За Николета, сурвакарите и народната носия


04 Декември 2015, Петък


Тези дни една кукла, досущ същинско камикадзе, взриви стаяваното между зъбите етнически толерантно търпение на българите.

Автор: Диана Славчева

Оказа се, че вече и у нас се продава кукла, забулена с фередже. Както рекламират играчката в интернет магазина, откъдето може да се купи, тя е „с арабски черти“ и със „собствен стил и индивидуалност“. Казва се Николета и можела да „стимулира развитието на чувството за обич и вътреличностната и междуличностна интелигентност“. А и събуждала въображението на малките момиченца, които ще си играят с нея.
Интересно какви точно фантазии ще провокира Николета в невръстните българчета, в чиито ръце, недай си Боже, попадне?!

Да предлагаш на пазара кукла, зачулена с бурка, в момент, когато цяла Европа се тресе от връхлитащата я чудовищна вълна от мигранти, прииждащи основно от арабския свят, е повече от цинизъм. Защото всеки разумен европеец се притеснява дали специфичната ислямска култура и религия на пришълците няма да прояви обичайната си агресивна нетолерантност към друговерците. Ежедневно до нас достигат новини как джихадисти преследват християните по азиатския континент.
Нормално е да се тревожим. И това не значи, че проявяваме „етническа нетолерантност“.
Но прекален светец и Богу не е драг, така че всяко нещо трябва да си има някакви граници. Едва ли ще е лесно да се примирим български малки момиченца да гушкат кукли мюсюлманки!

Проблемът е същият, както и с Хелоуин – вместо да обличаме децата си в маскарадни вампирски тоалети, по-добре да ги учим да украсяват дрянови пръчки с пуканки, вълна и сушени ябълки, та да сурвакат близките си по Нова година. А в случая с Николета – вместо кукла с фередже, магазините ни за детски играчки трябва да изобилстват от кукли, облечени в български народни носии. И то не като сувенири за чуждите туристи, каквито единствено може да се намерят по щандовете, а като истински кукли за малки момиченца – красиви, нагиздени, симпатични... Кукли – българки!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки