Уникалните свойства на билката златен корен


03 Декември 2015, Четвъртък


Монголските знахари са я предписвали на туберкулозно и раково болни


Розова родиола (Rhodiola rosea), известна още като златен корен, е растение, което без всякакво преувеличение може да се причисли към супербилките. Основание за това е лечебният ефект от приема й, който се отразява едновременно на няколко нива в организма.

Основното й качество е, че представлява естествен антидепресант и едновременно с това - мощен адаптоген, тъй като снижава негативния ефект от стреса и неутрализира в голяма степен вредното му въздействие в периода след него.
Розовата родиола вирее в районите с полярен и субполярен климат и е отдавна позната в Русия и скандинавския свят, където е помагала на местните да оцелеят в суровите условия на почти целогодишна зима. През 77 г. сл. Хр.  гръцкият медик Диоскорид документира лечебните й свойства.

Викингите са я използвали, за да повишат силата и издръжливостта си. Сибиряците са я почитали като „подарък от духовете” и срещу нея в замяна са получавали от грузинците  вино, плодове, чесън и мед. И сега съществува традицията в сибирските села младоженците да получават букет корени от родиола, за да подсилят плодовитостта си и да си гарантират здраво поколение.
Още по на изток в Азия чаят от родиола е прилаган като незаменимо природно средство при простуда и грип, а монголските знахари са го предписвали на туберкулозно и раково болни.

Билката  е многогодишно тревисто растение. Съдържа етерични масла, въглеводороди, алкохоли, цианогенни гликозиди, флаваноиди, проантоцианидини и други.
Действието на родиола като адаптоген е безспорно. Тя  повишава производството на серотонин и едновременно с това потиска образуването на хормона, който организмът отделя при стрес. Благодарение на нея се произвеждат свръхколичества адреналин, като това физически подготвя организма за адекватна реакция при екстремни обстоятелства.
Експериментално е доказано, че приемането на билката  в комбинация с противоракови средства намалява токсичния им ефект върху черния дроб и в същото време повишава техния терапевтичен ефект.

Есперименталните данни от изследвания, направени в Русия, доказват, че приемането на родиола намалява растежа на тумори с до 39% при опити върху животни и ограничава метастазите им до 50%. При други опити с различни видове рак, включително аденокарциноми, използването на екстракт от родиола води до значително увеличаване на продължитеността на живот.
За здравите хора билката има класическото действие на антиоксидант – предпазва нервната система от стреса, причинен от свободните радикали.

При мъжете родиола повлиява добре на ерективната способност и спира преждевременната еякулация, като при това стабилизира простатната течност. При жените възстановява менструацията при липса на цикъл, подсилва маточните тръби, стимулира работата на яйчниците и подготвя организма за създаване на поколение.
Повишава биоелектрическата активност на мозъка, а с това и познавателните функции (мислене, анализиране, планиране), както и концентрацията, паметта, възприемането и способността за усвояване на нов материал. Може да се използва и за гаргара при възпаления на устата и гърлото.

Установени са редица други положителни въздействия на билката: редуциране на кръвната захар при диабетици, прочистване на черния дроб от токсини, подобряване изгарянето на мазнините и намаляване на теглото, подобряване на щитовидната жлеза.
Розовата родиола има ниско ниво на токсичност и минимум странични ефекти. Препоръчително е да се приема в началото на деня, тъй като има стимулиращо действие и може да затрудни заспиването или да предизвика прекалено реалистични сънища
Усвоява се най-добре, когато е приета на гладен стомах, 30 минути преди закуска или обяд. Препоръчителната дневна доза е 150-600 мг на ден.

Когато се използва под вид на алкохолна настойка, тогава дневната доза е около 3-6 мл. Хората, които по принцип са по-тревожни, може да се почувстват превъзбудени, по-нервни или раздразнителни.
Родиола не се препоръчва при биполярно разстойство, мания и параноя, тъй като може да засили симптомите им. Поради липса на изследвания не се препоръчва на бременни и кърмачки.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки