Селфи от библиотеката


Селфи от библиотеката
И бунтът на умните и интелигентните ще остане в историята като неуспешен...
28 Ноември 2015, Събота


Възпитаните протести водят до никъде

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Нищо няма да постигнете, съжалявам, че трябва да го кажа. Честно казано, аз не вярвах и че учителите ще направят нещо, когато се вдигнаха през 2007 г., но развръзката беше изненадващо приятна. Всъщност, не беше изненадващо.
Суровата истина е, че те имат много повече лостове за натиск, отколкото вие. Децата останаха 40 дни извън училище, яко бездействаха, шляеха се където им хрумне, взеха да си купуват дрога в сериозни количества и положението наистина стана почти неудържимо.

Не зная дали от кумова срама или защото у някого все още беше останала капка здрав разум, та тройното правителство им клекна. „Айде да разваляме седянката“, спомняте си.
Не че учителите бяха много по-агресивни от вас, не. И те бяха толкова трогателно симпатични с тези пърформанси по време на протеста. И техните лозунги бяха много остроумни и интелигентни, също както вашите. И от тях бликаше артистизъм, достоен за митингите в началото на тези извратени 26 години, които гьонсуратите наричат „най-новата демократична история на България“. Но онова от горните редове, за лостовете за натиск си е вярно. Неприятно ви е да го чуете ли?

ОК, ясно ми разкажете кога представител на вашия синдикат (как точно се казва той, че не съм го чувал?) e сядал на маса за преговори, барабар с всичките силни на деня – канесебисти, подкреписти, министри и всякакви  там неправителствени -исти? 1, 2, 3, времето изтече. Отговор – не са.
Носите закономерните последствия заради това, че сте умни и високообразовани граждани и се отвращавате от крясъци и закани. Както и повечето с вашия ценз и положение в България.

Историята за съвременното искане и даване у нас го показва всякак. И дано скоро дойде времето, в което няма да ви (ни) стига да подминавате с аристократично пренебрежение и ехидно-остроумни забележки просташката дебелащина на силните на деня и се развикате и вие.
Нека си представим една революционна обстановка. Как беше, според „диалектико-материалистическото учение“ – „управляващите не могат, а управляваните не искат повече да продължават така“. Вдигате се на тотален протест.

Отказвате да ходите на работа и излизате в безсрочна и ефективна стачка. Библиотеките – затворени. Читалищата и те. Искащите да четат не могат да си вземат книги, децата, които идват при вас, изпускат кръжочните си занимания, школите по различни изкуства тръшват кепенци.
Кой ще се притесни от тези форсмажорни и страховити обстоятелства? Гордите, че са прочели девет пъти „Винету“ на Карл Май? Капиталистическите труженици, създали в бивши киносалони и книжарници магазини за продажба на прашки и сутиени?
Крупните производители на саздърма и бахур (не че е лошо да има такива манджи), на които досаждате от новинарските емисии? Не вярвам.

Печално и грозно, но факт: хлапетата не ще изпитат и грам страдание заради това, че ще бъдат лишени от страхотната възможност да плеснат във „Фейсбук” селфита от библиотеката.
Те усещат, че им помагате да се подготвят за разни задачи в училище, но ще бъдат триж по-доволни да обявят, че не са се справили, защото стачкувате. Ще им бъде комфортно толкова, колкото и в случаите на анонимни обаждания за бомба в даскалото, когато предстои контролна или класна.

Като разумни и добронамерени граждани ще бъдете помолени да разберете, че все пак сте от „надстройката“ (пак „диамат-истмат“, пусто комунистическо обучение, няма да ни пусне до гроба). И ще се наложи да се съгласите, че когато „базата“ (то пък една база!) е на кофти дередже, няма как от нея да бъдат пренасочени „средства“ (пари бе, пари) за вас.
Следва стриктно преброяване колко дни сте отсъствали от работа, предполагам, че ще ви се води самоотлъчка, а това вече е доста лошо. И стройно преизчисляване на и без това мизерната месечна заплата. И бунтът на умните и интелигентните ще остане в историята като неуспешен. Освен ако не се решите твърдо да стоите докрай и тогава… Вижте по-горе.

Участвам в контролната комисия на старо (те всички са стари и достойни за уважение) читалище в родния ми град, с огромен и безценен фонд, та съм наясно колко получавате и колко благородна е житейската ви идея да се обречете на такава важна мисия – да давате култура на българина и задоволявате „изконния му стремеж към наука, ученолюбие и знания“. Но имам отвратителна новина за вас.

Онова „Отивам, бабичко, макар и слабичко, книга да се уча, добро да сполуча“ вече е почти изчезнало. Въпреки непрекъснатите ви доброволни и упорити усилия. И май вашият протест за човешко отношение и заплащане би имал по-сериозен успех, ако го присъедините към този за винетките и новия акциз на домашната ракия. Което, разбира се, ще бъде пошло и грозно.
Затова предлагам следващия път, преди да тръгнете на справедливо протестно шествие, да си направите по едно селфи в библиотеката. Барем тези, на които сте призвани да помагате, ви проумеят.


В категории: Коментари , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
playboy parfjumsho tabakov m
30.11.2015 06:17:45
0
0
ami ne znam kakvo e selfi ot biblioteka no znam she spored statistikite naj golemite biblioteki po sveta s knigi vestnizi spisania rakopisi arhivi sa british s nad 100 miliona amrikan s nad 100 miliona moskovska lemimgradska s po nad 20 miliona berlinska s nad 15 miliona
istanbulska ankarska s nad 8 miliona palm bibliotek india s desetki milioni i dresdenska kadeto e dvishenieto ,,pegida,,,srodno po mnogo mnenia s ataka i nfsb 15 miliona t.n. no znania koito ne se zaplashtat i ot koito njama peshalbi sa samo misloven tovar za tesi koito gi imat .
zatova spored naukata za boga ,,,kabala,,,jasno se opredeljam kade mi e shtastieto da shiveja v sveta na
6,14 ,19,21,23 dori i da imam isbor da bada ministar magister do 33 stepen

1
playboy parfjumsho tabakov m
28.11.2015 19:49:51
0
0
spored mojata biblioteka ako sam balgarskia zar sultan i moi i shushdi podanizi mi okradvat intelektualni materialni i drugi zennosti moja sobstvenost a nebalgarskite zare sultani mi podarjavat intelektualna materialna i druga sobstvenost to bih kasal dnes sam kato zar sultan utre ne sam zar sultan po dobre da bada trajno zar sultan targovez na zennite za mene stojnosti intelektualni materialni i drugi kato zamoshno mnogodetno shtastlivo semejstvo kakvito ima milioni semejstva po sveta .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки