Картофите – истински склад на витамини и минерали


03 Декември 2015, Четвъртък


Калият в тях осигурява нормалното функциониране на сърдечния мускул


Смята се, че половината от нужния за организма ни витамин C получаваме от картофите. Ако човек изяде 200 г от тях, получава половината от всекидневната си норма на този витамин.
Освен него в тях се съдържат значителни количества вит. B1, B2, B6, B9, PP, D, K, E, фолиева киселина и каротеноиди, стероли, лимонена киселина, оксалова киселина, ябълчена киселина и други полезни органични киселини.

Този зеленчук е изключително полезен за човека, защото съдържа средно 18 процента въглехидрати и 2 процента белтъчини. Така организмът се зарежда и с разнообразни минерали - калий, калций, фосфор, желязо и магнезий, органични киселини и каротин, а този пигмент обезпечава образуването на витамин А в организма.
Благодарение на високото си съдържание на калий (до 570 мг на 100 г), което е повече, отколкото в хляба, месото и рибата, картофите участват в отстраняването на токсините от тялото и в регулирането обмяната на веществата.

Калият също така има положителна роля за нормалното функциониране на сърдечния мускул и за очистване отлаганията в големите кръвоносни съдове. Поради това редовната им консумация е особено важна за хората със заболявания на сърдечносъдовата система,  с атеросклероза, както и въобще за възрастните хора.
100 г картофи на ден са напълно достатъчни за пълноценното хранене. Но не всички начини на приготвянето им са полезни, а някои дори са вредни - например пържените.

При подобна обработка зеленчукът не само губи повечето от полезните си вещества, но и натрупва канцерогенни - на първо място токсичното химично съединение акриламид.
Картофите трябва да се варят, по възможност на пара, при това най-добре с кората. В нея се съдържат много ферменти, подпомагащи усвояването на нишестето в организма.
Колкото по-малко се варят картофите, толкова повече полезни вещества се запазват в тях. Правилно е това да става в малко количество вода, когато тя вече е кипната.

Народната медицина използва картофите за преодоляването на широк спектър неблагоприятни състояния на организма и болести. Ето някои от тях.
Киселините изчезват за минута, ако човек хапне печен с кората картоф. Но без никаква мазнина и сол.
Пресният картофен сок помага при заболявания на стомашно-чревния тракт. Това се обяснява със свойството на нишестето в него да образува слузеста обвивка и с противовъзпалителното му свойство.

При проблеми с бъбреците е добре основните хранения да включват картофи. Магнезият в тях помага за извеждането на малките камъчета и песъчинките от тялото. Този лечебен процес обаче е добре да се съпровожда с приемането на поне 2 л вода на ден.
При отоци на ръцете и краката един прясно обелен картоф се настъргва и се налага на отеклите места за 15-20 минути. Компресът може да се стегне с памучен плат или хавлиена кърпа.

Синини по тялото изчезват, като се намачка суров картоф и се постави на болното място. Държи се там 15 мин.
Сок от зеленчука помага при слънчеви и други изгаряния. С него се намазва поразената кожа и веднага се усеща облекчение. Тази рецепта се използва успешно и при зачервявания и сърбеж.
При хипертония корите на 4-5 картофа се измиват добре и се заливат с 500 мл вода. Варят се в продължение на 15 минути. Отварата се охлажда, прецежда се и от нея се приема по 1 ч.ч. половин час преди храна.

Сокът от кореноплодното успокоява състояния на гадене, повръщане и хронично главоболие. За целта трябва да се изпива по половин ч.ч. сок 3 пъти на ден – сутрин на гладно, половин час преди обяда и час преди лягане вечер в продължение на 2 седмици.
След почивка от 6 дни курсът може да се повтори, но с два пъти по-малко количество. Помага и бульонът от варени картофи или бистрата супа.
Сокът от суров картоф прочиства организма от токсини, а в коктейл с морковен и от целина отстранява мазните шлаки в храносмилателната система.

Зеленчукът се прилага и в козметиката. Сместа от настърган пресен картоф и пшенично брашно (в равни пропорции)  помага при възпаление или лющене на кожата. Тя се нанася върху лицето на дебел слой, а отгоре се поставя салфетка, напоена с картофен сок. Маската се държи в продължение на 20 минути, след това лицето се измива със студено мляко, разредено наполовина с вода.
Много хора съхраняват продължително време обелените картофи в студена вода, но това не е полезно. Те следва веднага да се използват, за да се запазят витамините и микроелементите в тях.

Полезните вещества на зеленчука са съсредоточени в горния му слой и затова е препоръчително беленето на кората да е фино, а при пресните въобще да се избягва.
Зелените участъци на престоялите повече време на светлина обаче съдържат токсичното вещество соланин. Затова при беленето те трябва да се отстраняват изцяло.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки