За приемането на бюджета беше спрян дори часовникът


За приемането на бюджета беше спрян дори часовникът
При гласуването на предложението на ПФ за замразяване на заплатите на висшия ешелон на властта електронната система отчете 36 гласа „за“, 33 „против“ и 61 „въздържал се“
04 Декември 2015, Петък


Предложението на ПФ за замразяване на заплатите на властта и намаляване на партийната субсидия остана нечуто

Автор: Анна Александрова

При окончателното гласуване на Бюджет-2016 от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ предложиха възнагражденията на депутатите и членовете на Министерския съвет да бъдат замразени за следващата година. Идеята беше тази мярка на пестеливост и скромност да засегне още президента, вицепрезидента и администрацията на „Дондуков” 2, както и членовете на политически кабинети. Всуе…

По-рано в сряда плаващото мнозинство на доминиращите финансови подбуди отхвърли и друго предложение на патриотите, залегнало в предизборната платформа на формацията – да бъде намалена от 11 на 6 лева за получен глас държавната субсидия, отпускана на партиите, взели повече от 2% на последните парламентарни избори.
Всичко това се случи на фона на нескончаеми дебати, дори пазарлъци за бюджетите на едно или друго министерство, на ДАНС, разузнаването и контраразузнаването, за средствата за борба с безработицата.

По традиция, наложена в последните 4-5 народни събрания, пренията по основните финансови закони на държавата за следващата година – бюджетите на НЗОК, на ДОО и републиканския бюджет – преминаха в надбягване с часовниковите стрелки в пленарната зала и при удължено работно време. В сряда дори беше приложен старият парламентарен трик за спиране на часовника до окончателното приемане на бюджета.

Всъщност неговите основни параметри останаха като цяло непроменени и такива, каквито бяха гласувани при второто четене в парламентарната комисия за бюджет и финанси. Спазено бе обещанието да отпаднат текстовете в преходните и заключителни разпоредби на бюджета, предвиждащи премахване на 20-те заплати при пенсиониране в МВР, армията и специалните служби. Запазени бяха и предвидените за зачеркване социални привилегии, касаещи категорията при пенсиониране, платения отпуск, порциона за храна и т.н.

Гласът на разума

„Посъветвахме хората да не пият ракия, да не ядат, хайде да им дадем пример и да замразим собствените си заплати“. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, представяйки предложението на  Патриотичния фронт трудовите възнаграждения на представителите на властта да останат на сегашното си ниво през цялата 2016 г. 
Опонира му Красимир Велчев от ГЕРБ, който определи предложението като популизъм и се аргументира с това, че в България се вземали най-ниските депутатски заплати в целия ЕС. Не бе чуто възражението, че народните избраници, президентът, министрите трябва да сравняват възнагражденията си с доходите на обикновените българи, а не със страни, където жизненото равнище многократно надхвърля нашето.

При гласуването електронната система отчете 36 гласа „за“, 33 „против“ и 61 „въздържал се“ и предложението беше отхвърлено. Смехотворно прозвуча обяснението на Йордан Цонев защо не го е подкрепил. Според него щом някой предлага замразяване на депутатските заплати, значи или има допълнителни, недекларирани доходи, или счита, че не работи достатъчно?!

И ако ви прави впечатление, че в това гласуване са участвали едва 130 от 240 депутати, то вижте данните за гласуването на внесеното от председателя на ПГ на ПФ Валери Симеонов и група депутати от коалицията предложение за намаляване на държавната субсидия за партиите от 11 на 6 лева на получен действителен глас. „За” гласуваха  21 народни представители, „против” – 26-ма, а 50 депутати натиснаха „въздържал се”. Общ брой на гласувалите – 97!
Впечатляваща бройка на депутати, присъстващи при обсъждането на държавния бюджет, нали? Да не говорим, че в този случай не може да бъде приложен и примерът с държавната субсидия другаде в Европа, тъй като в най-богатата държава от ЕС – Германия – тази дотация е едва... едно евро.

Популист-ките искания на АБВ

При приемането на второ четене на бюджета от АБВ направиха предложения за увеличаване на средствата за борба с безработицата, които бяха отхвърлени с аргумента, че целта на Бюджет-2016 е да бъде намален дефицитът от 3% на 2% и трябва да се съобразяваме с възможностите на държавата.
Формално това беше поводът лидерът на АБВ Георги Първанов да заяви пред парламентарните репортери, че може да се стигне до преразглеждане на партньорското споразумение с ГЕРБ и той ще постави този въпрос пред Националния съвет на формацията. 

„В обстановка на липса на сериозен диалог между коалиционните партии ние усещаме едно високомерие от страна на ГЕРБ,  което ми напомня един друг критичен период, когато пред нас дори стоеше въпросът да оставаме или не в тази коалиция. Имам усещането, че силният резултат на ГЕРБ на местните избори им е повишил самочувствието прекалено. Не смятаме да играем ролята на пето колело в тази четворна коалиция“ – коментира Първанов.
В случая председателят на ПГ на ГЕРБ Цветанов прояви изненадваща дипломатичност, като коментира, че все пак се запазва един конструктивен диалог с АБВ и призна, че конструкцията на днешното правителство и на парламентарното мнозинство винаги е под напрежение.

Много по-директен в коментара си бе председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който обвини АБВ, че предложенията им за корекции в националния бюджет са предимно популистки, при това без да си дават труда да предложат как да се увеличи приходната му част.
„Всички са много добри при разпределянето, особено БСП и производните на столетницата като АБВ. По принцип тези псевдолеви партии обичат да разпределят готови пари.

Нека първо дадат предложения как да се увеличи бюджетът и тогава да имат претенции към разпределението. Аз бих им препоръчал да подкрепят нашето предложение за намаляване на партийната субсидия наполовина. Това ще осигури минимум 16 милиона, за останалите 4 милиона ще ги подкрепим. Но няма да го направят, нали?“, допълни Симеонов, а гласуването по-късно потвърди прогнозата му.
Освен това, той припомни, че „почти винаги АБВ са в синхрон с ДПС и почти винаги АБВ са против предложения на Патриотичния фронт, независимо от какво естество са".
Съпредседателят на ПФ изтъкна, че ако АБВ напуснат управляващата коалиция и тяхното място се заеме от ДПС, то патриотите няма да участват и подкрепят такова управление.

Оценката на патриотите

„Вече смея да мисля, че този бюджет ще бъде сравнително балансиран за ситуацията, в която се намира България, и за възможностите като цяло за разпределянето на едни средства, събрани от данъци, съответно европрограми, защото това формира бюджета“, коментира по-късно в сряда Валери Симеонов пред ТВ7. – Пенсиите ще се увеличат само с 2,5%, така е, но пенсиите са едно тежко перо, което влачи големи разходи, които трябва да се вземат отнякъде. В края на краищата, бюджетът не е само разпределяне  на „пицата“. Не трябва да се внушава на хората, че има едни големи пари, които сега трябва да бъдат разделени съответно на сектори, по професии, по отрасли или по работещи, неработещи – не е така“.

Валери Симеонов обаче изрично изтъкна, че трябва да има увеличаване на приходите и това е най-важното. По думите му, положителното е, че през тази година се отчита тяхното увеличение с около 2 милиарда лева спрямо 2014 г., което дава възможност да се инвестира в някои крайно наложителни дейности като например доизграждането на защитното съоръжение по границата с Турция.


Късно в сряда, с приемането на преходните и заключителни разпоредби от бюджета за догодина, парламентът гласува и актуализацията на републиканския бюджет за тази година. Това стана със 100 гласа „за“, 27 – „против“ и 11 – „въздържал се“. Общият размер на актуализираните средства е приблизително 882,5 млн. лв. в разходната част и 832 млн. лева в приходната. От което става ясно, че дефицитът в актуализирания бюджет за 2015 г. се увеличава с около 50 млн. лв.

Депутатите гласуваха увеличение на средствата за трансфери за европейски проекти и програми с 494,7 млн. лв. и средства за допълнителни фискални мерки в размер на 387 млн. 800 хил. лв., с които се покриват разходите на 13 министерства. От тях най-много са парите, отделени за Министерство на вътрешните работи в размер на 180 млн. лв., Министерство на отбраната – 57,2 млн. лв., Министерство на правосъдието 20 млн. лв. и 3,2 млн. лв. за Националната служба за охрана.



Парите в цифри

Въпреки критиките на опозицията, депутатите замразиха част от социалните плащания – като майчинските, който остават в размер на 320 лв., но увеличиха от 1 януари минималната работна заплата на 420 лв. В рамката на проектобюджета за следващата година е предвиден растеж от 2% и също толкова дефицит, чието левово измерение е 1 787 554 100 лв.
Предвижда се общият размер на приходите, помощите и даренията да е 20 623 591 500 лв., а  разходите да са 22 411 145 600 лв., включително и вноската на България общия бюджет на ЕС.

В приходната част се очакват 1 734 500 000 лв. от корпоративен данък, 2 830 000 000 лв.  от данъци върху доходите на физическите лица, 8 409 600 000 лв.  от ДДС и 4 670 000 000 лв. от акцизи.
Разходите на централната власт ще са за 10 946 208 600 лв. От тях текущите са в размер на 8 332 042 600 лв., а капиталовите харчове за инвестиции и поддържане на държавния резерв – 2 511 887 900 лв. Бюджетният буфер за непредвидени или неотложни разходи е 71 100 000 лв., от които 70 000 000 лв. са за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от евентуални бедствия.

Общият размер на бюджетните трансфери към общините и институциите на държавна издръжка се очаква да бъде 10 455 193 200 лв. От тях за общините ще бъдат отделени 2 662 137 000 лв., за ДОО – 5 065 887 100 лв., за НЗОК – 1 069 199 000 лв., за БНР – 42 112 000 лв., за БНТ – 65 147 000 лв., за БТА – 4385 000 лв., за държавните висши училища – 407 415 300 лв., за БАН – 75 837 000 лв.
Предвидената вноска в общия бюджет на ЕС е 1 009 743 800 лв.


Увеличаването на приходната част на бюджета дава възможност да се инвестира в доизграждането на защитното съоръжение по границата с Турция Снимка: Клуб Z Минималната работна заплата се вдига от 1 януари, но парите за майчинство остават същите

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки