Патриотите се обявиха против сезонното варене на ракия


04 Декември 2015, Петък


От „Национален фронт за спасение на България“ обявиха на пресконференция в четвъртък, ще настояват да отпадне сезонното варене на ракия.

Автор: Десант

В кулоарите на парламента депутатите от НФСБ в групата на Патриотичния фронт съобщиха, че са внесли предложение за промени в  закона за акцизите и данъчните складове, с които се цели да не се повишава облагането на домашно произведената ракия над 500 литра, както бе решено в Народното събрание през ноември.
Припомняме, че тогава депутатите гласуваха нови изисквания за казаните за варене на домашна ракия, съгласно които тези от тях с обща вместимост до 500 литра ще се смятат за малки обекти. Досегашното положение определяше като такива тези инсталации, които са до 1000 л. На хектолитър чист алкохол, произведен от тях, се плащаше данък от 550 лв., който сега става 1100 лв.

Новите постановки в закона за акцизите и данъчните складове предвиждат за лична консумация семейство да плаща намален наполовина акциз за първите до 30 литра ракия годишно – по 2,20 лв. за литър. Освен това, въведено бе ограничение за времето, в което да става изваряването на напитката – това вече е позволено само в периода между месеците юни и декември.
Всичко това предизвика бурни протести от страна на собственици на казани за изваряване на ракия и дребни производители на грозде. Тази сряда казанджии от района на Сандански и Петрич излязоха на предупредителен протестен митинг край пътя за Гърция.

Те са на мнение, че вместо да се увеличат приходите от повишените акцизи, ракиеното производство тотално ще мине в зоната на сивата икономика, а уредите за дестилация ще се изпокрият в мазетата. А изваряването на питието „на тъмно“ и в съмнителни казани – често измайсторявани от стари перални, безспорно крие рискове за здравето на хората.
Че нововъведенията няма да вкарат повече пари в бюджета, е мнението и на депутатите от Националния фронт. На пресконференцията в сряда лидерът на партията и председател на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов заяви, че въпросните промени са лобистки и осигуряват „служебен монопол" на производителите на спиртни напитки.

Той се изказа в защита на домашните производители, като с изтънчено чувство за хумор в кръга на шегата заяви, че „селският казан се е превърнал през вековете в българската агора, в българския форум, в място, където се обсъждат и решават не само местните, но и националните, както и световните проблеми“ и на тази традиция не бива да се посяга.
Иначе, съвсем делово, патриотите се обявиха за връщане на предишните постановки, според които за малки обекти се смятат казаните с вместимост до 1000 л. Внесеният на 3 декември в Народното събрание законопроект за изменение на закона за акцизите и данъчните складове е изготвен от депутатите от ПФ Валери Симеонов, Христиан Митев, Борис Ячев, Валентин Касабов, Петър Петров, Славчо Атанасов и Димитър Байрактаров.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки