Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
27 Ноември 2015, Петък


Финансови, екологични, политически и военни акценти в калейдоскопа на международните събития


В Латвия пуснаха монети с котета

Банката на Латвия пусна във вторник колекционерска монета от 5 евро с изображение на коте. Тя е изработена от сребро, проба 925, а изображението върху нея е по мотиви на приказката от латвийския писател Алберт Кроненберг „Пет котета“. Тежи 31,47 г и е с диаметър 38,61 мм. Тиражът й е 10 хиляди екземпляра.
Дизайнът на паричния знак е разработен от илюстраторката на детски книги Анита Паегле и Джон Струпулис. На аверса са изобразени спящите на легло писани Мурис, Нюрис, Инцис, Минцис и Пунцис, а на реверса същите котараци държат в лапите си лъжици и панички. В едър план се мъдри котак с купичка каша.

От латвийската централна банка отбелязват, че тази монета е първа от серията. „Латвийците винаги са обичали поучителните приказки, в които доброто побеждава. В това фолклорно наследство се съдържа универсалната народна мъдрост и морал“ - се казва в съобщението на финансовата институция. 
Оттам уточняват, че паричният знак се явява законно платежно средство в републиката, но при това изразяват съмнение, че монетата ще попадне в паричното обращение, тъй като представлява интерес за нумизматите.


Вече е ясно как е изглеждала бомбата, взривила А321

Списанието на терористичната организация „Ислямска държава“ обнародва снимка на бомбата, която, по твърденията на джихадистите, е била взривена на борда на еърбъса А321 на компанията „Когалимавиа“, разбил се на Синайския полуостров.
Но фотографията се вижда бомба, поставена в кутия от безалкохолна газирана напитка „Швепс голд“, към която е прикрепен детонатор. От ИД са публикували също и факсимиле на паспорта, принадлежал евентуално на загинал в авиокатастрофата руснак.

Във вторник сутринта близо до хотела, в който са настанени съдиите, които следят хода на парламентарните избори в Египет, прогърмяха два взрива. Загинаха полицаи и са ранени гости на хотела, който се намира на стотина километра от мястото на гибелта на А321. По последни данни, едно взривно устройство е приведено в действие от камикадзе, а второто може би се е намирало в паркиран наблизо автомобил.
Това е вторият терористичен акт в Синай за последните няколко седмици, след разбиването там на руския лайнер.


Над половината британци искат излизане от ЕС

Проучване на британския вестник „Индипендънт“ показва, че повече от половината поданици на Обединеното кралство желаят страната им да излезе от Европейския съюз. Анкетата е проведена през седмицата след атентатите в Париж сред 2000 човека. Една от предполагаемите причини за това тяхно искане е и засиленият поток на мигранти и ширещият се на Стария континент тероризъм.
Цели 52 на сто от англичаните искат Великобритания да напусне голямото европейско семейство, против са 48%.

Настоящото проучване показва и значително разделение между поколенията, като по-младите са „за“ оставането в ЕС. Това са близо 69% от хората на възраст от 18 до 24 години. Подкрепата за оставането в Съюза намалява прогресивно с увеличаването на възрастта, достигайки едва 38% при хората над 65 години.
Разлика се наблюдава и сред социалните класи в страната. Двете най-високи социални групи във Великобритания предпочитат страната да остане в ЕС, докато по-голяма част от квалифицираните работници и най-ниската социална група предпочитат излизането от него.


В Калифорния „произведоха“ устойчиви на малария комари

Калифорнийски учени са селекционирали устойчиви на малария комари, които при това гарантирано могат да предават тази си способност на следващите поколения, съобщава CBS News. В перспектива се очаква новите инсекти да заменят в планетарната фауна заразените насекоми, което издига на ново ниво борбата с маларията.
Технологията, известна като генетичен драйв, осигурява предаването на модифицирания ген на потомството в 99 на сто от случаите. За сравнение в природата тази вероятност е 50-процентова.

Засега мутантите се държат в изолирана лаборатория. Учените не могат да кажат как тези ГМО екземпляри ще повлияят на съществуващите екосистеми.
Технологията, позволяваща да не изтребваме комарите като вид, а да ги направим безопасни за хората, е разработена от молекулярния биолог Антъни Джеймс от калифорнийския университет.

Той е модифицирал ген от имунната система на комари от рода анофелес, така че насекомите да могат да произвеждат антитела срещу плазмодия, предизвикващ малария. При ухапването на такъв комар няма да се стигне до предаването на инфекцията на човека.
Понастоящем ежегодно от заболяването загиват стотици хиляди души на Земята, като повечето от тях са от Африканския континент.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки