Търсят се пари за откупуване на ценни вкаменелости


Търсят се пари за откупуване на ценни вкаменелости
Един от фосилите, които бургаските специалисти искат да запазят в музейните витрини
04 Декември 2015, Петък


Преди около 2 години с помощта на студенти от БСУ Природонаучният музей в Бургас откупи изключителен рядък амонит на 136 милиона години, който благодарение на това

Автор: Десант

остана в България и всеки може да го види в музейната експозиция.
Сега отново редки вкаменелости се предлагат на търг и може да се озоват в чужди колекции. В интернет са обявени за продажба невероятно ценни фосили на три миди Fimbria major и охлюв от вида Campanile lachesis, намерени в скалите край бургаския квартал Крайморие. За да останат в морския град, на музейните специалисти са нужни 1000 лева, с които да ги откупят, и те се обърнаха тези дни с молба за помощ към гражданството, надявайки се да намерят чрез спонсорство необходимите им средства за запазването им във витрините на природонаучната експозиция.

По данни на специалистите край Крайморие се намира едно от най-богатите находища на праисторически вкаменелости. Скалите край морския бряг там крият отпечатъци и следи от уникална фауна от времето, когато по Земята са господствали мастодонти – гигантски тревоядни и кръвожадни хищници.
Очевидно доста хора ровичкат из тях – не само българи, но и чужди граждани. В руския палеонтологичен портал Амонит.ру открихме образци на същите миди и раковини в колекцията на Ростислав Траянов, събрани в България.

Дори с още по-големи размери – както се хвали самият той, фосилите на два от охлювите Campanile lachesis, намерени от него, са с размери над 80 см. Ако съдим по публикациите му, находките му са не само от Крайморие, но и от района на Бяла, Балчик, Плевенско и къде ли още не.   
Ще бъде добре гигантските екземпляри от мезозоя, „доживели“ в калциран вид след стотици милиони години до наши дни, да стигнат до витрините на бургаския музей, вместо да  попаднат в някоя частна колекция по света или у нас. Който иска, може да помогне за това, като използва банковата сметка за дарения на името на Регионален исторически музей – Бургас, като извърши превод в Общинска банка по IBAN: BG16SOMB91303124091000, с основание: фосили.

Междувременно в навечерието на празника на морския град – Никулден, РИМ-Бургас организира в дните от 4 до 6 декември тридневно изложение на фосили, минерали и скъпоценни камъни. Колекционери от цялата страна ще представят пред бургазлии своите сбирки, като всеки ще може да си закупи някои от редките образци на екзотични камъни от цял свят.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки