„Гласове от Русе за Добруджа“ припомня драматични събития


„Гласове от Русе за Добруджа“ припомня драматични събития
Един от постерите, представени в изложбата, посветена на връщането на Южна Добруджа в пределите на България
06 Декември 2015, Неделя


Едноименната изложба на музея в дунавския град представя документи от архивните фондове

Автор: Десант

Тази година отбелязахме 75-годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на България. По този повод Русенския исторически музей подреди в своите зали изложба под наслов „Гласове от Русе за Добруджа”, която бе официално открита на 25 ноември. Експонатите в нея са от архивните фондове на музея.
За първи път тя беше представена на международната научна конференция „Добруджа – политика, общество, стопанство и култура (ХІX-XX в.)", която се проведе на 17 и 18 септември в Тутракан и Добрич.

Изложбата представя ролята и мястото на Русе като водещ център на борбата за присъединяване на Южна Добруджа към България след Първата световна война. Русенският край е сред най-засегнатите от клаузите на Букурещкия мирен договор от 28 юли (10 август) 1913 г. региони на страната. Това се отразява негативно върху стопанския живот на дунавския град, който изгубва позициите си като център на чуждестранния внос. Едновременно с това спада и основният износ от зърнени храни, осъществяван дотогава оттам.

В Добруджанското освободително движение реално се оформят два ръководни центъра –  единият е базиран в столицата, където добруджанската емиграция се изявява легално, а другият е в Русе, който става оперативен център на нелегалната дейност във вътрешността на Добруджа.
Русенските добруджански дейци се превръщат в решаващ фактор при функционирането на ВДРО, чиято цел е противопоставяне на денационализацията в областта и възвръщане на Южна Добруджа към България.

В изложбата са представени нови документи от Архива на МВР, Държавен архив - Русе, както и от фонда на Русенския исторически музей. След експонатите може да се видят печат и знаме на ВДРО, оръжие, снимки и документи на добруджански дейци.
Освобождението на Южна Добруджа на 7 септември 1940 г. дава възможност за възстановяването на Русе като областен център. Показан е и приносът на русенската общественост в извършването на възстановителните процеси в Южна Добруджа.


Нова рокля „шантеклер“

По повод празника на Оряхово РИМ – Русе гостува на Историческия музей в дунавския град с мобилната изложба „Жените в обществото“. По експонатите в нея може да се проследят проявите на „модерното време“ и промените в живота на българските жени в последното столетие.
Изложбата включва 12 постера с фотоси и текстове, тоалети и накити от фонда на музея и 13 кукли, представящи различни умалени копия на автентични рокли от музейната колекция в Русе, свързани с модните тенденции в градското облекло.

Разнообразни и носталгично привлекателни са възкресените спомени за рокля „шантеклер“, бални и вечерни тоалети, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, облекло от стила „български модерн“, абитуриентски облекла от времето на социализма и пр.
До момента мобилната изложба на русенския музей успешно е гостувала в Пловдив, Варна, Добрич и Габрово.


Кът от експозицията „Жените в обществото“

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки