Валери Симеонов: В областта на енергетиката цари пълен хаос


Валери Симеонов: В областта на енергетиката цари пълен хаос
04 Декември 2015, Петък


Никой не може да каже дали и с колко ще се вдигне цената на тока, казва лидерът на НФСБ и съпредседател на ПФ в интервю за предаването "Добро утро, България!" по ТВ7


- Г-н Симеонов, депутатът от БСП Таско Ерменков обяви тези дни, че след Нова година се очаква цената на тока да скочи с 45 процента. Възможно ли е наистина това да се случи?

- Работата на БСП в момента е да създават шок и ужас. Такава им е линията, спусната от тяхното ръководство, което пък се стяга за годишния си конгрес. Г-н Ерменков е член на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката. Доста добър специалист е, но в случая пресолява манджата. Да, действително съществува, определен риск при т. нар. „либерализация“ на цените на ел. енергията да има известно повишаване, което обаче не трябва да се допусне. 

В момента не могат да се правят каквито и да е прогнози, тъй като дори на министерско ниво още не е извършван анализ на съответните варианти и последиците от освобождаването на пазара.
Трябваше да има разработени няколко варианта - за хора, които преминават на свободен пазар сега, и за такива, които ще последват примера им на по-късен етап. Това беше задачата и на държавата, и на КЕВР – да изготвят анализ, стъпвайки върху чуждестранния опит.

В момента никой не знае какво ще стане. Но да се повиши цената на тока толкова драстично, както предвижда Ерменков, това би било пагубно за българската държава, за българския народ. Не мога и да си го помисля това.
Според мен трябва съвсем внимателно и много прецизно да се анализират т.нар. „играчи на борсата“ и да се вземе под внимание опитът на държавите, които са избрали точно този път.

За съжаление като човек, който е председател на същата парламентарна комисия, член на която е и Ерменков, мога да заявя с неудовлетворение, че не се предприемат никакви сериозни мерки за изваждане на енергетиката от тежкия дефицит, в който се намира Националната електрическа компания (НЕК). Което няма как да не доведе до вариант „КТБ“ – пари от държавния бюджет за запушване на извършените непокрити разходи, или вариант две – повишаване на цените. До момента почти нищо сериозно не се прави, като се изключат двете промени в Закона за енергетиката.


- Кой трябваше да направи всичко това?

- Който управлява България, управляващите.


- Тоест, правителството е виновно?

- Естествено. Кой друг да е виновен? Ние сме внесли законопроект за прекратяване на дългосрочните договори с американските ТЕЦ „Марица Изток-1“ и ТЕЦ „Марица Изток-3“. До момента по тези наши предложения няма никакво произнасяне, никакво действие. Изчаква се Европейската комисия да си каже думата, тъй като тя също е сезирана.
Е, не може да чакаме. Ако това чакане доведе до повишаване на цената, както говорихме досега, с 10, 20, 30 процента, не дай си Боже, какво става? Хората на улицата, изключване от електромерите, изключване на тока, жилища на тъмно, на студено. Това ли искаме?
Времето минава и се трупа дефицитът на НЕК.


- От 1 януари хората колко ще трябва да плащат за ток според вас? Вашата лична прогноза като председател на Комисията каква е?

- И Господ не може да ви каже. Казвам ви, цари пълен хаос. До момента трябваше да има, повтарям, няколко разработени варианти. Така че да има съответните предвидени действия от страна на държавата, от страна на борсата.


- И кой ще поеме отговорност, че това не е свършено, ако се повиши цената на тока и се стигне до протести?

- Момент, с други думи, ако тръгнат нещата на зле, ако, примерно, се види, че при освобождаването на цената на тока, цените тръгнат нагоре, трябва да имаме готови алтернативни мерки от страна на държавата, за да поеме, примерно, този дефицит. 


- Тогава ще искате ли оставка на министъра на енергетиката?

- За съжаление министърът се опитва да прави, каквото може, но няма подкрепа на по-високо ниво.


- Визирате премиера, така ли?

- Не само премиера, но и Министерски съвет като цяло. Не виждам да има общата ангажираност към решаването на проблемите. В момента източването на енергетиката продължава както от американските ТЕЦ-ове, така и от ВЕИ-тата, от топлофикациите на Ковачки, от всички, които са успели да се наредят около тавата с енергийната баница.


- Предвиждате ли някакви спешни мерки, за които да настоявате?

- Както ви казах вече, ние сме внесли законопроект. Настояваме също така за незабавно прекратяване на възможността нови ВЕИ-та да източват допълнително НЕК.
Всички тънем в пълна неизвестност, разбирате ли? Това е най-страшното, най-лошото. Неизвестност, за която ние от ПФ говорим от самото начало на този мандат. Затова искаме съответните промени, но реформи не се правят в енергетиката за съжаление.


- Кажете няколко думи за гласувания в парламента държавен бюджет, по-бедни ли ще бъдем следващата година?

- Вече смея да мисля, че този бюджет ще бъде сравнително балансиран за ситуацията, в която се намира България, и за възможностите като цяло за разпределянето на едни средства, събрани от данъци и съответно от европрограми. Защото това формира бюджета.
Пенсиите ще се увеличат само с 2,5 процента, така е, но пенсиите са едно тежко перо, което влачи големи разходи, които трябва да се вземат отнякъде. В края на краищата, бюджетът не е само разпределяне, както казваше един финансов министър, на „пицата“. Не трябва да се внушава на хората, че има едни големи пари, които сега трябва да бъдат разделени съответно на сектори, по професии, по отрасли или по работещи, неработещи... Не е така.


- Всички знаем, че в държавата няма пари.

- Трябва да има увеличаване на приходите. Това е най-важното. Показателното за изминалата година е, че малко над 2 милиарда лева имаме увеличаване на приходите спрямо предходната година, което е добре. Това дава възможност да се инвестира в едни такива крайно наложителни действия като изграждането на защитното съоръжение по границата с Турция – това, което ПФ успя, слава Богу, да го извоюва.
Това дава възможност и другите ни три условия да бъдат приети още на първо четене от МС. За което ние подкрепяме бюджета.


- По отношение на службите за сигурност във връзка опасностите от нови терористични атаки в Европа – може ли да се каже, че България е сигурна държава?

- Криза в нашите служби за съжаление е много сериозна. Особено в контраразузнаване, ДАНС... За НСО да не говорим, което продължава да бъде държава в държавата. Нещо като - мутри охраняват висши политици и държавни дейци. Сривът в националните служби за сигурност е много сериозен. Ние почти изцяло унищожихме оперативния апарат, който на времето работеше, който дори беше внедрен в престъпността. Въжте какво направихме по адрес на тайните си служби.


- Чухте ли новите записи на разговора между магистратите Ченалова и Янева, които сайтът „Бивол“ пусна тези дни? Те казват - „ДПС държи службите, затова не ги реформират, никой не посяга на тях“.

- За съжаление има и друга теза, която е още по-тъжна, че ДПС вече държи и съдебната система. Това вече е много тежък случай. Службите могат да бъдат реформирани с еднолични действия на МС, на министър-председателя, с разпоредби, с наредби и т.н., с най-елементарна кадрова чистка, ако щете, или пък реорганизация. Докато при съдебната система нещата са тежки. Виждате какво стана с Христо Бисеров. Оправдаха го!


- Не сте ли оптимист за съдебната реформа, в края на краищата? И как ще коментирате това, което се случи между главния прокурор и правосъдния министър?

- Аз съм реалист. Ще имаме държава, каквато си изградим.
Ще имаме сигурност, когато си я направим. Ще имаме силно управление, когато се научим да отиваме на избори с ясна цел за кого да гласуваме и защо.
Това се отнася и за съдебната система. Ще я имаме, ако успеем да си я променим. Затова ние от самото начало сме поддръжници на реформите в тази система. Както и на промени в Конституцията. Бавно ще стават нещата, но, за съжаление, другото е революция, а при революцията има много жертви – клане, кръв и избити. Други форми няма за промяна в държавното управление - или чрез нормалните демократични способи, или другото е диктатура. 


- Споделяте ли мнението, че всички тези записи, които излязоха, са атака срещу правителството, един вид „пълзящ преврат“?

- Моето мнение е, че се обръща прекалено голямо внимание на тези записи. От колко време вече с тях се занимава цялото общество. Не смятате ли пък вие, че това е също маньовър за отклоняване на вниманието от много по-сериозни въпроси?!


- Като например от този, свързан с от енергетиката?

- Енергетиката, по която никой нищо не говори, освен групата на Патриотичния фронт. Какво чакаме? Сриване, сриване и най-накрая да спре токът. Е, това, ако стане… Или пък, ако скочи цената, както говорихме в началото на разговора - с някакви проценти, това би било много фатално, особено за хората с ниски доходи.


В категории: Интервю , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Лумпен
08.12.2015 01:35:23
0
0
Симионов за съжаление нямаш нищо общо с патриот.Започна да плюеш Борисов за да влезеш в парламента.А сега си с тези заради които шест човека в знак на отчаяние и протест се самозапалиха,а 400 000 ЕТ останаха без работа.Борисов и обкръжението му са новобогаташите антибългари,евро-
атлантически подлоги,как отново гласуваха за такива като тях.Два и поло-вина милиона избягаха защото онищожиха икономиката ни,а родителите изми-рат с 150 лв.пенсии.21 милиарда лв.за високотехнологична икономика,или за кражба?Заплати от 10 000 до 300 000 лв.а баламите ще работят за 300 лв. Това ли е демокрация?България умира!
3
Лумпен
08.12.2015 00:21:47
0
0
Върнете ми коментара!
2
Ивчо
06.12.2015 07:32:24
0
0
Как този бургаски циганин влезе в политиката. Шумът на парите е много важен за него. И да се вдигне цената на тока не го бърка. Съсипа толкова енергийни проекти. [smash]
1
MUNCHO
04.12.2015 13:22:44
0
0
DA SE UVELI4AVA CENATA NA TOKA E ABSURT!KATO SNEZNA TOPKA CHTE SE UVELI4AT CENITE NA VSI4KI STOKI I USLUGI.REZULTATA-NAMALJAVANE NA VATREGHNOTO POTREBLENIE /KOETO I BEZ TOVA E NISKO/ I IZNOSAT/KOITO STAVA NEKONKORENTNOSPOSOBEN.TOBA E UDAR PO PRIJODITE I IKONOMIKATA KATO ZJALO!KOGATO
NJAKOI SEKTOR NE VARVI-VEDNAGA SE SMENJA MENIDZARA.NAZNA4AVA SE DRUG/ZA 1 GOD./
AKO NECHTATA SE OPRAVJAT-OSTAVA,AKO LI NE-SE SMENJAVA S DRUG.V SLU4AJA VARCHI
RABOTA NAMALJAVANE NA LI4NIJAT SASTAV I ZAPLATITE NA 4INOVNICITE V T0VA MINISTERSTVO.A I DA NE ZABRAVJAME 4E I V MOMENTA BALGARIJA PROIZVEDA TOK V IZLI
CHEK.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки