Руснаците изпъдиха Сорос от страната си


Руснаците  изпъдиха Сорос от страната си
Джордж Сорос
04 Декември 2015, Петък


Фондацията му „Отворено общество“ бе включена в така наречения „патриотичен забранителен списък“


понеделник руската Главна прокуратура обяви за нежелани на територията на страната чуждестранните неправителствени организации „Отворено общество“ и „Съдействие“, основани от Джордж Сорос. По думите на официалния представител на държавното обвинение Марина Гриднева, цитирана от „Интерфакс“, това решение е взето във връзка с настояването на Съвета на федерацията и министрите на правосъдието и на външните работи прокуратурата да направи проверка на организациите, включени в т.нар. патриотичен забранителен списък, утвърден с постановление от 8 юли т.г. Проверяващите органи установили, че дейността на двете фондации представлява „заплаха за основите на конституционната система на Руската федерация и за безопасността на държавата“.

Припомняме, че „Отворено общество“ има представителства в 30 страни по света, включително и в България, а ръководните му органи са разположени в Ню Йорк и Будапеща. В началото на юли Съветът на федерацията изготви списък с 12 нежелани неправителствени организации, сред които: „Фрийдъм хаус“, Международния републикански институт, фондация „Чарлз Стюарт Мот", създадената от Конгреса на САЩ Национална фондация за демокрация, фондация "МакАртър", както и Националния демократически съюз, рожба на американското правителство, няколко украински организации и др. Още тогава се заговори, че и „Отворено общество“ ще бъде изметено от Русия.

От своя страна, Сорос сподели надеждата си, че решението на Главната прокуратура е само временна мярка. В сайта на организацията си 85-годишният милиардер коментира, че „въпреки твърденията на руската Главна прокуратура, фондацията „Отворено общество“ в продължение на повече от четвърт век спомага за укрепването на закона в Русия и за защита на гражданските права“. Той изказва съжаление за промяната в позицията на руското правителство, която „води след себе си забрана на нашата по-нататъшна поддръжка на гражданското общество и игнорира стремежите на руснаците“.

От фондацията изтъкват, че от 1987 г. насам са подпомогнали огромен брой хора и организации в РФ в областта на науката, образованието и здравеопазването. „Така например сме финансирали мрежа от интернет центрове в 33 университета от цялата страна, помагали сме на руски студенти и учени да пътешестват и да учат зад граница, оказвали сме подкрепа на програми за обучения в ранното детство и сме създали мрежа от центрове на съвременното изкуство, които действат и до днес“ - се казва в съобщението на организацията.

Реакцията в САЩ на новината от руската прокуратура също не закъсня. Решението във връзка с фондацията на Сорос бе наречено „крачка към самоизолацията на руския народ от света“. Както съобщи ТАСС, позовавайки се на американското външнополитическо ведомство, то е предизвикало безспокойство в Държавния департамент.
Още в понеделник в свое изявление официалният представител на институцията Марк Тонер коментира, че „тези действия са още един пример за засилващия се натиск от страна на руското правителство върху независимите гласове“.

От Държавния департамент, който в САЩ изпълнява функцията на министерство на външните работи, призовават правителството на Русия „да се придържа към своите международни ангажименти по отношение на осигуряването на свобода на словото, правото на мирни събрания и обединения и върховенството на закона“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Кина
06.12.2015 19:15:08
0
0
Не съм русофил, ама: Браво на Русия ! Този е не вълк, а крокодил в овча кожа.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки