Световният парламент на българите се събра във Варна


Световният парламент на българите се събра във Варна
Трибуната на Световния парламент на българите, чиято сесия се проведе неотдавна във Варна
07 Декември 2015, Понеделник


Над 200 наши сънародници от Украйна, Молдова, Македония, Унгария, Румъния, Кипър, Сърбия и Франция, сред които и представители на Всеукраинската обществена организация

Автор: Георги Ваташки

„Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“, участваха в шестата сесия на Световния парламент на българите, която се проведе на 21 и 22 ноември във Варна. Основните теми на форума бяха състоянието на българската диаспора и на организациите на сънародниците ни в различни държави.
Председателят на Световния парламент проф. Пламен Павлов беше категоричен, че в България не се провежда активна политика по отношение на сънародниците ни в чужбина, които очакват по-голяма подкрепа за съхраняване на българския език и традиции.

„Реално погледнато, независимо че беше приета правителствена стратегия и че тя има силата на официален документ, нещата не се променят. Във Варна се събират всяка година хора от много страни, от големи дружества с доказано присъствие. Всичко се върши на доброволни начала и със самофинансиране. Но не можем да имаме свръхочаквания. Трябва всички да работят за това единство“, заяви проф. Павлов.
Президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик засегна темата за бавното получаване на българско гражданство на нашенците от бившата съветска република.

„През 2008 г. бяхме поканени във Варна. Дойдохме тук, за да споделим какви са проблемите в нашите диаспори, всяка една от които се сблъсква със специфични въпроси, изискващи решение. За съжаление много от тях стоят нерешени и до днес. Много наши сънародници имат желание да получат българско гражданство. Този процес продължава обикновено около 3 години и е свързан с няколко пътувания до България. Повечето от получилите българско гражданство продължават да живеят в Украйна. Засега икономическата ситуация там не е толкова лоша, за да ги накара да дойдат тук да търсят работа. Нека всички станем българофили – и управляващи, и опозиция – и тогава ще има развитие“, изтъкна Граматик.

„Българската държава е много пасивна“, бе мнението и на Степан Сабий – лидер на българската общност в Молдова. Той разказа, че живеещите в молдовската област Тараклия 24 хиляди българи от години искат там да бъде открита консулска служба, но до момента това не се случва. В страната общо живеят около 90 хиляди нашенци, а към посолството няма културно-икономически център.

Сабий сподели още, че във всички населени места с компактно българско население има градини, училища и лицеи, където се преподава български език. През септември пък сънародниците ни са внесли проектозакон в парламента на Молдова, който да даде на област Тараклия статут на културно-исторически район.
Следващата сесия на Световния парламент на българите ще бъде проведена в столицата на Молдова – Кишинев.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy francois honorar targo
07.12.2015 12:49:17
0
0
amo dobre e da se poushim ot svetovnite kongresi na evreite pri koito idvat evrei ot vsishki strani na sveta i da spodeljame nashite mnenia za saotvetnite strani az naprimer iskam da spodeljat she kato shivjah v zapaden berlin nad 20 godini njakoi s tehnite fantasii si iskali da me pravjat na njakoj si mister ot Албанес -Арабин до Японез -Яванез i az im kasah moshe no samo pri predvaritelno polushavane trajno na tova koeto trajno obisham i sdelkite ne sa stanali i dosega taka she vseki balgarin kadeto i da shivee e dobre da si zashtitava mnenie ,vasgledi,interesi i da se pasari za vsishko koeto e negova materialna intelektualna i drug vid sobstvenost..
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки