Патриотичният фронт укори ГЕРБ в налагането на лобистки закони


Патриотичният фронт укори ГЕРБ в налагането на лобистки закони
Още не е завършило следствието по трагедията в частния завод за боеприпаси „Миджур“, където миналата година загинаха 15 души
27 Ноември 2015, Петък


Следствието за взрива в завода край Горни Лом още не е завършило, а парламентът отново разреши внасянето на чужди боеприпаси за утилизация

Автор: Анна Александрова

В 43-то Народно събрание продължава практиката да се внасят нови законопроекти, както и да се налагат изменения и допълнения в съществуващи закони с видимата цел да се обслужват нечии бизнес интереси.
Залитането в нерегламентиран лобизъм не е ново явление за българския парламентаризъм, а и липсата на закон за лобизма – въпреки че през пролетта бе внесен такъв проект – улеснява тази опасна деформация в законотворчеството.

През седмицата повод за поредните прения по тази тема стана разглеждането на второ четене на законопроект за изпълнение на Конвенцията за касетъчни боеприпаси и Конвенцията за забрана използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване.
В член 2 на закона е записано, че се разрешава вносът на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини с цел унищожаване. Което е повод да припомним, че още не е завършило дори следствието по трагедията в частния завод за боеприпаси край видинското село Горни Лом (бивш „Миджур”), където на 1 октомври 2014 година при производствена авария загинаха 15 работници, обезвреждащи срещу мизерно заплащане гръцки противопехотни мини.

Кой печели от вноса на опасни боеприпаси?

Разрешаването на вноса на боеприпаси за утилизация е явно лобистки текст, заяви от трибуната по време на дебатите при второто четене на проектозакона председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Сименов. Той бе категоричен, че по този начин се обслужват фирми, приближени до основната управляваща партия ГЕРБ.
„Ще призова всички народни представители, включително и тези, които имат съвест, от групата на ГЕРБ да не подкрепят този текст“, каза Симеонов. Той посъветва управляващите „да не се качват и да не се возят на пропагандната люлка за спечелените избори, тъй като люлката има и откат“.

Възражения срещу внесения от ГЕРБ законопроект изразиха още двама депутати от ПФ – Емил Димитров и Димитър Байрактаров.
„Със записаното в този законопроект България ще стане сметище на боеприпаси.  Защо правим закон, с който даваме възможност в страната допълнително да се внасят боеприпаси. Какво стана с Горни Лом?“, попита Емил Димитров.
Той посочи, че и в момента в различни складове има хиляди тонове снаряди, които са готови да се самовзривяват и попита дали тези, които занапред ще внасяме от чужбина, са по-безопасни за утилизиране.

„Да превръщаме България във взривно депо е антинационално”, изтъкна в изказването си Димитър Байрактаров, след което се обърна към присъстващите в залата с думите:  „Днес вие с вашите гласове на първо място ще покажете дали наистина сте честни и дали не прилагате лицемерие“. 
Патриотът постави въпроса кое налага да се внасят стари боеприпаси с много спорни физически свойства и защо трябва да превръщаме България в лесна мишена на терористична атака.

Според Байрактаров с този закон, внесен от ГЕРБ, се заобикаля правителственото Решение 225 за забрана вноса на боеприпаси. Депутатът припомни, че при обсъжданията в ресорната комисия по отбрана не са били дадени никакви доводи за разрешаването на вноса на подобен род боеприпаси и на свой ред призова текстът да бъде отхвърлен.

Валери Симеонов изброи 6 лобистки закона

Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов подчерта, че само за последния месец управляващите са прокарали четири такива лобистки текста: спорният закон за касетъчните боеприпаси и противопехотните мини, част от промените в Закона за акцизите и данъчните складове, касаещи селските ракиджийници, нарастването на цените за ниския клас цигари, връщането на текста за големите таксиметрови компании, които да могат да извършват незаконна дейност, наемайки други таксита.

Валери Симеонов се върна и по-назад във времето, изтъквайки, че за изминалите дванайсет месеца в паметта на народните представители, както и на българските граждани ще останат още два текста, които са прокарани с явна лобистка насоченост: „поставянето на бензиноколонки на ръждясалите цистерни по полетата” и разрешаване изкупуването на скъпа електроенергия.

Вместо да бъде чут гласът на разума в изказванията на депутатите от Патриотичния фронт, изброяването на явно лобистките закони, прокарвани от ГЕРБ, ядоса председателстващия заседанието Димитър Главчев от ГЕРБ и той отне думата на Валери Симеонов, твърдейки, че депутатът е надхвърлил определеното време за изказване, а след това изключи и микрофоните на трибуната.
Същото се случи и докато правеше своето изказване Димитър Байрактаров.
За съжаление гласът на двамата патриоти не бе чут и спорният закон, разрешаващ вноса и утилизацията на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини, бе приет.

Извънредно заседание с променена програма

През тази седмица парламентът заседава извънредно във вторник, когато се предвиждаше да бъде ратифициран договорът с Полша за ремонта на двигатели и агрегати на български изтребители МиГ-29, независимо от твърденията на руския завод производител, че поляците нямат лиценз да ремонтират такива двигатели за трети страни.
Междувременно се появиха и съмнения, че има вероятност поради липсата на оригинални резервни части по време на ремонта в частния полски авиоремонтен завод в двигателите на българските МиГ-29 да бъдат вложени части втора употреба.

Във вторник министърът на отбраната Николай Ненчев пожела ратификацията на спорния договор  да бъде отложена за петък и депутатите са вслушаха в предложението.
Междувременно Николай Ненчев предложи да бъде формирана парламентарна анкетна комисия, която да провери споразумението с Полша за ремонт на изтребителите МиГ- 29, както и предишните договори с руската корпорация производител.
Както е известно, руснаците продължават да твърдят, че договорът с Полша е незаконосъобразен и заплашват да го оспорват в съда. Министър Ненчев обеща да говори пред депутатите по всички тези въпроси по време на заседанието в петък. Което пък е по-кратко заради обичайния петъчен парламентарен контрол.

Тихата кончина на данъците „Уикенд” и „Градина”

В сряда бяха окончателно приети и промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, където финансовият министър Владислав Горанов бе заложил някои малки „бомби”. Става дума за въвеждането на два нови данъка, получили гражданственост като  данък „Уикенд”  и данък „Градина”.
В първия случай Министерството на финансите предлагаше всяка фирма, която притежава автомобил или имот на стойност повече от 5 хил. лв., да следи колко километра, каква площ и за какъв период от време активът се използва лично от собственика, управителя или служителите.

Тази информация трябваше да се изпраща до НАП, а агенцията по формула, определена от финансовия министър, щеше да определя каква част от данъчния кредит да удържа.
При разминаване между установеното от НАП и планираното от фирмата трябваше да се удържа цялото дължимо от държавата ДДС, а освен това бяха предвидени и парични санкции.

Данък „Градина” предвиждаше облагането с имотен данък на земеделските имоти в границите на населените места.
Предложението за въвеждането на двата нови данъка бе отхвърлено окончателно при второто четене на закона, при това без каквито и да било дебати,  тъй като на практика те се проведоха при предшестващото обсъждане в парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Промени претърпя и искането на Горанов да се свали таванът на разрешените кешови плащания от 15 000 на 5000 лева. Редукция бе гласувана, като занапред максималният размер на разрешените плащания в брой ще е 10 000 лева.
Искането  беше аргументирано като мярка за борба със сивия сектор. Работодатели и икономисти обаче възразиха, че прекалено рязкото ограничаване на кешовите плащания ще удари коректните фирми, които не укриват обороти.

Единственият текст от законопроекта за изменения и допълнения в Закона за корпоративното подоходно облагане, който предизвика спор в пленарната зала, беше предложението на Реформаторския блок да има данъчно облекчение до 5% за граждани, които направят дарение за деца, за чието лечение държавата не е отпуснала средства или парите не са достатъчни за пълното му провеждане.
Първоначално предложението беше прието, но след прегласуване се отхвърли с гласовете на депутатите от ГЕРБ и АБВ.


Разрешаването на вноса на боеприпаси за утилизация е явно лобистки текст, каза от трибуната на НС Валери Симеонов Да превръщаме България във взривно депо е антинационално, изтъкна Димитър Байрактаров

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки