Сваленият руски самолет охлади отношенията между Анкара и Москва


Сваленият руски самолет охлади отношенията между Анкара и Москва
Си Ен Ен Тюрк публикува в „Туитър“ карта на полета на руския Су-24, съставена от военни източници
27 Ноември 2015, Петък


И двете страни не отстъпват, че са постъпили правилно. Американците отказаха да вземат отношение


Във вторник сутринта на 1 км от турско-сирийската граница бе свален руски военен самолет Су-24. Макар първоначално да се твърдеше, че пилотите са успели да катапултират, по-късно стана ясно, че поне единият от летците – жителят на Челябинск и военнослужещ от авиобазата Шагол Сергей Румянцев, е загинал. За това съобщиха журналисти от „Скай нюз”, позовавайки се източник, близък до сирийските въстаници, които обявиха, че са намерили тялото му.

По информация на агенция „Асошиейтед прес“, членове на Свободната сирийска армия, които са в опозиция на действащия президент Башар Асад, продължават с издирването на втория пилот, който също бе обявен за мъртъв. Представителят на 10-а бригада на въстаниците Джахил Ахмад е съобщил пред медията, че се обсъжда вариант тялото на загиналия руски пилот да бъде разменено със затворници, лежащи в сирийските затвори като жертви на режима на Асад. В медиите се появи и съобщение, че другият летец от разбилия се руски бомбардировач е пленен.

По-късно „Ройтер“ съобщи, че туркменска бригада в Сирия е заявила, че е убила двамата пилоти на сваления руски самолет. От Москва се въздържаха от коментари, твърдейки, че съдбата на руските военни все още е неизвестна.
Руският президент Владимир Путин определи случилото се като „нож в гърба от съучастници на терористи".

Той заяви, че ще анализира всичко, което се е случило със самолета, за който от Москва твърдят, че е свален на сирийска територия. „Това трагично събитие ще има сериозни последици за руско-турските отношения. Винаги сме се отнасяли към Турция не просто като към близък съсед, а като приятелска страна. Не знам кому беше нужно това, което стана днес, във всеки случай не на нас“ - заяви руският държавен глава в деня на инцидента по време на своя среща с краля на Йордания Абдула II.

„Вместо незабавно да се свържат с нас, доколкото ни е известно, турската страна се е обърнала към своите партньори в НАТО, за да обсъди въпроса. Сякаш ние сме свалили техен самолет, а не те - наш", възмутено коментира още Путин, съзирайки в това опит „да се постави Северноатлантическия алианс в служба на терористите“.
Той информира, че въпросният Су-24 е изпълнявал конкретна задача по борба с терористичната групировка „Ислямска държава", като е нанасял превантивни удари по джихадистите в Северна Латакия – планинска област, където са съсредоточени бойците на Руската федерация".

Путин дебело подчерта, че сваленият с ракета „въздух-въздух", изстреляна от турски изтребител Ф-16, руски боен самолет с нищо не е заплашвал Турция. „Разбирам, че всяка държава има своите регионални интереси и ние винаги сме се отнасяли към тях с уважение. Но ние никога няма да търпим да се извършват такива престъпления като днешното", добави още руският президент.
Междувременно стана ясно, че заради инцидента заместник-председателят на руската Държавна дума Николай Левичев е отправил предложение към Федералната въздушнотранспортна агенция да бъде прекратен въздушният транспорт между Москва и Анкара.

Във вторник следобед се появи информация, че съветник-посланикът на посолството на РФ в турската столица Сергей Панов е бил извикан в министерството на външните работи на Турция, което бе потвърдено и от пресаташето на легацията Игор Митяков, без обаче да се коментира какво е било съдържанието на разговорите с руския дипломат.
Успоредно с това бе оповестено, че руският външен министър Сергей Лавров отменя планираната си за сряда визита в Истанбул, където възнамеряваше да вземе участие в петото заседание на руско-турската съвместна група за стратегическо планиране.

Междувременно турското министерство на вътрешните работи разпространи карта, на която показва точното място, където е свален Су-24. Турция твърди, че машината е нарушила нейното въздушно пространство и е била свалена след 10 предупреждения. От Кремъл обаче държат на мнението си, че инцидентът е станал над сирийска територия и това може да бъде доказано.
На свой ред, турският министър-председател Ахмет Давутоглу изтъкна, че страната му има право да „прилага всевъзможни средства и методи“ за защита на въздушното си пространство, което е защитено по международните закони. Мнението му е, че Турция е изпълнила своя „национален дълг“ като е свалила руския бомбардировач. При това той е уверен, че тези действия не би трябвало да доведат до открита агресия против чужди страни.

Давутоглу е категоричен, че руският Су-24 е пресякъл турско-сирийската граница.
Както уточнява „Ал Джазира“, машината е паднала в близост до село Ямади.  Военното министерство на Руската федерация обаче не отстъпва от позицията си, че самолетът се е намирал само над територията на Сирия, което е фиксирано от „обективни средства за контрол“. 
Разногласията между Русия и Турция по повод нарушаването на въздушното пространство започнали през есента тази година. Шефът на турското външно министерство Али Кемал Айдън разкри, че от 3 до 10 октомври Анкара е засякла 13 случая на опасно сближаване между руски и турски самолети.

„Руски военни самолети два пъти са нарушавали нашето въздушно пространство, три руски военни самолета са осъществявали опасни маневри в непосредствена близост с турски машини, като на същите дати са регистрирани 13 случая на опасно доближаване на руски и турски самолети покрай границата със Сирия“ - отбеляза преди време той.
Медиите припомнят, че на 16 октомври турските ВВС свалиха неидентифиран безпилотен въздушен апарат в близост до сирийската граница. След това Турция обеща да сваля всички аероплани, пресичащи въздушната й граница.

В началото на ноември главнокомандващият Въздушно-космическите сили на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев обясни защо руските изтребители са нарушавали турското военно пространство. „Наш самолет е изпълнявал бойна задача в Северна Сирия. Имало е много плътна облачност. Когато той минал над границата с Турция, апаратурата показала, че някакви наземни средства на противовъздушната отбрана се опитват да прихванат бойната машина. Затова пилотът е бил принуден за броени секунди да направи противоракетна маневра“ - уточни той, добавяйки, че руснаците честно са си признали за този неволен  инцидент.

По-късно във вторник, позовавайки се на опозиционни сирийски активисти, „Ройтерс“ предаде, че руски хеликоптер е бил тежко повреден от сирийски бунтовници, като машината е успяла да кацне аварийно. Това се е случило също в провинция Латакия, на границата на която по-рано през деня турските ВВС свалиха и руския Су-24.
Според Сирийската обсерватория за човешки права, бойците са от групировка, която е поддържана от САЩ и която е въоръжена с противотанкови ракети „Тоу”. Именно такава е поразила вертолета, който след това се е приземил на контролирана от правителствените войски територия.

На фона на тази взривоопасна ситуация, турските медии разтръбиха за преминаването във вторник през Дарданелите в Егейско море на големия десантен кораб „Ямал“ от Черноморския флот на РФ. Съдейки по всичко, той извършва поредния си рейс в рамките на операцията „Сирийски експрес“. По сведения на “Йени сафак“, придвижването на руския военен морски съд е било съпроводено от силите на бреговата охрана на Турция. От руското военно министерство неофициално бе заявено, че корабът пътува към Сирия с товар за руските авиационни сили, които се борят там с ИД.

А междувременно стана ясна реакцията на НАТО по въпроса със сваления руски бомбардировач. От официален Вашингтон заявиха, че американските военни и властите в САЩ нямали никакво отношение към инцидента, като че ли някой пък ги е посочвал. А представителят на Пентагона подполковник Мишел Балданс направи изявление, че американците активно присъстват в Турция и внимателно следят ситуацията в региона, „но всякакви въпроси за инцидента следва да се адресират до правителствата на Русия и Турция“.


Бомбардировачът Су-24 е смятан за най-често авариращия самолет на руската военна авиация.
Разработването на военната машина, способна да нанесе на малка височина ракетно-бомбени удари, включително в сложни метеорологични условия и през нощта, е провеждано още в съветско време.
Първият полет на Су-24 (по класификацията на НАТО наричан „Fencer-A“ - „Фехтовач“) става през 1970 г., а официалното начало на експлоатацията му е поставено през 1975 г. На базата на този модел впоследствие са създадени самолети разузнавачи и заглушители.

Серийното производство на бойната машина е прекратено през 1993 г. Дотогава са пуснати около 1200 екземпляра от нея.
Су-24 е използван по време на военните операции в Афганистан, в Карабах на страната на Азербайджан, в гражданската война в Таджикистан, по време на двете чеченски кампании, а също и в Южна Осетия през 2008 г.
По данни на РИА „Новости“, от 30 септември 2015 г. в Сирия са били използвани около 30 подобни машини.

В кабината на Су-24 екипажът разполага с катапултиращи кресла К-36ДМ.
Понастоящем, по данни на портала Avia.Pro, средната възраст на бомбардировачите от този модел, които са на разположение на руските ВВС, е около 30 години. Първоначално на тяхно място е било планирано да бъдат доставени нови Су-34, а базовите Су-24 да се модернизират до версията Су-24М2. Но заради многото катастрофи е било решено до края на 2020 г. бомбардировачът напълно да бъде снет от въоръжение.
В Русия до 2015 г. за утилизация са отпратени 103 бомбардировача Су-24. Всяка година от момента на пускането им в серийно производство с тях са се случвали от 6 до 8 катастрофи. Последният голям инцидент датира от февруари тази година.


Десантният кораб „Ямал“

В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy parfjumsho tabakov m
29.11.2015 15:58:18
0
0
svalenite ruski samoleti ne samo ohladiha no i oslobiha meshdunarodni otnoshenia no kato se ima napredvid she turski i grazki samoleti sa se svljali vsaimno v nedaleshno minalo to az imam merak da se svaljame vsaimno s mladi hubavi zdravi evropejski vid balgarki i evropejski vid hristianki s t.n. ,,,sublimazia,,, kojato na agentski esik se narisha ,,,igla,,, ili igloterapia a na tesi koito sa mi obsebvali sasnanieto kakto i verojatno na moi prijateli rodnini i drugi bes moe znanie i saglasie da im se vnushava ,,,tjumberlekoterapia i peperudoterapia ,,,dokato ne mi platjat za desetiletia umstvena angaria i nezakonni neshelani ot mene namesi v moja lishen shivot sapatstvani s ograbvane na vasmoshnostite mi da shiveja po kurorti v balgaria i po sveta kato mlad zdrav skromno bogat potenten fertilen svoboden biologishen basha na naj malko trima zdravi sina ot sheni ljubimi evropejski vid hristianki s jasen proishod biografia zdravoslovni sastojania pod nr. 6,19,21 kato njakoi hotelieri milioneri spored kaballah nauka za boga
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки