Варна измами своите камилчета


Варна измами  своите камилчета
Презастрояването на кв. „Чайка“ роди местното екологично движение „Зелена Варна”
27 Ноември 2015, Петък


Общинският съвет е отменил незаконно плана на квартал “Чайка”. Сега, след изборите, съдът го върна

Автор: Илияна Христова

Изключително брутална измама лъсна тази седмица във Варна. Скандалът е грандиозен и ако има гражданско общество, варненци ще изритат градските си управници – този път наистина.
Измамата се състои в това, че преди изборите, на последна си сесия, Общинският съвет (ОбС) “великодушно” се вслуша в гласа на хората и отмени собственото си решение, с което бе гласувал нов Подробен устройствен план на квартал “Чайка”.
Оказа се обаче, че го е направил с ясното съзнание, че отмяната е незаконна и ще падне в съда. Тази сряда това наистина се случи.

Всичко започна през март, когато ОбС прие устройствен план на квартала. Решението мина с почти пълно единодушие, ГЕРБ, БСП и останалите партии си стиснаха ръцете по въпроса. Малко след това обаче граждански групи се добраха до плана, видяха, че се планират нови зони за строителство, а кварталът и без тях е  пренаселен. Стартираха протести.

“Чайка” е по-особен квартал. Близо е до морето, цените са високи, някога бе наричан “зелената перла” на града. Презастрояването му роди местното екологично движение “Зелена Варна”. Неведнъж то е притискало до стената общинската администрация.
Сега, по новия казус, протестите бяха бързо организирани – стекоха се хиляди варненци, не само от квартала. През пролетта и лятото бяха проведени няколко мощни демонстрации.
Това силно изплаши ГЕРБ и кмета Иван Портних. Предстояха местни избори все пак. Изплаши и БСП, които мигом обърнаха палачинката – червеният лидер Борислав Гуцанов се покая и смъмри съветниците си, които гласуваха “за” през март. БСП и “Атака” директно опитаха да яхнат протестите.

На 5 август се състоя заседание на ОбС. На сесията присъстваха и хора от “Чайка”, и фенове на “Спартак”, които искаха помощ от общината за футболния клуб, трети пък бяха против предстоящото решение да се построи цигански блок в квартал “Възраждане”.
Съветникът Янко Станев и брат му Валентин (СДС) бяха блъскани, ритани, замалко и други да отнесат боя. На тази размирна сесия ОбС отмени плана за застрояване на “Чайка”.
Това се случи особено театрално. Същите съветници, които преди 5 месеца гласуваха “за”, сега обилно, напоително, дори философски задълбочено “анализираха” защо трябва да си отменят решението.

Още тогава се чуха гласове, че ОбС не може да си отмени акта, че е изтървана процедурата за това, но кой да чуе? “Длъжни сме да слушаме гражданите, ето – чухме ги”, казаха съветниците.
Гражданите ръкопляскаха в еуфория. По телевизия “Алфа” пък течеше възторжен репортаж – ““Атака” спаси “Чайка”.

Интересна подробност е, че кметът Портних се обяви срещу устройствения план много преди ОбС да го отмени. Нищо, че лично той го бе внесъл. Цяла пролет Портних съветваше недоволните да обжалват в съда и така да блокират плана  – както ще стане ясно по-нататък, това е твърде важен факт от театралния етюд.
Още по-интересна подробност е, че имоти в “Чайка” държи “Варна Риълтис“ ЕАД. Дружеството е дъщерно на “Холдинг Варна”, а холдингът е част от ТИМ. Корпорацията никога не е криела, че подкрепя плана.

На 21 октомври “Варна Риълтис“ и още 11 жалбоподатели атакуваха в Административния съд второто гласуване на ОбС. Те твърдяха, че първото решение е в сила, а отмяната му е нищожен акт, който не би могъл да осуети инвестиционните им намерения.
Преди два дни съдът постанови същото – августовското решение е нищожно, планът е в сила. А аргументът е железен, неоспорим, ясен дори за начинаещи юристи – Подробен устройствен план се гласува, а и отменя по реда на Закона за устройството на територията. Съгласно този закон ОбС може да преразгледа, допълни, измени или отмени свой акт в 7-дневен срок след първата жалба.

Т.е. само в този срок. А освен това новият акт също следва да е по този закон (има ред за обявяне и негово обжалване).  Нищо от това не е спазено, съдът счете, че отменителното решение на ОбС е засегнато от “най-тежък порок”, т.е. е нищожно още с появяването си.
Така излиза, че съветниците са разиграли нагъл безцеремонен фарс, знаейки, че нищо не отменят – просто са успали хората преди изборите. Кметът Портних също е знаел какво трябва да се направи, за да се отмени наистина планът – жалбите е трябвало да бъдат в ОбС, а не в съда,  съветът е трябвало да се произнесе в 7-дневен срок. Само обикновените протестиращи хора нищо не са знаели, тъй като не могат да си платят на юристи.

Целият този безпардонен и обиден за гражданите трагико-комичен фарс отваря и още един въпрос. Малък, но все пак – спаси ли наистина “Атака” “Чайка”? Къде са съветниците на Сидеров да кажат? Опс, няма ги, “Атака” не вкара съветници в новия мандат.
Дейвид Линч би направил хубав филм по сюжета “Чайка”, а името му подсказва какво заслужават някои хора в града.


5 август 2015 г. - размирното заседание на ОбС, на което съветниците замалко не бяха набити

В категории: Общини , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Kethan
09.08.2016 21:19:26
0
0
Keep these arcetlis coming as they've opened many new doors for me. http://shcxprzpwls.com [url=http://zenbnqpm.com]zenbnqpm[/url] [link=http://dmjzhc.com]dmjzhc[/link]
5
Robbie
09.08.2016 13:41:35
0
0
That <a href="http://hmiuwfzin.com">ingtshi's</a> perfect for what I need. Thanks!
4
Terry
08.08.2016 19:49:48
0
0
Yeah, that's the tiktce, sir or ma'am http://yjnktmnr.com [url=http://kltivynv.com]kltivynv[/url] [link=http://vnitfvl.com]vnitfvl[/link]
3
Xexilia
08.08.2016 05:06:31
0
0
Taking the <a href="http://elqjaf.com">ovwrviee,</a> this post hits the spot
2
Yamary
07.08.2016 21:29:53
0
0
I was one of the very first professionals teaching WordPress for business over 6 years ago. I wish these were available back in the &#8220;wild west&#8221; era of WoPdrress.Awesome tools, seriously.
1
Ангел Трифонов
28.11.2015 11:10:48
0
0
Коцето Костадинов нали е в Общ.съвет, Атака застана зад него и вкараха доста хора но сега си мълчат доволно. Подведоха толкова хора и зелените активисти, Биков, Кръстев..къде са те сега. Май прибраха и те по някой лев и си траят.
А това че Костадинов и Гуцанов извлякоха дивиденти от протестите вече не е тайна за никой.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки