ДПС доказа, че е турска партия


ДПС доказа, че е турска партия
Поредната провокация на Местан е насочена срещу Русия
27 Ноември 2015, Петък


Росен Плевнелиев пък отново е като в небрано лозе

Автор: Илияна Христова

ДПС категорично застана на страната на Турция в конфликта за сваления в Сирия руски самолет. С което ясно се определи. Ако до вчера имаше някакви съмнения, днес вече се знае – ДПС е на дистанционно командване от Анкара. Това стана ясно от текста на скандална декларация, прочетена в парламента от лидера на етническата и отявлено антибългарска партия Лютви Местан.
В противоречивия текст той се обяви проформа срещу ИДИЛ, макар да е наясно, че

Турция играе двойна игра – сваленият самолет атакуваше именно бази на групировката „Ислямска държава“ (с която Турция търгува евтин нефт). Местан не пропусна и да заклейми управляващия режим в Сирия, който пък е кръвен враг на властите в Анкара.
Декларацията на ДПС всъщност следваше почти точка по точка официалното виждане на Турция за събитията от последните дни.

“Участието във военни действия на която и да е държава срещу ИДИЛ не може да преследва като съпътстваща цел защитата на режима на Башар ал Асад. Режимът не може да бъде участник в противодействията срещу ИДИЛ, защото точно този режим и т.нар. „Ислямска държава” са основната причина за военния конфликт в Близкия изток, чиято последица е огромната бежанска криза.

ДПС отчита като безспорен факта, че през последния месец руската военна авиация нарушава турското въздушно пространство многократно. Налице е информация, че това се е случило, въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик и към военния аташе в Анкара”, заяви витиевато Местан. И добави, че не бива да се нарушават териториите на НАТО.

От Местан, разбира се, никога няма да чуем недоволство от турски военни самолети, навлезли в териториите на Сирия или на Гърция. Сигнали за такива има многобройни.
“За ефективното противодействие на ИДИЛ безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО, защото тя е предизвикателство не само срещу евроатлантизма, но и срещу съвременната цивилизация и човечество”, декларира той. Явно визираше помощта на Русия, но отказа да я спомене.

В рязък контраст с Местан, който смеси дипломатичността с крайно становище в подкрепа на Турция, бяха умерените думи на Бойко Борисов и Даниел Митов. Та кой, ако не те, и особено Митов, няма да се произнесат в полза на Турция, респ. на САЩ, при всеки удобен повод. Но и двамата бяха сдържани. Видимо. “Нека съберем всичката информация, трябва спокойствие, не бива да прибързваме с изводи преди да сме наясно точно какво се е случило и по какъв начин. Тогава вече можем да изясним подробностите и можем да кажем каква позиция ще заемем", заяви Митов при завръщането на правителствената делегация от Китай.

И правилно. Никой не се интересува от нашето мнение в момента, можем само да си навредим, ако го натрапваме на света.
"В никакъв случай, когато НАТО – в лицето на Турция, и Русия са в такъв конфликт, това не е добро. Не е приятно и не води до положителни резултати", заяви и Борисов.
“България и съюзниците ни в НАТО и ЕС имат интерес от бърза деескалация на напрежението. Решенията следва да бъдат търсени на двустранна основа чрез активни контакти между Москва и Анкара. Трайното политическо решение на кризата в Сирия е възможно само при успех на започналите във Виена дипломатически консултации”, декларира умерено и правителството.

Но от всички в най-интересна позиция се оказа президентът Плевнелиев. След като миналата седмица той обвини Русия, че води хибридна война срещу Европа, понеже хакнала сайтовете на българските институции (!?), тръгна да замазва положението.
“Тероризмът е глобална заплаха. Отговорът трябва също да бъде глобален. Всички трябва да се обединят срещу него - Европа, Америка, Русия, Китай, всички”, заяви той в понеделник, на церемония по връчване на висше офицерско звание на военни. Тържеството, разбира се, нямаше връзка с тероризма и борбата срещу него, но президентът го използва, за да каже няколко добри думи за Русия и да излезе от конфуза, който сам натвори.

Това стана в понеделник, във вторник обаче Турция свали самолета. Плевнелиев млъкна като в небрано лозе, защото този път вече нямаше какво да каже – и по-добре, защото знаем какви щяха да са резултатите от всяка негова дума.
И накрая малко смях в тези напрегнати дни. Говорител на ГЕРБ по въпросите на националната и световна сигурност в парламента се оказа… Цветан Цветанов. На Реформаторския блок – Атанас Атанасов. Други хора нямат, това са им “капацитетите”.

А най-пълно обобщение на филма “Бай Ганьо и световната политика” бяха думите на Бойко Борисов пред родни журналисти: “Таман ще видите през какво съм минал аз преди няколко седмици, нали тогава имаше сигнали, имаше какво ли не, ходих да ме разпитват в прокуратурата". От което репортерите трябваше да разберат, че и Борисов замалко да свали руски самолет, но се въздържал.
Добрата новина е, че самолетите в България се вдигат и свалят само във филми и реклами.

Автогол
Заемането на категорична страна в конфликта всъщност е автогол на ДПС. Защото Ердоган в никакъв случай не е любимец на Запада, а поддържането му е само по конюнктурни причини. НАТО няма никакъв интерес от конфликт с Русия, особено в последните месеци. Неслучайно и реакцията на пакта бе сдържана – защити протоколно Турция, не нападна Русия, призова за дипломация. От ДПС обаче се изкараха по-натовци от НАТО.


А тези двамата бяха неестествено сдържани

В категории: Политика , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
обективен българин без омтраза
01.12.2015 07:56:21
0
0
-ДПС БЕШЕ СЪЗДАДЕНА ОТ КГБ. ЗА ДА ПЛАШАТ БЪЛГАРИЯ ЧЕ ТУРЦИЯ ЩЕ НИ ЗАВ Л. АД. Е. И РУСИЯ ДА НИ ОСВОБОЖДАВА ОТНОВО.НО СЕГА ТЯ Е ПРОТУРСКА ПАРТИЯ ,А НАШИЯ ППОЛИТЧЕСКИ ЕЛИТ Е АНТИБЪЛГАРСКИ/НА САЩ,РУСИЯ И ТУРЦИЯ /АРОДА НИ Е РАЗЕД ИНЕН.БАЛКНИТЕ НЕ СА ТАКИВА КАОТО НАС.ЗА ТЯХ РОДИНАТА Е ПО ВАНА ОТ ПОЛИТКАТА.
3
обективен българин без омтраза
01.12.2015 07:56:21
0
0
-ДПС БЕШЕ СЪЗДАДЕНА ОТ КГБ. ЗА ДА ПЛАШАТ БЪЛГАРИЯ ЧЕ ТУРЦИЯ ЩЕ НИ ЗАВ Л. АД. Е. И РУСИЯ ДА НИ ОСВОБОЖДАВА ОТНОВО.НО СЕГА ТЯ Е ПРОТУРСКА ПАРТИЯ ,А НАШИЯ ППОЛИТЧЕСКИ ЕЛИТ Е АНТИБЪЛГАРСКИ/НА САЩ,РУСИЯ И ТУРЦИЯ /АРОДА НИ Е РАЗЕД ИНЕН.БАЛКНИТЕ НЕ СА ТАКИВА КАОТО НАС.ЗА ТЯХ РОДИНАТА Е ПО ВАНА ОТ ПОЛИТКАТА.
2
playboy parfjumsho tabakov m
27.11.2015 16:07:30
0
0
ami taj kato turzia razpolaga s mnogo dobri politisheski spioni i spionki kato polsvat dori maloletni sladurani i v turzia balgaria germania v arabskite strani i na drugi msta i raboti s podobni slushbi na germania usa i drugi i si e postavila v balgaria na nivo ministri i deputati svoi verni otkriti ili prikriti hora koito rabotjat i legalni i polulegalni i nelegalni metodi to naj dobre e da se ostavjat da sabirat informazii koito sled tova da se kupjat ili da se nabavjat ot raslishni balgarski i nebalgarski tajni slushbi kato se znae she i te polsvat mnogo dobre sposobite na desinformaziite i falshifikaziite na dvojni,trojni i multiagenti i kato se znae she i te i drugi isdavat za pari i whiski i hubavi sheni i svoi i shushdi kakto pravjat i drugi slushbi to im prodajte na tjah dosietata na vsishki kitajski kitajzi kakto predi mesezi njakakav si ot istoshen berlin ne znam koja nazionalnost prodal materiali za 500 hiljadi evro na njajakav turski shef shivusht v zapaden berlin
i tesi koito usnajat za materiala moshe da usnajat i koi go e prodal
a na tesi moi ,,,prijateli,,,slushalki,,,nahalki,,,koito sa me podslushvali i isdavali za pari ili bes pari im iskajte % i ot tesi % dajde i na mene %
za da imam merak da vi podskasvam kato teatralen sufljor kak moshe da stojat rabotite
1
MORSKIJAT VALK
27.11.2015 13:27:01
0
0
AMI SLED KATO ,,D.P.S.,,ODOBRJAVA DEISTVIJATA NA TURCIJA,DA GO PRILOZIM I NIE
PO OTNOCHENIE NA TEXNITE BRAKONIERI I KOTRABANDISTI V 4ERNO MORE.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки