичната обстановка продължава.
Бруцелозата се предава от животни на хора. Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или термично недобре обработено месо. Най-честата симптоматика при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.

При съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси стопаните да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта, или да потърсят официалния ветеринарен лекар, за съответната община, призовават от Българската агенция по безопасност на храните. Оттам съобщиха още, че само животни с изяснен здравен статус ще могат да се даряват за храна в социални заведения. Това предвиждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които целят повече гаранции за безопасността по цялата хранителна верига.

Предложените текстове за промени в закона предвиждат животните с неизяснен здравен статус да се умъртвяват на място и да се насочват за унищожаване в екарисаж. Целта е да се предотврати разпространението на болести сред животните и хората.
Когато липсват отклонения в здравния статус на животните, те могат да бъдат предавани на структури като хранителната банка, за да бъдат предоставяни на социални домове. Това ще се случва единствено при наличие на официална идентификация и при извършени мероприятия, предвидени в програмите за надзор на заболяванията. Месото, което се предоставя на социални заведения, ще бъде доказано безопасно за хората.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки