Как ще ги стигнем... китайците


Как ще ги стигнем... китайците
Премиерът Борисов произнася встъпителното си слово на българо-китайския икономически форум в Шанхай Снимка: blitz.bg
27 Ноември 2015, Петък


Вече няколко години българското мляко „Момчиловци“ е хит на пазара в Китай

Автор: Десант

Китайската компания Nantong Sumu Biological Technology (NSBT) ще вложи през следващите две години над 7 милиона долара в строителството на завод за слънчогледово олио в индустриалната зона на Бургас. Това бе договорено на българо-китайския икономически форум „Инвестирай в България. Разшири се в Европа”, проведен на 23 ноември 2015 г. в Шанхай.
Трябва да се отбележи, че ориентацията на NSBT никак не е случайна – според статистиката страната ни с всяка изминала година увеличава износа си на олио за Европейския съюз.

В деловата среща в най-големия град в Китай, организирана от Българската агенция по инвестиции, взеха участие министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министрите на икономиката и земеделието и храните Божидар Лукарски и Десислава Танева.
На форума присъстваха и представителите на 36 български средни и малки предприятия, повечето от които вече имат търговски взаимоотношения с китайски фирми. За отбелязване е също така, че от страна на домакините интересът бе много по-голям от очаквания, тъй като на форума присъстваха представител на над 100 компании, заинтересовани от възможността да развиват бизнес в нашата страна.

Инвестиционното намерение за строителството на завода за олио бе скрепено с  подписването на меморандум за конкретно сътрудничество между китайската биотехнологична компания NSBT и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, която чрез бургаското си представителство управлява обособената бизнес зона  в морския град.

До два месеца пък друга китайска частна компания ще започне строителството на завод за фуражи в Добрич. Според министър Десислава Танева документалната фаза на този проект е почти приключена. Освен от чисто инвестиционна гледна точка, този факт е показателен и за засиления интерес на китайските селскостопански фирми към производството на биологично чисти храни за животни у нас, които да се изнасят за Китай.
На срещата в Шанхай бе подписано и споразумение за отваряне на процедура между китайската агенция за безопасност на храните и БАБХ с цел регламентиране износа на български плодове, основно череши, за Китай. Зелената светлина пред конкретни търговски споразумения между фирми от двете страни обаче се очаква да бъде дадена не по-рано от началото на 2018 г.

По време на икономическия форум министър Божидар Лукарскки  представи пред заинтересованите китайски компании изключително изгодните условия, които България предлага на чуждестранните инвеститори. А те са 10% корпоративен данък, 0% за реинвестирана печалба, ако тя е в общини с безработица с над 25% по-висока от средната за страната, 10% данък върху личните доходи, 5% данък върху дивидентите.

Подчертано бе и че са налице възможности за получаване на ускорени административни услуги, за придобиване при облекчени условия на имоти - държавна или общинска собственост, за финансиране изграждането на необходимата инфраструктура, както и за финансова подкрепа за обучение на наетия персонал и за частично възстановяване на направените задължителни осигурителни вноски.
Добро впечатление на потенциалните китайски инвеститори направи информацията, че компания, вложила в оборудването на предприятието си у нас над 2,5 млн. долара и е създала повече от 20 работни места, се освобождава от данък добавена стойност за срок от две години.

Картината на изгодните икономически условия у нас бе допълнена от вицепремиера Томислав Дончев. Той информира представителите на китайския бизнес, че компаниите, регистрирани в България, включително чуждестранните, имат възможност да получават и европейско финансиране по одобрени инвестиционни проекти.
На форума бе отчетено, че обемът на търговията между България и Китай е нараснал два пъти през последните три години и в момента възлиза на 1,8 млрд. долара. Отчита се обаче, че това е твърде малко за възможностите на двете страни.

Един пример за добро сътрудничество дава фирмата Bright Dairy & Food Co. През миналата година тя е реализирала на китайски пазар над 16 млрд. кофички с българско кисело мляко под името „Момчиловци“. То се произвежда в Китай, но с оригинална българска закваска, експортирана от българската компания „Лактина“.
Налице са обаче и някои обстоятелства, които засега препятстват увеличаването на търговския стокообмен между България и Китай и размера на инвестициите.

Първото е тромавата китайска бюрокрация, която с месеци бави становището си за разрешаването вноса на каквато и да било земеделска продукция. Нашата страна се надява този процес значително да бъде облекчен с подписването на ново споразумение, чийто проект вече е предаден в нашето Земеделско министерство.
Второто е невъзможността засега китайски фирми и частни лица да закупуват българска земя – там, където се реализира тяхното вложение. Според китайците това е основна пречка за бъдещото развитие на икономическите отношения между двете страни.
От друга страна обаче вече близо 4 години техни сънародници обработват успешно 20 000 декара наша земя край Видин.

Третото обстоятелство като че ли е най-важното. А то е, че България трудно може да се превърне във важен играч на огромния китайски пазар. Причината са ограничените производствени възможности на страната ни.
Ето един показателен пример за това. Преди пет години в Бургас имаше аналогичен икономически форум, на който българските винопроизводители хранеха големи надежди за голям и печеливш експорт на тяхната продукция в многомилионната страна.

Китайските вносители и експерти харесаха родните вина, цените им, бутилките, в които се предлагат, етикетите, транспортната опаковка и нещата вървяха към оформянето на голяма сделка. Всичко обаче приключи напълно безславно за нас, когато те предложиха експортът да започне пробно с 10 млн. бутилки на месец, а това е цялото годишно производство на вино у нас, и то при добра реколта.
Всъщност българската правителствена делегация не пристигна в Китай с празни ръце.

На последното заседание на кабинета, проведено на 19 ноември 2015 г., бяха приети  два документа, предназначени да разширят многостранното сътрудничество между двете страни. Това са проект на споразумение между МРРБ и китайското Министерство на жилищата и развитието на градските и селските райони, което би дало възможност за  разширяване на двустранните отношения в областта на строителството и архитектурата.
Вторият документ е проектоспоразумение за сътрудничество между министерствата на образованието на двете страни за периода 2016-2019 г. В него са набелязани квоти за обмен на студенти, докторанти, специализанти и преподаватели между висшите учебни заведения в двете страни, както и мерки за насърчаване изучаването на български и китайски език.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки