Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
Джон Йънг на повърхността на Луната
04 Декември 2015, Петък


Бира и танкове – без рокендрол


На Луната откриха следи от ускорителя на „Аполо 16“

Физикът Джеф Плеша от университета „Джонс Хопкинс“ твърди, че е открил на снимки на повърхността на Луната кратер от взривяването на ускорителя от мисията на „Аполо 16“, който бе изгубен преди 44 години, през 1971 г. Експедицията на НАСА бе петата поред с кацане на астронавти на спътника на Синята планета и връщането им на Земята.
В рамките на един от експериментите космонавтите разбиха ускорителя на ракетата „Сатурн“ в лунната повърхност, за да проследят последвалата сеизмична реакция. Но заради проблем в системата за проследяване следите му бяха изгубени.

Джеф Плеша, който се явява експерт по търсене на изгубено оборудване на извънземни терени чрез проучване на изображения с висока резолюция, твърди, че е открил следите на ускорителя. Той е „засякъл“ кратера, останал от взрива му, с помощта на материал, заснет от оптичната камера, монтирана на орбиталния апарат Lunar reconnaissance orbiter.
„Аполо 16“ осъществява мисията си през април 1972 г. Астронавтите Джон Йънг и Чарлс Дюк прекарват на Луната почти три денонощия, прилунявайки се недалеч от кратера Декарт и придвижвайки се с „Лунар Роувър 2“. Те три пъти излизат на лунната повърхност и събират почти 100 образци от нея.

Стартът на ракетата носител „Сатурн 5“ с модула „Аполо“ е отлаган няколко пъти заради неизправности в отделните възли и системи. Застрашено е и успешното кацане на Луната. До орбитата на спътника астронавтите пътуват четири дни. Те така и не виждат как се врязва  в повърхността му третата степен от двигателя на ракетата, но ударът е регистриран от сеизмографите, оставени от предишните експедиции до Луната.


Над 700 нови пивоварни в Европа

Браншовата организация на пивоварите на Европа предостави тези дни информация за състоянието на сектора през 2014 г. Безспорен лидер в класацията е Германия с консумирани 86 512 млн. хектолитра бира, следвана от Великобритания с 43 752 млн. хектолитра и Полша с 37 644 млн. хектолитра. Общо в страните от ЕС през миналата година са изпити 384.4 милиона хектолитра пиво.

Първенци в консумацията на пиво на глава от населението за пореден път са Чехия с традиционните 144 литра, Германия – 107 л. и Австрия – 104 литра. По този показател България и Белгия си поделят 14-о място със 72 литра бира на глава от населението.
По обем производство на бира първото място отново принадлежи на известната с пивоварните си традиции Германия с 95.3 милиона хектолитра бира, следвана пак от Великобритания и Полша. Утвърдените в занаята Чехия и Белгия са на 6-о и 7-мо място.
През миналата година в европейските страни са произведени общо 384.2 милиона хектолитра пиво.

Докладът на Пивоварите на Европа очертава положителните тенденции в пивоварния сектор и приноса на индустрията за развитието на икономиката на Стария континент. Изводите сочат, че браншът се възстановява успешно от икономическата криза от 2008-2009 г., доказателство за което е устойчивият ръст на консумацията и производството на бира, както и откриването на впечатляващ брой нови пивоварни в Европа.

Данните показват също, че през 2014 г. износът на европейските пивопроизводители към държави от цял свят се разгръща във все по-глобален мащаб и е нараснал до 77.5 милиона хектолитра, с 21% повече спрямо 2009 г.
Завишеният интерес на консуматорите към пенливата напитка е довела и до откриването на над 700 нови пивоварни в Европа – с 12% повече от 2013 г. и двойно повече спрямо 2008 - 2009 г.


Американците прехвърлят военна техника в Румъния

В първия ден на декември около 70 единици американска военна техника бяха прехвърлени от Германия в Румъния. Представителят на Пентагона Джеф Дейвис информира, че преместването на въоръжението се извършва в рамките на операцията „Атлантическа решимост“ и заяви в началото на седмицата, че по-късно този месец такава техника ще отпътува и към България и Литва.
По неговите думи, разполагането й ще позволи на американския контингент в региона по-бързо и лесно да участва в ученията там.

Дейвис поясни, че първата партида от прехвърлената в Румъния техника е част от инвентара на European activity set (EAS), който включва общо 12 хиляди единици, в това число танкове, бронетранспортьори и артилерийски оръдия.
Медиите припомнят, че по време на посещението си в Естония в началото на годината министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че американците временно ще разположат в Централна и Източна Европа достатъчно количество въоръжение и друго оборудване, за да подсигурят поддържането на бойната група на бронетанковата си бригада. Картър съобщи още, че България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния са се съгласили да приемат на своя територия техниката на EAS.


Черна гора официално бе поканена в НАТО

НАТО отправи официална покана към Черна гора да стане 29-ия член на Алианса“. „Това е началото на един прекрасен съюз“ – отбеляза по този повод генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг на среща в Брюксел с външните министри на държавите, членуващи в организацията.
Както информира „Ройтерс“, съобщението му е било посрещнато с аплодисменти.

Руските власти неведнъж се обявяваха срещу постъпването на Черна гора в Алианса. По данни на медиите, Русия е изпратила писма едновременно до няколко държави, влизащи в НАТО, в които предупреждава, че приемането на бившата югославска република ще доведе до по-нататъшно влошаване на отношенията между Москва и организацията. 

В отговор Столтенберг заявил, че никой, включително и руснаците, нямат право да се намесват в решението за приемането на която и да е страна в състава на Пакта. Дали Черна гора ще стане негов член е въпрос, който може да се реши само от нея и НАТО – категоричен е генералният секретар на Алианса.
Организацията преживя досега няколко „вълни“ на разширяването си. Най-мащабен беше процесът по включването в нея на нови страни през 2004 г., когато бяха приети наведнъж общо седем държави, сред които бе и България. През 2009 г. към Пакта се присъединиха и Хърватия и Албания.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки