Делата за касирането на изборите в Пловдив продължават


Делата за касирането на  изборите в Пловдив продължават
Адвокат Емил Василев внесе 18 искания за представяне на нови доказателства, че изборите в Пловдив са били фалшифицирани
27 Ноември 2015, Петък


Патриотите представиха множество доказателства за масови нарушения на вота за кмет и общински съветници

Автор: Десант

ВПловдив е налице тотално погазване на Изборния кодекс и на правилата на демокрацията. Това заяви юристът и ексдепутат от 41-то Народно събрание Емил Василев, който е адвокат на кандидат-кмета на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ в Града под тепетата Славчо Атанасов.
Патриотите заведоха дело за касиране на резултатите от балотажа на изборите за кмет на Пловдив, спечелени от кандидата на ГЕРБ Иван Тотев. На 24 ноември бе проведено последното заседание на Административния съд по казуса, очаква се произнасянето на магистратите.

Емил Василев внесе 18 искания за представяне на нови доказателства, но съдия Стоил Ботев ги отхвърли с мотива, че ако бъдат приети, „имало опасност делото да се проточи до януари“.
Исканата от защитата на Славчо Атанасов справка от районната служба ГРАО за двойното гласуване на близо 1100 души също не бе представена. Като причина отново бе посочен изтичащият процесуален срок на делото за касиране.

Патриотите настояваха за справката, защото тя щеше да докаже едно от най-често допусканите нарушения от страна на секционните избирателни комисии (СИК) в Града под тепетата - попълването на повече от два „оригинални“ протокола с различни резултати в тях.
Като доказателство, от Патриотичния фронт бяха предоставили на съда стотици протоколи на застъпници, които се различават съществено от публикуваните в сайта на Общинската избирателна комисия (ОИК).

Адвокатът на Славчо Атанасов се спря на три основни нарушения в изборния процес. Първото от тях е, че няма съответствие между копията на протоколите на секционните комисии, с които разполагат в щаба на Патриотичния фронт, и протоколите в ОИК.
Второто нарушение е, че в три от големите градски секции в Пловдив липсва пети подпис на протоколите на СИК, каквото е изискването на Изборния кодекс. Вместо това документите имат само по четири подписа на членове на комисиите.
Адвокат Василев посочи и трето масово нарушение - дописаните под черта в изборните списъци членове на СИК са гласували в същата секция, въпреки че нямат това право, когато са жители на същия жилищен район.

АС – Пловдив трябваше да се произнесе на 26 ноември, но до редакционното приключване на броя на „Десант“ решението на съда не бе оповестено.
На 24 ноември се проведе и второто окончателно заседание на АС – Пловдив, по делото за касиране на местния вот в пловдивския район „Западен“, заведено от Патриотичния фронт.
Съдебният състав допусна отварянето на осем чувала с бюлетини, при което бяха установени множество сериозни нарушения на изборното законодателство. Сред тях са фрапиращи разлики в подписите на членовете на СИК, невалидни ленти, с които са запечатвани чувалите, както и липса на печати върху самите ленти.

Особено скандален е фактът, че действащ заместник-кмет на Пловдив, който е бил кандидат за общински съветник от ГЕРБ и е пряко подчинен на Иван Тотев, собственоръчно е донесъл осемте чувала с бюлетини до сградата на съда.
Това е не само тежък конфликт на интереси, но и дава възможност за манипулация на вота.
Пред съда бе изслушан застъпник на патриотите, който разказа как в няколко секционните комисии в район „Западен“ бюлетините са броени само от четирима човека, а другите членове на комисиите не са били допуснати да вземат участие в отчитането на резултатите и дори са нямали видимост към процеса.

Патриотичният фронт настоява в жалбата си и че шест секционни комисии в район „Западен“ на Пловдив са били в състав, който е нарушение на закона – една от партиите е имала повече от двама представители в тях.
Окончателното решение по делото в АС- Пловдив, ще бъде оповестено на 1 декември.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки