Пазете овцете от аборти


Пазете овцете от аборти
01 Декември 2015, Вторник


По това време на годината овцете са бременни и трябва да бъдем особено внимателни с тях. Те трябва да бъдат пазени от травматични въздействия, които могат да застрашат

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

живота както на агнетата, така и на майките.
В периода на бременността тези животни трябва да се хранят с пълноценни фуражи, богати на витамини и минерали, или да им се дават витаминно-минерални добавки.
Най-голям проблем представляват заразните аборти или познати още като ензоотични аборти. По същество те представляват заразни заболявания, възникващи при наличие на някои предразполагащи фактори плюс патогени, проявяващи се с настъпване на масови или единични аборти.

Причинители стават бактерии от род Салмонела, вибриони и др., които се откриват и в организма на здравите овце в засегнатите овцеферми и стада. По-често боледуват дзвиските. Освен овцете, заразните аборти засягат и козите, които са малко по-устойчиви в това отношение.
Абортиращите овце са главен източник на инфекцията, които с плода и околоплодните обвивки и течности отделят причинителите в големи количества.

Малко време след аборта постепенно отделянето на заразата се ограничава. Заразяването на здравите овце става през устата със замърсена храна и вода, по-рядко по полов път. Разпространението на болестта между отделните ферми и стада става най-често с овце, произхождащи от заразени стопанства. Заболяването възниква най-често спонтанно при наличие на предразполагащи фактори: непълноценно хранене,особено при недостиг на витамин А, калций и фосфор, паразитни инвазии (метил, кърлежи и др.), простуда и др. Типично за тези аборти е, че се проявяват през втората половина на бременността (в края на 3-я и 4-я месец), като се засягат най-често дзвиските, особено в огнища, където болестта е стационарна. Абортите са спорадични (главно при вибриозния аборт) или по-често масови, като засягат 20-30% от цялото поголовие.

Клиничната картина е типична и при внимателно наблюдение стопаните лесно могат да се ориентират, че се касае за заразен аборт.
Обикновено няколко дни преди него се наблюдават неразположение, липса на апетит, лека треска, изоставане от стадото, омърлушеност. Непосредствено преди появата на аборта външните полови органи отичат и се появява изтечение. Плодът се изхвърля без особени затруднения, като липсват други прояви. Много рядко настъпва задържане на плацентата и възпаление на матката, съпроводени с влошаване състоянието  на майката. Смъртността на овцете е ниска и се наблюдава при задържане на плацентата.

Само при салмонелозния аборт по време и след абортната вълна понякога се наблюдават заболявания на сукалчетата, протичащи с тежка септицемия (намножаване на причинителите в кръвта) и диария. Това тежко състояние за младия организъм често завършва със смърт (паратиф по агнетата).
В плацентата се установяват много типични промени: отичане, кръвоизливи, сиви или кафяви некротични маси, огнищни надебелявания. Подобни промени се наблюдават и в абортираните плодове.

Лечението включва: отстраняване на плацентата, когато тя е задържана. Овцете се инжектират с антибиотици, като например „Аламицин“ – 1мл/10 кг.ж. т., „Бетамокс“, „Интрамицини“ др. в същите дози. При паратиф при агнетата се дават през устата „Колистин“, „Окситетрациклин“, „Тиловет“ на прах и др.
При заразните аборти най-голямо значение се отдава на профилактиката, като се вземат мерки в две направления: недопускане разпространението на болестта, като се преустанови внасянето на овце от заразени ферми и се избягва контакта между заразени и здрави стада на пасището, при водопоя и по пътищата, през които преминават; и премахване или силно ограничаване на действието на предразполагащите фактори.

В стационарните огнища – ферми и стопанства, където болестта вече дълго време се е настанила, овцете може да се ваксинират при влизането им във втората половина на бременността.
Когато в стадото се появят ензоотични аборти, болните животни незабавно трябва да се изолират и лекуват. Останалите овце в стадото, които са били в контакт с тях, е най-добре да се подложат на антибиотична защита с медикаменти с удължено действие – „Аламицин Л.А.“, „Бетамокс –Л.А“. и др.; антибиотици „Тиловет“, „Окситетрациклин“ и др., които може да се сложат и в смеските за 6-7 дни. След почивка от около една седмица третирането може да се повтори.

Задължително абортираните плодове и плодни обвивки се събират и унищожават. Провежда се дезинфекция, като е желателно използваните дезинфектанти да се приложат под формата на прах срещу преовлажняването на въздуха в помещението. Добре е вниманието да се насочи към осигуряване на достатъчен по количество и качество фураж, даването на минерални добавки (дикалциев фосфат, калциев карбонат и др.) и витаминни компоненти. Ако фуражната база на фермата не разполага с естествени източници на минерали и витамини, може да се използват комбинирани препарати – „Промотор“, „Витамино“, „Медистрес“ и др., които се поставят във водата за пиене.


В категории: Съвети за животновъдството

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy targovez parfjumsho
02.12.2015 06:23:29
0
0
imalo edno vreme edin dalekoistoshen filosof targovez na ime mejster meng-dse
pilatus onassis kojto imal naushen institut ferma za izsledvane na targovki i ljubovni i drugi vsaimnootnoshenia i drugi targovzi mu plashtali mnogo pari .
za savetite mu no mejster meng -dse se oshudil she klientelata mu mnogo namaljala i dohodite sashto i podloshil na proverka vsishki vasmoshni prishini i prishiniteli i ustanovil she shushdi naushni instituti mu butnali tehni usheni kato vid trajanski kone kobili i trajanski magareta magarizi i trajanski svine i praseta i mishleta v negovia naushen shtab koito mu okradvali naushnite filosofski rasrabotki i gi prodavali na svobodnia pasar na kontrabandistite i turistite
i toj imal njakolko vasmoshnosti
1 da gi globi i uvolni
2da im probutva i prodava pseudo naushni znania
3 da im promie mosazite i da gi prati obratno kato negovi hora v shushdite naushni instituti da mu prodavat tehni filosofii i stoki
4 da gi rasoblishi i tjah i tehnite naushni instituti kato nelojalni konkurenti
i posle si kasal ami ima mnogo varianti i vasmoshnosti koito ne biva da spodeljam s vasmoshni konkurenti i kradljovzi na informazii i po dobre kato gi namislja da ne gi opisvam ,da ne gi spodeljam da ne gi prodavam a da gi nabljudavam i parvo da gi prodavam a sled tova da gi davam .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки