Зад фасадата на търновския Дворец на културата и спорта


Зад фасадата на търновския Дворец на културата и спорта
Внушителната сграда на Двореца на културата и спорта във Велико Търново
29 Ноември 2015, Неделя


За три десетилетия през сцената му са минали цяла плеяда наши и световни знаменитости

Автор: Здравка Христова

Дворецът на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново на пръв поглед изглежда достолепна, но мегаломанска сграда. Но зад тази си фасада той  крие малки и големи тайни за гимнастички, музикални фестивали, спортни събития и цяла плеяда звезди, които са се изявявали на неговата сцена за три десетилетия.
Привилегията да имат „дворец“ на културата и спорта в България е оказана само на два града – на Варна (през 1968 г.) и на Велико Търново (през 1985 г.). Строителството на комплекса в старопрестолния град започва на 15 май 1984 г., а изграждането му приключва само за 18 месеца.

За първи път тук се прилагат иновативни за времето си технически подходи. С помощта на хидравлична инсталация например се издига и поставя 270-тонният метален комплексен покривателен блок. В сградата са опънати 30 километра кабели.
Откриването й става на 15 ноември 1985 г. с грандиозен спектакъл на Пламен Карталов, пресъздаващ в реалност исторически събития по повод 800 г. от въстанието на болярите Асен и Петър и създаването на Втората българска държава.

Тук е проведено единственото за Източна Европа състезание по мотокрос в зала. В Двореца са снимани емблематични телевизионни предавания и конкурси, сред които „Мелодия на годината”, „Като лъвовете”, шоуто на Тодор Колев „Как ще ги стигнем” и др. На сцената му със свои концерти са гостували стотици световни и родни звезди. За изминалите три десетилетия от съществуването му повече от 1 271 000 зрители са аплодирали всички културни и спортни прояви, осъществени в залата с капацитет от 1200 места.

Първият спектакъл във великотърновското културно и спортно средище е благотворителен концерт на Мая Нешкова. Събраните на него пари отиват за пострадалите при катастрофалното земетресение, опустошило Стражица в края на 1986 г.
Първото пък голямо спортно събитие, проведено в Двореца в старопрестолния град, е Европейското първенство по борба, а веднага след него се състои Световното първенство по хандбал за жени.
Най-активният период, който преживява комплексът, е от откриването му до 1989 г. Тогава на ден на негова територия се осъществяват до 4 различни спортни или културни събития.

Днес на бял свят излиза забулената в мистика тайна за организацията на култовото музикално събитие „Мелодия на годината”. Хората от средното и по-старото поколение още помнят този конкурс, който приковаваше мало и голямо пред телевизора. Тогава  всички си мислехме, че се излъчва на живо, но всъщност предаването му се оказва, че е било на запис – за да не стане някой гаф. А такива е имало колкото искаш.
Не са една и две историите, преживени от българските естрадни звезди в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново. В началото Лили Иванова идвала, влизала в гримьорната си и се заключвала. От там излизала, когато й идвал редът за изпълнението пред публика и отново влизала в гримьорната, за да изчака края на концерта или фестивала.

Когато пеела в дует с Асен Гаргов, той й давал знак, почуквайки по вратата на гримьорната, разказват днес старите служители на Двореца за неговите тайни. Веднъж на „Мелодия на годината” примата си забравила микрофона и нейният партньор на крос пробягал разстоянието от сцената до гримьорната и обратно, за да й го донесе навреме.
В годините, когато Георги Христов бил прохождаща звезда, винаги, щом се случвало да пее на една сцена с Васил Найденов в старопрестолния град, стоял мълчаливо и съсредоточено зад кулисите, за да следи и попива всяка нота и всеки жест от Кеца.

Служителите на Двореца разказват и още един куриоз. На една от песните на „Трамвай № 5” Петко Петков трябвало да излезе с цилиндър на главата. Но изпълнителят се появил на сцената гологлав и вкарал в потрес режисьора на продукцията. Оказало се, че един от великотърновските сценични работници без да иска седнал върху цилиндъра на Трамвая и го сплескал.

Филип Киркоров, Ищар, Крис Норман, Ричард Клайдерман са само някои от най-големите световни музикални знаменитости, изнасяли през последните години концерти във великотърновския Дворец на културата и спорта. Въпреки модерната си техника и огромни екипи, с които се появявали в старопрестолнината ни, те винаги са били земни и се държали без надменност, за разлика от днешните главозамаяни новопрохождащи родни гласовити дарования, правят сравнение от персонала на духовното средище. 
Електротехници и озвучители от Двореца и днес си спомнят как великата Нешка Робева е гонила буквално като империалист гимнастичките си дали не крият в служебните помещения храна и газирани напитки.

В чест на 30-годишнината на комплекса в главното му фоайе бе подредена постоянна експозиция, представяща България чрез нейното уникално фолклорно богатство. Изложбата включва автентични народни носии от седемте фолклорни области в страната – Северняшка, Пиринска, Тракийска, Шопска, Добруджанска, Странджанска и Родопска. Костюмите са точни копия на оригинални образци и са ушити с автентични материали за съвсем кратко време в ателие в Благоевград. Консултант на проекта е режисьорът и хореограф на ансамбъл „Пирин” Кирил Апостолов.

Повече от 10 връстници на Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново дойдоха в Деня на християнското семейство – 21 ноември, за тържеството, посветено на юбилея. Гвоздей на празничната вечер бе „Шоуто на Нешка Робева и приятели”, с което освен рождения ден на великотърновската културна и спортна светая светих, бе отбелязана и 15-годишнината от създаването на танцовата трупа на знаменитата треньорка.


Част от носиите, представени в изложбата, посветена на 30-годишнината на комплекса С „Шоуто на Нешка Робева и приятели” бе отбелязан както юбилеят на Двореца, така и годишнината от създаването на трупата

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки